CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Zámečník

31. 05. 2016

2 komentáře

Znáte české milionáře? Poučte se z jejich investičních strategií

 


 

J&T Bank již šestým rokem provádí průzkum mezi českými a slovenskými dolarovými milionáři. Jako privátní banka k nim má hodně blízko. A kdo je dolarovým milionářem? Nejčastěji se jedná o muže ve věku kolem 50 let s vysokoškolským vzděláním. Vysokoškolský titul pochopitelně není vším, a i proto se milionáři dále vzdělávají.

Evropa nesvědčí zaměstnancům – zatímco je bezmezně chrání před propouštěním a odbory zajišťují stabilní růst mezd, stát je připraví o velkou část výdělku. Dopracovat se zaměstnáním k miliónům se tak daří spíše ve Spojených státech než na starém kontinentu. I čeští milionáři tak nejčastěji dospěli k bohatství rozvojem svého podnikání. Mnohem častěji než obecná populace se věnují oboru, který vystudovali. Potvrzují tak okřídlené rčení „ševče, drž se svého kopyta“.

„U českých a slovenských dolarových milionářů je jejich hlavním zdrojem majetku podnikání (66 %), dále investování (13 %) a zaměstnání (13 %). Dědictví je hlavním zdrojem majetku pro 8 % českých a slovenských milionářů,“ uvádí Wealth Report J&T Banky.

Kde hledat investiční příležitosti

Investiční příležitosti pro bohaté nejsou pro každého. Jen minimálně využívají široce dostupné investice do podílových fondů. Nejvyšší zhodnocení očekávají od zemědělské půdy a stavebních pozemků, tedy od investic, které vyžadují již větší objem kapitálu. Transakce v této oblasti se pohybují nejčastěji od 5 mil. Kč výše.

Zemědělská půda ale již není takové terno jako před pár lety. „Tak dlouho se o půdě mluvilo, až na ni vlítli všichni, zvlášť Babiš, ale i PPF, Tykač nebo Penta. Před dvěma lety stál metr čtvereční 10 – 11 Kč, dneska je to u té lukrativní půdy i 20 – 25 Kč, a to už není taková rozkoš,“ hodnotí investice do zemědělské půdy jeden z respondentů průzkumu J&T Bank.

REKLAMA

Větší kapitál je potřeba také při nákupu firem a investic do start-upů, které dle českých milionářů svým potenciálem stojí hned v závěsu za pozemky.

Příliš nevěří ani komoditám, ale zlato se oproti předchozím letům opět dostává na výsluní. Cena zlata prvním čtvrtletí letošního roku povyskočila téměř o pětinu, na čemž milionáři vydělali. Potenciál mají i alternativní investice, jako jsou např. obrazy, umělecké předměty, šperky, mince, známky, hodinky…

Investují-li milionáři do akcií, upřednostňují zahraniční firmy oproti českým a slovenským.

Současné portfolio investic českých milionářů sestává z 27 % z nemovitostí a pozemků (nezapočítává se nemovitost pro vlastní bydlení), z 26 % z akcií a podílů ve firmách, z 21 % drží dluhopisy a směnky a pouhých 16 % (oproti 27 % ve světě a dokonce 44 % v Japonsku) mají uloženo v hotovosti a na bankovních vkladech. Zbývajících 13 % zaujímají ostatní investice.

REKLAMA

Čeho se vyvarovat

Dolaroví milionáři jako největší hrozby pro udržení svého majetku vnímají špatné fungování státu (47 %) v podobě častých změn legislativy, nepředvídatelnosti rozhodování úřadů, byrokracie či korupce a politické krize v Evropské unii (45 %). Ostatní obavy jsou řádově nižší. Výkyvů na kapitálových trzích se obává jen 25 % milionářů, nedostatku kvalifikovaných pracovníků 18 %, zvyšující se kontroly nabytí majetku (např. EET) 16 %…

Z aktuálních geopolitických rizik se nejvíce obávají migrace z rozvojových zemí jako zdroje bezpečnostní hrozby (84 %) a jsou přesvědčeni, že teroristické útoky budou stále častější součástí života v Evropské unii (76 %). Oproti běžné populaci (75 %) se tolik neobávají, že by svět směřoval ke globálnímu konfliktu (37 %), což svědčí o tvorbě vlastního názoru a nenechání se ovlivnit masovými sdělovacími prostředky.

K omezení vnitrostátních rizik by milionáři uvítali přijetí „finanční ústavy“, která by zabraňovala vládám zadlužovat nepřiměřeně český stát. Uvítali by také vytvoření dlouhodobé koncepce rozvoje České republiky – a té se následně držet.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • David Vozák

    8 června, 2016

    Dobrý den,

    zajímavý článek, ale obávám se, že pro drtivou většinu investorů je nemožné sledovat naše dolarové milionáře. Spíše doporučuji vybrat si jednoho nebo dva investiční manažery, kterým věřím a kteří investují dle mého gusta a sledovat pro inspiraci jejich práci. Toto je dle mého názoru snazší cesta.

    Přeji pěkný den
    JUDr. David Vozák, http://www.abivia.cz

    Odpovědět

  • Gauner

    16 června, 2016

    Který z nich má poctivé konto pouze z vlastní dřiny, úsilí a poctivé práce bez manipulace, spekulace, podvodů, lichvy, násilí, politiky ap.? Nikdo se tím nechlubí.Za život si můžeme u nás vytvořit majetek max. 3 miliónů.To znamená nenásilnou prací, která nepodporuje násilí a podvody. Která práce to obnáší? Těžko ji hledat! Nepočítajíc dědictví, které je vždy sporné dokazovat.A kdo má víc, co získal poctivostí?

    Odpovědět