CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

02. 01. 2024

0 komentářů

Změny na českém finančním trhu: Co přináší nový zákon a jaký vliv má na budoucnost trhu práce?

 

Sněmovnou nedávno prošel návrh zákona, který podstatně mění finanční trh a přináší inovativní opatření na podporu občanů při spoření na stáří. Změny nejen rozšiřují možnosti spoření, ale také reagují na aktuální potřeby trhu práce a zdůrazňují nutnost celoživotního vzdělávání.

Loading



 

Rozšíření možností spoření na stáří a podpora kapitálového trhu

Návrh zákona má dva klíčové cíle: poskytnout občanům atraktivnější možnosti spoření na stáří a současně podporovat rozvoj českého kapitálového trhu. Ministr financí, Zbyněk Stanjura, zdůraznil potřebu, aby občané nezáviseli pouze na státním důchodu a aby jejich úspory přispívaly k rozvoji domácího kapitálového trhu.

Změny ve III. penzijním pilíři

Navrhované úpravy v III. penzijním pilíři zahrnují zvýšení státních příspěvků a motivaci k vyšším měsíčním vkladům. Tato opatření mají podnítit občany k aktivnějšímu spoření na stáří a zároveň přizpůsobit výši příspěvků aktuálním ekonomickým trendům.

Dlouhodobý investiční produkt a nová pravidla pro pojištění dlouhodobé péče

Významným krokem je zavedení Dlouhodobého investičního produktu (DIP), který rozšiřuje možnosti spoření na stáří o bankovní a investiční produkty. Tato inovace dává občanům možnost volby mezi konzervativními a dynamičtějšími investicemi. Zároveň novela podporuje pojištění dlouhodobé péče, reagující na demografický vývoj a rostoucí potřeby péče o závislé osoby.

Podpora zaměstnaneckých akcií a změny ve splácení hypoték

Novela usiluje o podporu zaměstnaneckých akcií, nabízejících zaměstnancům alternativu k tradiční mzdě. Zároveň přináší jasné a spravedlivé podmínky pro předčasné splácení hypoték, poskytující bankám limitovanou náhradu v případě splacení během fixace.

REKLAMA

Digitalizace a proměna trhu práce

Součástí změn je i reflexe vlivu digitální transformace na trh práce. CEO technologické společnosti Lifeliqe, Matouš Tlapák, upozorňuje na proměnu internetu, který se stává místem získávání nových dovedností a zážitků. S vývojem technologií, jako je virtuální realita, se mění způsob, jakým lidé získávají nové kompetence a jaké dovednosti jsou na trhu práce vyhledávány.

Celoživotní vzdělávání a budoucnost trhu práce

V kontextu nových ekonomických opatření je nezbytné zdůraznit význam celoživotního vzdělávání. S rychlým tempem změn na trhu práce a vlivem digitalizace je nutnost neustálého vzdělávání klíčová pro udržení konkurenceschopnosti. Nová opatření tak nejen reagují na současné potřeby, ale také kladou důraz na budoucí připravenost pracovníků na nové výzvy.

Účinnost a legislativní proces

Návrh zákona má být účinný od 1. 1. 2024, přičemž některé úpravy budou postupně implementovány do konce roku 2024. To poskytuje dostatek času pro adaptaci IT systémů a zajištění hladkého přechodu na nová pravidla.

Celkově lze nový zákon vnímat jako krok směrem k modernizaci a efektivnějšímu využívání finančních nástrojů pro občany, přičemž zohledňuje aktuální potřeby a výzvy ekonomického prostředí. Významným prvkem je také reflexe digitalizace a proměny pracovního trhu, což naznačuje směr budoucích ekonomických trendů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *