CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 10. 2022

3 komentáře

Výchovné: jak se budou zvyšovat důchody v závislosti na počtu vychovaných dětí?

 

Od ledna 2023 se bude zvyšovat starobní důchod o tzv. výchovné. Tedy o peníze, které mají vyrovnat nižší důchod osobě, která během svého produktivního věku pečovala o malé děti. Příplatek bude činit 500 Kč za vychované dítě a bude na něj mít nárok osoba, která o toto dítě celodenně pečovala a která splňuje podmínky pro přiznání starobního důchodu.

Loading



 

Výchovné v českém důchodovém systému

Výše starobního důchodu je v českém důchodovém systému ovlivněna jak výší zaplaceného důchodového pojištění během aktivního věku, tak i délkou doby, kdy bylo důchodové pojištění placeno. Ve zkratce čím vyšší byly vaše výdělky, tedy i placené důchodové pojištění, a čím déle jste toto pojištění odváděli, tím vyšší vám byl přiznán starobní důchod.

Některým osobám je starobní důchod dále zvyšován.

  • Osoby starší 85 let dostávají k důchodu přidáno 1000 Kč měsíčně.
  • Osoby starší 100 let dostávají přidáno 2000 Kč měsíčně.
  • A za každé vychované dítě navíc bude nyní přidáno 500 Kč měsíčně.

Kdo bude mít nárok?

Při přiznání můžou nastat dvě situace. Osoby, kterým byl starobní důchod už přiznán a které tedy při podání žádosti dokazovaly výchovu děti (aby mohly odejít do důchodu dříve než bezdětné ženy), budou mít výchovné přiznány automaticky. Osoby, které teprve budou žádat o starobní důchod, musí nárok na výchovné doložit rodným listem a také čestným prohlášením, že pečovaly celodenně o dítě.

Výchovné je sice určeno primárně ženám, které zůstávají doma s malými dětmi, ale teoreticky o ně může zažádat i muž. Musí tedy stejně jako žena doložit jak rodné listy, tak i čestné prohlášení o péči o děti. Pokud dojde ke sporu rodičů, kdo vlastně pečoval o dané dítě a komu tedy náleží výchovné ve výši 500 Kč měsíčně, tak tyto budou řešeny na příslušné OSSZ v řízení o uznání výchovy.

Proč bylo zavedeno?

Výchovné je malý krok k rovnoměrnému rozložení starobních důchodů. V dnešní době totiž platí, že starobní důchod přiznávaný ženě je průměrně nižší než starobní důchod přiznávaný muži. To může být způsobeno několika důvody, přičemž jedním ze zásadních důvodů je právě péče o společné děti a tím i nižší odvody na důchodové pojištění během aktivního věku.

Co je ještě dobré vědět o výchovném

  • Na výchovné mají nárok pouze starobní důchodci, nárok nevzniká osobám v invalidním důchodu. Ty mohou nárok uplatnit až při žádosti o starobní důchod.
  • O výchovné je třeba zažádat už při podání žádost i o starobní důchod, později to není možné.
  • Na výchovné budou mít nárok i osoby v předčasném starobním důchodu. Na předdůchod se výchovné nevztahuje.
  • Nárok mají stejně muži i ženy, musí ovšem splnit podmínku stálé péče o dítě. Pouze jeden z rodičů má nárok na výchovné u daného dítěte.
  • Výchovné náleží i adoptivním rodičům, také pěstounům, pokud pečovali o dítě předepsanou dobu.
  • Předepsanou dobou péče o dítě je minimálně deset let, pokud je dítě už zletilé. Jinak je nutné splnit podmínku péče pěti let. Pět let se vztahuje i na případy, kdy dítě zemřelo.
  • Výchovné se nepřenáší po smrti manžela/manželky tak jako vdovský důchod. Po smrti nárok na již přiznaných 500 Kč zaniká.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

průměrný důchod v roce 2024

Jaký je průměrný důchod v roce 2024

Valorizace důchodů byla v posledních letech docela výrazným tématem. Inflace totiž zvyšovala důchody díky mimořádné valorizaci nevídaným tempem. A to i přes omezení valorizace. Během poslední dekády tak průměrný důchod téměř zdvojnásobil.

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

09. 04. 2024

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anna Pekařová

    12 února, 2023

    Proč není výchovné připočítáno k důchodu? Proč je vypláceno zvlášť? Znamená to, že tato částka nebude valorizována?

    Odpovědět

  • pavel hrubes

    20 července, 2023

    Dobry den,vychoval jsem 3syny.V l istopadu roku 2022 jsem podal zadosti.Do dnesniho dne ani carka o vyvoji jednani.JE TO OSTUDA MINISTRA JURECKY A JEHO DELNIKU,KTERI DROU JAKO KATI11111111111111111111111111111111111111111111111

    Odpovědět

  • Jan Bedrava

    7 srpna, 2023

    Dobrý den,
    Je opravdu podivné že MPSV mi nebylo schopno zdělit jestli mám nebo nemám nárok na výchovné.
    Vychoval jsem 2 syny a žádost byla podána v 10 měsíci 2022.

    Odpovědět