CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Veronika Hejná

02. 10. 2020

1 komentář

Zdědit můžete i dluhy. Jak se tomu vyhnout?

 

Úmrtí v rodině a následné dědické řízení není nic příjemného. Po zůstavitele můžete navíc v rámci pozůstalosti zdědit nejen majetek, ale i dluhy.

Loading



 

Do jaké výše odpovídá dědic za dluhy zůstavitele?

Dědic získává právo na pozůstalost. Podle zákona tvoří pozůstalost veškeré jmění zůstavitele. A součástí jmění je jak majetek, tak dluhy. Výjimkou jsou pouze práva a povinnosti, které jsou nerozlučně spjaty s osobou zůstavitele. Až z pozůstalosti jako celku jsou jednotlivým dědicům přiznávány dědické podíly.

Může se velmi snadno stát, že dluhy zůstavitele dosáhnou výše zanechaného majetku, anebo majetek dokonce převýší. Do jaké výše potom dědic odpovídá za dluhy zůstavitele?

V případě, že dědic dědictví přijme, odpovídá za dluhy nejen do výše nabytého majetku, ale v plné výši. Pokud by se chtěl odpovědnosti za dluhy vyhnout, musel by se zříci pozůstalosti jako celku anebo uplatnit právo výhrady soupisu.

Odmítnutí a vzdání se dědictví

Předluženou pozůstalost může dědic po smrti zůstavitele odmítnout. Zákon však říká, že ten, kdo dědictví nabyl v důsledku dědické smlouvy tak může učinit pouze v případě, že to dědická smlouva nevylučuje.

REKLAMA

Dědictví se odmítne prohlášením vůči soudu v jednoměsíční lhůtě, jejímž marným uplynutím právo odmítnout dědictví zaniká. Lhůta začíná běžet ode dne, kdy soud vyrozuměl dědice o jeho právu dědictví odmítnout. Pouze dědic, který má jediné bydliště v zahraničí, má lhůtu delší – tříměsíční.

Odlišným institutem je tzv. vzdání se dědictví. Neodmítl-li dědic dědictví, může se jej ještě vzdát. Vzdání se dědictví je v řízení o dědictví před soudem nutno učinit ve prospěch jiného dědice. Podmínkou tedy je, že s tím druhý dědic souhlasí, což je v případě předlužené pozůstalosti značně nepravděpodobné.

Výhrada soupisu a výzva věřitelům k ohlášení pohledávek

Právo tzv. výhrady soupisu pozůstalosti náleží dědici vždy a tohoto práva se nemůže vzdát, a to ani v rámci dědické smlouvy. Pokud by smlouva toto vzdání se práva obsahovala, nepřihlíželo by se k němu.

Právo vyhradit soupis pozůstalosti náleží dědici, pokud ho řádně uplatní v jednoměsíční lhůtě. Lhůta začne běžet ode dne, kdy soud dědice o jeho právu vyrozuměl. Toto právo dědic uplatní prohlášením před soudem, a to buď ústně, anebo písemně. V případě, že dědic výhradu soupisu neuplatní včas, anebo před soudem prohlásí, že právo neuplatňuje, již tak nemůže učinit následně. V takové situaci pak odpovídá za dluhy zůstavitele v plném rozsahu. A naopak – uplatnil-li dědic výhradu soupisu řádně a včas, bude dluhy zůstavitele hradit pouze do výše hodnoty nabytého majetku.

REKLAMA

Současně s výhradou soupisu může dědic soud požádat o vyhledání dluhů zůstavitele. Soud pak vyzve věřitele, aby své pohledávky v přiměřené lhůtě ohlásili a doložili.

Věřitelé jsou uspokojováni pouze do takové výše, než je vyčerpán majetek náležející do pozůstalosti. V rámci vypořádání dědictví pak budou uspokojeni pouze ti věřitelé, kteří své dluhy ohlásili ve stanovené lhůtě. I v tomto ohledu zákon obsahuje určité výjimky. Jde o situace, kdy buďto věřitel prokáže, že dědic o jeho pohledávce věděl, anebo je pohledávka věřitele zajištěna zástavním či jiným obdobným právem k věci patřící do pozůstalosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Děti mají vždy právo na část z hodnoty dědictví. Vydědit je není snadné

Způsob řešení dědictví je nedílnou součástí právní ochrany majetku a péče o majetek obecně. Pokud zůstavitel nezanechá závěť, bude totiž jeho pozůstalost rozdělena podle zákona. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, děti – a případně i jejich potomci – jsou tzv. nepominutelnými dědici. Mají […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 01. 2024

Svěřenský fond s vyděděním nepomůže, majetek do něj není možné před dětmi s jistotou schovat

Obliba svěřenských fondů stále roste. Ale vzhledem k tomu, že tento způsob právní ochrany majetku nemá v České republice v moderní podobě žádnou tradici, neuvědomují si mnozí všechna úskalí takového řešení. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, lidé mnohdy chtějí svěřenský fond využít pro ochranu majetku před […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 04. 2023

Dědictví může být bez závěti zablokováno i na řadu let. Jaké jsou důvody?

Bez závěti je pozůstalost rozdělena podle zákona. V takovém případě pak není výjimkou, že může dědické řízení trvat i několik let. Podle advokáta Pavla Strnada z AK Polverini Strnad nejvíce zdržují spory mezi dědici, množství majetku, který se rozděluje, a složitost jeho struktury. Největší problém nastává, když je […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Sarka

    28 března, 2023

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,..mám otce,nestykam se s ním,ale vím že má dluhy….abych dluhy po jeho úmrtí nesdělila je lepší se zřeknout otce a nebo stačí jen nepřijmou dědictví?

    Odpovědět