CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

07. 12. 2022

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – listopad 2022

 

Ceny akcií druhý měsíc v řadě rostly. Dařilo se také dluhopisovým fondům a zazářily drahé kovy. Výrazně zlevnily pohonné hmoty. A začal oslabovat dolar.

Loading



 

Dynamika inflace slábne

Vývoj na trzích v listopadu byl ovlivněn zejména mírným poklesem inflace v USA. V meziročním srovnání spotřebitelských cen je sice míra inflace stále vysoká, ale dynamika inflace během podzimu slábne, tempo zdražování se zpomaluje. Samozřejmě další vývoj inflace je stále nejistý a do značné míry bude nadále záviset na vývoji cen energií a pohonných hmot. Ty poslední měsíce zlevňují, a tak se velmi pesimistické výhledy o vývoji inflace a ekonomiky mění v trochu méně pesimistické.

Spolu s tím se pozvolna mění i rétorika centrálních bank. Na základě posledních komentářů Jerome Powella, guvernéra Fedu, nyní panuje přesvědčení, že Fed v prosinci zvedne úrokové sazby jen o 0,5 % do pásma 4,25-4,50 % a celý cyklus zvyšování úrokových sazeb by mohl vrcholit na jaře někde kolem 5 %.

Náznaky mírnější inflace a méně agresivního utahování měnové politiky se odráží i na vývoji na akciových, dluhopisových, komoditních a měnových trzích.

REKLAMA

Ceny akcií druhý měsíc v řadě rostly

Hodnota amerického indexu S&P 500 se přehoupla přes 4000 bodů. Od začátku listopadu stoupla o 5 % a z lokálního dna od půlky října už stoupla o 15 %. Dařilo se i akciím v Evropě, hodnota indexu MSCI Europe v listopadu stoupla téměř o 7 %. Ještě větší růst pak zaznamenaly akcie na rozvíjejících se trzích. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets v listopadu stoupla o 10 %. Hlavní zásluhu na tom má Čína.

Přibývá optimistických názorů, že akciové trhy si již po devíti měsících poklesu sáhly v půlce října na dno a nyní je dobrá doba k nákupům akcií. Ale taky to může být předčasná radost. Podle hospodářských výsledků za třetí kvartál nakonec poklesly meziročně čisté zisky firmám v indexu S&P 500 o 10 %. Odhady pro čtvrtý kvartál počítají rovněž s meziročním poklesem čistých zisků o 10 %. Podle statistik o vývoji HDP stojíme na počátku ekonomické recese.

Ale k tomu ani nepotřebujeme žádné přesné statistiky, to vidíme všichni kolem sebe, jak vysoké ceny energií dopadají na všechny domácnosti i firmy. Nemusíte být nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, aby vám bylo jasné, že se to musí promítnout do omezování spotřeby a do horších hospodářských výsledků. Otázkou pouze je, kdy se situace začne měnit k lepšímu. Nyní se zmírnily pesimistické výhledy, což přivedlo řadu investorů zpět k nákupům akcií, takže ceny akcií stouply. Ale tahle recese klidně může trvat dva roky.

Akcie patří v zásadě do každého dlouhodobého portfolia, neboť dlouhodobě akcie velkých globálně působících firem dobře chrání před inflací – rostoucí náklady postupně přetaví do vyšších cen zboží a služeb a potažmo i do růstu zisků. Ale tenhle proces není lineární. Nějakou dobu potrvá, než firmám zase začnou růst zisky. Do té doby budeme pravděpodobně svědky větší volatility a při horších výsledcích se ceny akcií mohou klidně znovu propadnout a klesnout ještě níž, než byly v říjnu. Zatím bych se tedy do nějakých velkých nákupů akcií ještě nehrnul, při současném ocenění a výhledech je to na můj vkus příliš spekulativní.

REKLAMA

Dluhopisovým fondům se dařilo

Na dluhopisových trzích došlo v listopadu k výraznějšímu poklesu výnosů do splatnosti, což opět souvisí s aktuálním očekáváním méně agresivního utahování měnové politiky. Kupříkladu výnos desetiletých amerických státních dluhopisů klesl v listopadu ze 4,1 % na 3,7 % p. a. Podobně výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů klesl z 6 % na 4,7 % p. a.

S klesajícími tržními úroky nyní stoupá tržní cena dluhopisů. V listopadu se tedy dařilo vedle akciových fondů také vesměs i všem dluhopisovým fondům.

Dolar oslabuje

Na měnových trzích byl klíčový hlavně vývoj kurzu amerického dolaru, který rovněž reagoval na menší dynamiku inflace a náznaky změn v rétorice Fedu. Americká měna během listopadu oslabila k euru o 4,5 %. Česká koruna naopak v listopadu zpevnila k euru zhruba o půl procenta a k dolaru potažmo cca o 5 %.

Zazářily drahé kovy

Na komoditních trzích se po delší době dočkalo větší pozornosti zlato a stříbro. Když výrazněji oslabuje dolar, zpravidla rostou ceny drahých kovů (v dolarech), a tak tomu bylo i v listopadu. Cena zlata stoupla o 9 % a stříbro se vyšvihlo dokonce o 17 %.

Zlevňují pohonné hmoty

Pozitivní zpráva určitě je, že nadále mírně zlevnila ropa a zemní plyn. V listopadu ale hlavně po dlouhé době výrazněji klesla na burze také cena benzínu a nafty, což jsme všichni pocítili i na českých čerpacích stanicích.

 

Autor: Jan Traxler

Privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *