CZK/€ 25.275 +0,04%

CZK/$ 23.761 +0,23%

CZK/£ 29.274 -0,83%

CZK/CHF 26.071 -0,05%

Text: Petr Gola

24. 11. 2020

0 komentářů

Valorizace penzí od lednové splátky důchodu v 11 bodech

 

V lednu budou mít vyšší měsíční důchod penzisté, kterým byl státní důchod přiznán do konce roku 2020. Jaká pravidla platí pro zvyšování státních důchodů?

Loading



 

Ve většině případů se bude zvýšení státního důchodu od lednové splátky pohybovat od 600 Kč do 1 100 Kč. Podívejme se v jedenácti bodech, co je dobré vědět o valorizaci státních důchodů.

  • Zvýšení bez žádosti

Příjemci státního důchodu nemusí pro jeho zvýšení od lednové splátky vyplňovat žádné formuláře nebo podávat na místně příslušnou OSSZ nějakou žádost. K valorizaci státních důchodů dochází ze zákona automaticky.

  • Termín odchodu do penze nerozhoduje

Od lednové splátky důchodu se zvyšují státní důchody přiznané během celého roku 2020. Stejně se tedy valorizují důchody přiznané v lednu, v červenci i v prosinci. Datum přiznání důchodu během roku 2020 tedy nehraje roli při výpočtu zvýšení důchodu.

  • Valorizují se všechny důchody

V Česku jsou vypláceny řádné starobní důchody, předčasné starobní důchody, invalidní důchody prvního, druhého a třetího stupně, vdovské důchody, vdovecké důchody a sirotčí důchody. Zákonná valorizace se přitom týká všech státem vyplácených důchodů.

REKLAMA

  • Základní výměra se zvyšuje o 60 Kč

Každý státní důchod se skládá ze základní výměry důchodu a procentní výměry důchodu. Základní výměru důchodu mají všichni penzisté stejně vysokou a v roce 2020 činí 3 490 Kč, pro rok 2021 se základní výměra důchodu zvyšuje o 60 Kč na 3 550 Kč.

  • Procentní výměra se zvyšuje o 7,1 %

Od lednové splátky důchodu budou mít všichni příjemci státního důchodu procentní výměru vyšší o 7,1 %. Zvýšení procentní výměry důchodu je tedy poměrně vysoké.

  • 85 let věku = tisícovka navíc

Dle zákona o důchodovém pojištění se procentní výměra vypláceného důchodu zvyšuje o 1 000 Kč měsíčně od splátky důchodu, kdy příjemce důchodu dosáhl 85 let a o 2 000 Kč měsíčně od splátky důchodu, kdy příjemce důchodu dosáhl 100 let.

  • Žádná výjimka pro nadprůměrné důchody

Valorizační mechanismus je pro všechny penze stejný. Nerozhoduje, jak vysoký státní důchod penzista pobírá. I penzisté se státním důchodem nad 25 tisíc Kč tedy mají nárok na zvýšení základní a procentní výměry ve stejném rozsahu jako penzisté se státním důchodem okolo 10 tisíc Kč.

REKLAMA

  • Zvýší se všechny pozůstalostní důchody v rodině

V případě, že v rodině po zemřelém otci pobírá matka vdovský důchod a děti sirotčí důchod, potom se samozřejmě zvýší státní důchod všem. Počet pobíraných státních důchodů v rodině nemá vliv na valorizaci jednotlivých státních důchodů.

  • Výdělek penzisty nehraje roli

Každoročně stoupá počet penzistů, kteří současně pracují a pobírají státní důchod. Pracující důchodci s nadprůměrnou mzdou přitom mají nárok na stejné zvýšení státního důchodu z důvodu valorizace jako ostatní penzisté. Výkon výdělečné činnosti v penzi není důvodem pro nějaké nižší zvýšení důchodu.

  • Majetková situace neovlivňuje valorizaci

Pro účely valorizace se netestuje majetková situace příjemce státního důchodu. V praxi to tedy znamená, že od ledna budou mít vyšší důchod i penzisté mající velmi vysokou životní úroveň pobírající např. pravidelné pasivní příjmy z kapitálového majetku.

  • Vyšší důchod = vyšší pozůstalostní penze

Pozůstalostní důchody se vypočítávají z důchodu, který zemřelý pobíral nebo na který by měl nárok. Z důvodu pravidelné valorizace starobních důchodů jsou tedy i vyšší pozůstalostní důchody.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *