CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Filip Kučera

Foto: Pixabay

29. 03. 2022

0 komentářů

Válka na Ukrajině. Je ohrožen český export?

 

Ukrajina je v pořadí zemí pro český export na 20. místě, jako importér je 22. Stejné pozice pak dosahuje i v pořadí obratu zahraničního obchodu, jehož hodnota činí přibližně 75 miliard korun. Jak současný válečný stav na jejím území ovlivní český export?

Loading



 

Český export do Ruska ani na Ukrajinu není z širšího pohledu příliš významný, na celku se podílí z necelých 3 %. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil si myslí, že omezení vývozu tak sice postihne konkrétní české firmy, ovšem nikoliv celou ekonomiku. „Větším problémem může být naše navázání na Německo. Právě německé firmy totiž s Ruskem obchodují poměrně čile, a útlum této aktivity se následně promítne i v nižší poptávce po českých průmyslových dodávkách,“ vysvětluje ekonom společnosti Cyrrus.

Bude tak podle něj velmi záležet na tom, jak velká část německých odběratelů českého zboží je na Rusko navázána. „I relativně malý propad výkonu německého průmyslu totiž může představovat citelný problém pro ten český,“ dodává.

Hlavní ekonom Banky CREDITAS Petr Dufek si také myslí, že přímý export sice není nijak výrazný, ale napojení na německé odběratele orientované na východní trhy problémem být může. „První signály už přicházejí z automobilového průmyslu, který byl v Rusku významně exponovaný. Zapomenout nelze ani na dovozy kritických surovin a komponent, bez kterých se náš exportně orientovaný průmysl neobejde,“ popisuje Petr Dufek.

Negativní vliv na export bude mít i zdražování energií

„Český export bude ovlivněn, ale hlavní příčinou nebude geopolitická situace, protože exporty do Ruska jsou relativně velmi malé v řádu procent,“ myslí si ekonom Partners Martin Mašát. Větší efekt podle něj bude mít na export má síla koruny, která po propadu na konci února opět svižně posiluje, a to hlavně proto, že má za zády intervence České národní banky (ČNB) – tentokrát ve směru posilování. „Negativní vliv na export bude mít také zdražování energií, které následně zdraží exportní  boží. A nesmíme zapomínat i na nedostatek součástek, který omezuje možný objem exportu,“ vysvětluje ekonom Partners.

REKLAMA

Kolem 30 českých podniků má na Ukrajině obchodní pobočku

Z dat České agentury pro podporu obchodu CzechTrade vyplývá, že na ukrajinském trhu pravidelně obchoduje přes 250 českých podniků, přičemž většina z nich realizuje obchodní aktivity přes místního zástupce nebo dovozce. Přibližně 30 podniků pak na Ukrajině založilo obchodní pobočku nebo společný podnik s ukrajinským partnerem.

Příklad českého exportéra je společnost Brunnthaller CZ, která působí na trhu Ukrajiny přes 15 let, postavila tady několik vepřínů a zároveň má vědecko-pedagogickou spolupráci na úrovni zemědělské univerzity v Kyjevě.

Pohyb zboží přes hranice ČR – Ukrajina leden-listopad 2021

  • Celkový vývoz z ČR na Ukrajinu: 31 728 897 (tis. CZK) = 31,7 mld. CZK
  • Celkový dovoz z Ukrajiny do ČR: 37 664 009 (tis. CZK) = 37,7 mld. CZK
  • Podíl Ukrajiny na celkovém vývozu z ČR: 0,70 %
  • Podíl Ukrajiny na celkovém dovozu ČR: 0,90 %
  • Pořadí Ukrajiny na celkovém vývozu ČR: 20. místo
  • Pořadí Ukrajiny v celkovém dovozu ČR: 22. místo

Top položky vývozu z ČR na Ukrajinu za leden-listopad 2021 za leden-listopad 2021

  • Telefonní přístroje, včetně telefonů pro celulární sítě nebo jiné bezdrátové sítě; ostatní přístroje pro vysílání nebo přijímání hlasu, obrazů nebo jiných dat, včetně přístrojů pro komunikaci v drátových nebo bezdrátových sítích: Vývoz 3 785 837 tis. Kč
  • Stroje na automatické zpracování dat: Vývoz 2 168 127 tis. Kč
  • Izolované dráty, kabely a jiné izolované elektrické vodiče: Vývoz 2 119 038 tis. Kč
  • Osobní automobily a jiná motorová vozidla konstruovaná především pro přepravu osob: Vývoz 1 925 625 tis. Kč
  • Karoserie pro motorová vozidla čísel: Vývoz 821 456 tis. Kč

Top položky dovozu z Ukrajiny do ČR za leden-listopad 2021

  • Železné rudy: Dovoz 17 948 753 tis. Kč
  • Izolované dráty, kabely a jiné izolované elektrické vodiče: Dovoz 4 840 240 tis. Kč
  • Nedenaturovaný etylakohol nad 80 %: Dovoz: 1 636 650 tis. Kč
  • Výrobky ze železa oceli nad 600 mm válc. za tepla: Dovoz 1 323 768 tis. Kč
  • Titanové rudy: Dovoz: 566 283 tis. Kč

Zdroj: CzechTrade

Dodejme, že v loňském roce spolupracoval CzechTrade s 85 českými firmami působícími na Ukrajině nebo v Rusku. Spolupráce probíhá skrze zahraniční kanceláře agentury, které ovšem v reakci na aktuální situaci přerušují svou činnost. Pobočky v Kyjevě a Jekatěrinburgu jsou již uzavřeny. V případě potřeby však CzechTrade firmám zprostředkuje pomoc.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *