CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Daniel Mareš

19. 08. 2020

1 komentář

Vietnam je díky dohodě EU novou příležitostí pro český export

 

Už na jaře média informovala, že Vietnam ratifikoval smlouvu EVFTA o volném obchodu s Evropskou unií (EU). Dohoda nabyla platnosti 1. srpna 2020 a postupně odstraní až 99 procent všech vzájemných cel. Čeští podnikatelé tak mají po nedávné liberalizaci obchodu s Japonskem či Singapurem snazší přístup na další asijský trh. Co to znamená pro české investory a jaký to bude mít vliv na investice?

Loading



 

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka se tím otevírají nové příležitosti na rychle rostoucím bezmála stomilionovém trhu v atraktivním regionu jihovýchodní Asie. V kontrastu se současnými protekcionistickými trendy lze dohodu podle ministra vnímat jako pozitivní signál směrem k otevřenému mezinárodnímu obchodu založenému na pravidlech.

Makroekonomický analytik České spořitelny (ČS) pro server investujeme.cz uvádí, že každá dohoda o volném obchodu je přínosná. A to zejména v případě, že jde o dvě v mnoha směrech poměrně odlišné ekonomiky.

„To je případ ekonomiky vietnamské a evropské, případné konkrétně české. Právě česká ekonomika by navíc mohla mít ve využívání této dohody jistý náskok. A to hlavně dlouhodobě díky poměrně významné přítomnosti podnikatelů a zaměstnanců vietnamského původu v Česku,“ vysvětluje Michal Skořepa.

Úspora téměř 100 milionů korun pro exportéry

Šéf Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) k domu dodává, že odstranění cel pro české exportéry podle předběžných odhadů znamená souhrnnou úsporu téměř 100 mil. korun. „Ještě vyšší částku jim pak ušetří rušení netarifních překážek. Největší příležitosti se českým firmám otevřou v automobilovém, strojírenském či elektrotechnickém průmyslu,“ podotýká Karel Havlíček.

REKLAMA

Analytik Československé obchodní banky (ČSOB) si to vůbec netroufá hodnotit. „V každém případě jednodušší přístup na velký vietnamský trh může být pro české exportéry výhodou a současně i investiční příležitostí. Je to také jedna z možných cest, jak snížit závislost ČR na dovozech z Číny a současně z obchodu s touto zemí něco i získat,“ říká pro investujeme.cz Petr Dufek.

Export v segmentu sklářství se může až ztrojnásobit

V tiskové zprávě MPO se dočteme, že EVFTA je dosud nejambicióznější dohodou mezi globální velmocí a rozvojovou zemí. Ihned po jejím vstupu v platnost budou odstraněny zhruba dvě třetiny cel na obchod se zbožím. V průběhu několika následujících let pak bude odbouráno až 99 procent celních poplatků mezi oběma stranami.

Podle ministerstva bude mít smlouva podstatnější dopad na jednotlivé oblasti průmyslu. Perspektivně se jeví export v segmentu sklářství, který se podle zmiňované studie až ztrojnásobí. Vývoz textilních produktů by se mohl zdvojnásobit, v automobilovém průmyslu by mohl poskočit o 55 procent. Mezi další segmenty s růstovým potenciálem patří strojírenský, elektrotechnický, potravinářský a chemický průmysl.

Zvýšený import lze očekávat zejména v textilním a potravinářském průmyslu, z čehož by v ČR měli profitovat především spotřebitelé. Vzájemné obchodní vztahy mají značný růstový potenciál i díky celé řadě předpokladů Vietnamu stát se důležitým partnerem ČR v regionu.

REKLAMA

Země je často označována za nejnovějšího ekonomického tygra, tamní ekonomika zaznamenává v posledních letech prudký růst. V uplynulé dekádě pravidelně rostla o šest až sedm procent ročně a od roku 2010 se její velikost více než zdvojnásobila. Jedná se tak o jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Vietnam navíc disponuje mladou aktivní populací, díky čemuž má tamní hospodářství potenciál dalšího rapidního rozkvětu.

„Jde o krok správným směrem – tedy směrem k oslabení nezdravě silné obchodní vazby Česka na Evropskou unii na úkor hospodářských vztahů se zbytkem světa,“ myslí si Michal Skořepa z ČS.

Vietnam a koronavir

Ekonomická situace země by podle všeho neměla být dramaticky postižena pandemií COVID-19. Vietnam nepřistoupil k plošnému zákazu vycházení, ale opatření cílil na konkrétní oblasti s výskytem nákazy, čímž udržel ekonomiku v chodu. Podle predikcí Světové banky by tak tamní hospodářství mělo i v letošním roce dosáhnout růstu ve výši až 4 procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Válka na Ukrajině. Je ohrožen český export?

Ukrajina je v pořadí zemí pro český export na 20. místě, jako importér je 22. Stejné pozice pak dosahuje i v pořadí obratu zahraničního obchodu, jehož hodnota činí přibližně 75 miliard korun. Jak současný válečný stav na jejím území ovlivní český export?

Text: Filip Kučera

Foto: Pixabay

29. 03. 2022

Dopad koronaviru na exportéry

Dopad koronaviru na exportéry. Je podpora státu dostatečná?

Sedm z deseti českých exportérů zaznamenalo bezprostředně negativní dopad na vývoz díky situaci kolem pandemie nového koronaviru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury IPSOS. Je pomoc tuzemským vývozcům ze strany vlády adekvátní. Měla by vláda zasáhnout efektivněji?

Text: Daniel Mareš

24. 07. 2020

Pastička na peníze - bankovky

Obchodní válku zaplatíte vy, investoři a spotřebitelé

Trhy jsou nevyzpytatelné. Na začátku letošního roku za působení všeobecného optimismu o něco více rozkvetly. Rýsovala se obchodní dohoda, Trumpovy tweety a prohlášení dotčených stran naznačovaly uklidnění situace.

Text: Radovan Novotný

30. 05. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Václav Černín

    5 dubna, 2021

    Hledám kontakt na české občany vietnamského původu. Snad bychom mohli nabídnout techniku pro pěstování rýže přizpůsobenou vietnamským poměrům.

    Odpovědět