CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Hana Bartušková

13. 07. 2021

3 komentáře

Bitcoin bude stát jednou milion dolarů, otázkou je jen kdy

 

foto: Shutterstock

Kryptoměny svou první velkou čtvrthodinku slávy zažily před pár lety, kdy koncem roku 2017 způsobily bitcoinovou horečku. Ta víceméně vychladla při následující korekci, ale kryptoměny to nezastavilo. A další velkou čtvrthodinku zažily během letošního roku, kdy bitcoin nejdříve překonal hranici 50 000 USD a po následné korekci cenu ustálil zatím kolem 30 000 USD. A odborníci se shodují, že rozhodně nevidíme poslední překročenou hranici.

Loading



 

Nejspíše nás tak v dohledné době čeká dosažení oné bájné ceny jednoho milionu amerických dolarů za jeden bitcoin. Tuhle cenu předvídal McAfee už do konce roku 2020, což se nestalo. Ale je jasné, že bitcoin sice výrazně kolísá, ale během svých světlých okamžiků dosahuje stále nového a nového cenového vrcholu. Sto tisíc čeká víceméně už za rohem a ten milion se taky nezdá až tak daleko.

Otázkou není jestli, ale spíše kdy

Buďme opatrní při krátkodobé předpovědi, volatilita kryptoměn se předpovídá dost nejistě, ale dlouhodobě není určitě hranice milionů nedosažitelná. Bude to hodně turbulentní růst, bude to nepředvídatelné, ale je možné čekat, že tu hranici bitcoin pokoří.

Okamžiky bitcoinové slávy, aneb kdy bitcoin rostl nejvíce:

  • listopad 2013: bitcoin překonal hranici 1 000 USD, následná korekce srazila cenu na třetinu (340 USD),
  • prosinec 2017: bitcoin dosáhl téměř cenové hranice 20 000 Kč, korekce během celého roku 2018 srazila cenu na šestinu (3 300 USD),
  • duben 2021: cena bitcoinu dosáhla asi 60 000 USD, v současné době probíhá korekce, bitcoin se prodává zhruba za polovinu (34 800 USD).

Hlavní, co je třeba vědět o ceně bitcoinu, je to, že je nepředvídatelná a vysoce kolísavá. Jsou sice vlivy, které můžeme předpokládat, například rostoucí inflace všech ostatních měn, rozšíření akceptace a používání bitcoinu nebo rozšiřující se snaha centrálních autorit bitcoin buď regulovat nebo rovnou adaptovat. Ekonomie je ovšem věda, která nedokáže exaktně předvídat budoucnost. A kryptoekonomie je na tom v tomto ohledu ještě hůře.

REKLAMA

Nedokáže tak jasně předpovědět, že v dalších obdobích poroste bitcoin o tolik a tolik a na konci letošního roku čekejme cenu v tomto rozmezí. Je ale možné říct, že bitcoin tady bude i na konci letošního roku po cenové korekci a nejspíše jeho cena bude vyšší, než jaká byla při předchozím růstu v roce 2017.

Pohybuje se bitcoin v kruzích růstu a korekce?

Víceméně ano, bitcoin se pohybuje na první pohled zhruba ve čtyřletých cyklech, cyklus začíná na svém vrcholu, poté následuje výrazná korekce a cena padá na zlomek vrcholové ceny. A pak po různých minoritních změnách většinou přichází další růst a další několikanásobně vyšší cenový vrchol.

Hlavním faktorem dalšího vrcholu je většinou trh, který přitahuje v době růstu i nezkušené a do té doby nezainteresované aktéry, kteří dále táhnou cenu a způsobují onu bitcoinovou horečku. Bohužel je většinou pro tyto investory už celkem pozdě, aby dokázali realizovat signifikantní zisky. A zároveň se tito investoři neskutečně leknou následující korekce, takže z kryptotrhu opět odchází i za cenu ztráty. To pak dále ovlivňuje pokles ceny. Až do dalšího růstu.

Kartami nejspíš zamíchá halving

Halving je technická záležitost, která vede k tomu, že počet bitcoinů udělovaných jako odměna za vytěžení jednoho bloku, se zmenšuje na polovinu. Technicky tak jen samotný halving znamená, že za těžbu dostanou těžaři poloviční odměnu. Zároveň to vede k tomu, že přísun nových mincí na trhu je také poloviční. V minulosti halvingy většinou vedly k růstu ceny, což zajistilo, že odměny za těžbu neklesaly. Bitcoin má díky halvingům automaticky nastaveno, že jeho cena roste. A je ze své podstaty deflační.

REKLAMA

Poslední halving byl v roce 2020 a v letošním roce jsme mohli vidět halvingem poháněný růst cen. Další halving nejspíš nastane v roce 2024, je tak dost pravděpodobné, že za čtyři roky, tedy během roku 2025, opět dojde k výraznému nárůstu ceny. O kolik to bude? O hodně, ale na milion bych to ještě neviděla.

Neelastická nabídka jako hlavní faktor růstu ceny

Jedním z hlavním faktorů, které ovlivňují ceny bitcoinu, je především statická a přesně daná nabídka peněz. Na běžném trhu se monetární nabídka většinou přizpůsobuje cílům centrální banky a její monetární politice. Nabídka peněz není statická a reaguje na cenu peněz, na situaci na trhu domácím i mezinárodním a spoustu dalších impulzů. Toto u nabídky bitcoinů chybí. Ta je přesně daná algoritmem a nedokáže reagovat na změny v poptávce po penězích tak, jako každá fiat měna.

Neelastická nabídka peněz pak víceméně značí, že cenový růst se zase objeví. A opět ho požene především rostoucí poptávka a nedostačující množství bitcoinu na trhu. Bitcoin pravděpodobně nedosáhne ceny jednoho milionu v následujících pěti letech. Ale hranici sta tisíc překročí jako nic a může se i přiblížit k půl milionu. Rozhodně už ale ten jeden milion nevypadá jak naprosto nerealistická chiméra, kterou bitcoin nikdy nepokoří.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *