CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Vyplatí se věřit novým kryptoměnám?

 

foto: Shutterstock

Kryptotrhy získávají stále větší pozornosti. Bitcoin nebo ethereum sice většinu této pozornosti strhávají na sebe, ale je dobré si připomenout, že kryptoměnový trh je několikrát větší. Na začátku října CoinMarketCap evidoval více než 12 000 kryptoměn. A celková velikost kryptotrhu přesahovala 2 biliony dolarů. Vyplatí se ale věřit novějším kryptoměnám?

Loading



 

V té největší zkratce dělíme kryptoměny na bitcoin a ty další kryptoměny. Další kryptoměny se hromadně nazývají jako altcoiny. A bitcoin byl sice první, ale rozhodně ne poslední, takže nyní v říjnu 2021 existuje více než 12 000 jednotlivých kryptoměn. Které se cenou pohybují klidně i pod jednodolarovou hranicí. A které můžou v dalších letech růst, stejně jako letos roste bitcoin.

Proč kupovat něco jiného než bitcoin?

Jeden z hlavních důvodů, proč se v investicích zaměřit na altcoiny, představuje samozřejmě jejich velký potenciál růstu. To, co dneska koupíte za pár desítek dolarů v množství nevídaném, můžete za několik let prodat klidně za cenu nevídanou za pár desítek altcoinů. Bohužel je ale nutné pamatovat, že volatilita jiných měn bývá o dost vyšší než ta bitcoinová, navíc bezpečnost a vůbec stabilita altcoinů bývá často velmi sporná.

Pokud už se tedy chcete zaměřit na altcoiny, tak určitě se vyplatí sledovat kryptoměnové trhy a ještě více počítat s tím, že investovat budete pouze tolik, kolik vás při ztrátě nebude bolet. Na druhou stranu velkou výhodou altcoinů je fakt, že řada z nich opravdu není drahá a že můžete pořídit za pakatel. Místo jednoho většího oběda nebo návštěvy kina si tak můžete koupit pár kryptomincí a čekat na jejich velký růst. Který může, ale také nemusí přijít.

Jaké nakupovat altcoiny

Pokud se rozhodnete, že chcete ve svém investičním životě trošku toho dobrodružství bez jasného výsledku, tak na výběr jsou tisíce altcoinů, do kterých můžete investovat. Nebo nazývejme to pravým jménem: spekulovat. Můžete se držet při zemi a nakoupit zavedené a stabilní altcoiny, které už nějaký rok existují a které jsou více známé. Nebo můžete nakoupit nově vznikající kryptoměny, které zatím nikdo nezná a které možná nikdo nikdy znát nebude.

REKLAMA

Zavedené altcoiny

  • Ethereum neboli jedna z nejznámějších kryptoměn, tedy hned po bitcoinu. V minulém období zažila překotný růst, za pět let vyrostla z ceny 11 USD na 3 000 USD.
  • Dogecoin začal jako vtip v roce 2013, ale v dnešní době patří k tomu lepšímu na kryptotrhu, především díky podpoře od celebrit typu Elona Muska. Za zhruba 4 roky cena vyrostla z 0,0002 USD na 0,20 USD.
  • Stablecoiny jsou kryptoměny, které jsou kryty reálnými penězi, například dolarem či eurem. Díky tomu jsou oblíbené mezi investory a nejsou svou povahou tak volatilní jako zbytek kryptotrhu. Mezi nejznámější stablecoiny patří například tether nebo USD coin.

Jak investovat do nových altcoinů?

Seriózně míněná rada při investování do nových alternativních kryptoměn by nejspíše zněla: Pokud se musíte ptát na radu, tak do nových kryptoměn neinvestujte. Kryptoměn vzniká v tuto chvíli neuvěřitelné množství, stále nové a nové projekty přináší nové a nové možnosti jak prodělat své peníze. Není výjimkou, že když nová kryptoměna začne s cenou za stovku dolarů, tak během pár týdnů obchodování bude se svou cenou na polovině. A nebo ještě míň.

Pokud ale i tak trváte na tom, že chcete do nových kryptoměn investovat, tak to berte spíš jako hru. Když jdete s přáteli hrát v pátek večer poker, tak taky si vyhradíte dvě stovky na vklad, o kterém tak nějak tušíte, že se vám nevrátí. Stejně tak přistupujte ke kryptotrhu, vyhraďte si částku, kterou můžete ztratit. Ne potenciálně, ne možná, ale opravdu částku, kterou když dnes utratíte za vzduch, který dýcháte, tak vám zítra nebude chybět. A pak náhodně můžete nakoupit jakoukoliv nově vznikající kryptoměnu. A tu jen držte. Můžete to trvat i několik let a třeba o nějakých těch tisíc procent povyroste.

Pokud až tak dobrodružnou povahu nemáte, zkuste se poohlédnout po nových kryptoměnách, které jsou ale už pár let zavedené a které si už prošly úvodní fází. Mezi hlavní měny, které se vyplatí znát, patří například následující:

  • Cardano,
  • Polkadot,
  • Nano,
  • Binance Coin,
  • Solana,
  • Monero,
  • Litecoin,
  • Stellar,
  • IOTA,
  • Neo
  • a další.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *