CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 12. 2023

0 komentářů

U kterých investic budete muset podat daňové přiznání

 

Realizovaný příjem z investic a kapitálového majetku automaticky neznamená, že musíte zaplatit i daň z příjmu a podat daňové přiznání. Některé investice jsou totiž zdaněny srážkovou daní už při výplatě a jiné zase můžou být od daně z příjmu osvobozené. V takovém případě pak daňové přiznání podávat nemusíte. Kdy ho ale podat musíte?

Loading



 

Investice a srážková daň

Srážková daň se většinou vztahuje na investice, které vám vyplácí bankovní instituce. Běžné spoření, stavební spoření, termínované účty nebo i jen běžné účty, na které je připisován pravidelně úrok. Pro tyto formy spoření platí, že při připsání úroku zároveň zaplatíte daň z tohoto úroku. Není třeba sledovat příjmy z těchto investic ani náklady a daň je automaticky stržena v dané instituci.

I další formy investic můžou být zdaněny takto srážkově při výplatě. Jsou to například výplaty dividend z českých akcií. Jiné investice jsou od daní osvobozeny. Například výplaty ze životního pojištění nebo z penzijního připojištění často ani nejsou daněny. Výnosy z prodeje cenných papírů můžou být osvobozeny od daně při splnění daných podmínek.

U jakých investic není nutné podat daňové přiznání:

Investice a daňové přiznání

Daňové přiznání je nutné podat, pokud realizujete příjem z investice, pokud tento příjem není od daně z příjmu osvobozen a pokud nebyl zdaněn srážkovou daní při výplatě investice. Do daňového přiznání tak nemusíte uvádět například to, že jste si nakoupili nové cenné papíry nebo kryptoměny. Stejně tak neplatíte daň z příjmu, pokud vlastníte investiční nemovitost, ale nerealizujete u ní příjem z pronájmu. Jen spekulujete na růst její hodnoty.

Daňové přiznání musíte podat a zaplatit daň z příjmu například u těchto investic:

  • Prodej cenných papírů v hodnotě vyšší než 100 000 Kč, které jste vlastnili kratší dobu než 3 roky. V takovém případě příjem udáváte do daňového přiznání, proti němu uplatňujete náklady na tyto cenné papíry a případně další poplatky spojené s jejich nákupem a prodejem. Z výnosu poté platíte 15% daň z příjmu.
  • Příjem z cenných papírů v podobě dividendy, pokud to je dividenda vyplácená ze zahraničí. V takovém případě sice platíte daň z příjmu při výplatě u zahraniční vyplácející instituce. Ale daný příjem musíte uvést do daňového přiznání. Pokud má ČR se zemí výplaty smlouvu o dvojím zdanění, můžete si daň z příjmu vzájemně započíst. TIP: přečtěte si více o daních ze zahraničních dividend.
  • Příjem z prodeje nemovitosti, kterou vlastníte méně než 5/10 let a ve které jste neměli trvalé bydliště, případně jste tam trvalé bydliště měli kratší dobu než 2 roky. Pokud ale splníte podmínky pro osvobození od daně z příjmu, tak daňové přiznání podávat nemusíte. TIP: přečtěte si, jaké jsou podmínky pro osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti.
  • Příjem z nemovitosti ve formě pronájmu. Zdanit musíte příjem, pokud byl tento příjem větší než 20 000 ročně. Příležitostný příjem do 20 000 Kč za rok je od daně z příjmu osvobozen. To platí pro dlouhodobý pronájem, pokud realizujete příjem díky AirBnB nebo jiným ubytovacím platformám, pohlíží na toto český daňový systém jako na podnikání, musíte mít živnostenský list a zdanit každý realizovaný příjem. TIP: přečtěte si, kdo neplatí daň z příjmu z pronájmu nemovitosti.
  • Příjem z prodeje kryptoměn je také vždy uváděn v daňovém přiznání. Nákup kryptoměn, pokud tyto pouze vlastníte a neprodáváte (tedy hodlujete), není třeba danit. Pokud ale kryptoměnu prodáváte, pokud si za ni něco kupujete a nebo měníte jednu kryptoměnu za jinou, je třeba podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu. TIP: přečtěte si, jak se daní kryptoměny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *