CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

03. 03. 2023

0 komentářů

Bude se zvyšovat věk odchodu do důchodu?

 

Vláda Petra Fialy je v úřadě něco málo přes rok. A začínají se ozývat první návrhy, jak tato vláda hodlá řešit důchodový systém a důchody a jak by tento důchodový systém ráda reformovala. A by byl udržitelnější, spravedlivější a nezatěžoval tolik státní pokladnu.

Loading



 

Je nutno říct, že k diskuzi o starobních důchodech vládu notně popostrčila současná česká inflace. Která zvyšuje důchody bezprecedentním tempem. Zatímco pracujícím kupní síla každým dnem o kousek klesá, státní důchody se těší pravidelné valorizaci díky povinnému zvýšení z důvodů vysoké inflace.

To je jedna stránka mince, tou druhou je fakt, že současná ekonomická situace příliš nenahrává tomu, aby reforma proběhla hladce. Je takovým nepsaným pravidlem, že zásadní reformy státního systému je lepší provádět během doby ekonomického růstu a ekonomické stability. Vláda Andreje Babiše takové časy měla a reformu slibovala. Stejně si na ni ale netroufla. Jak moc si může troufnout vláda Petra Fialy v době, kdy musí řešit také válku, inflaci, zpomalující ekonomiku, chybějící příjmy do státního rozpočtu a další?

Jak ušetřit na starobních důchodech?

Český důchodový systém by měl být ideálně vyrovnaný. Důchody se vyplácí z vybraného důchodového pojištění, které se vybírá na zvláštní účet. Z tohoto účtu je možné vyplácet pouze státní důchody, není možné ho použít na jiné vládní nákupy nebo na výplatu jiných dávek. V posledních letech byl účet důchodového pojištění celkem vyrovnaný, občas skončil i v přebytku. Až se mohlo zdát, že nějaká reforma moc nutná není.

Opak je ale pravdou. Což ostatně ukázala současná zákonem povinná valorizace z důvodu inflace. Ta zvyšuje starobní důchody o tisíce už druhým rokem, což výrazně zatíží letošní i budoucí rozpočty. Proto také současná vláda hledá cesty, jak na starobních důchodech ušetřit. Ty cesty jsou z logiky věci vlastně dvě. Můžeme vybrat více na důchodovém pojištění. Nebo naopak může méně vyplácet na důchodech. Jaké návrhy tedy vláda zatím zvažuje?

REKLAMA

Navrhované změny českého důchodového systému

  • Zvýšení odchodu do důchodu. Návrh zatím počítá s věkem 68. V tomto věku by lidé odcházeli do důchodu v roce 2070. Petr Fiala toto zatím ale odmítl. Je ale nejspíše smutnou pravdou, že zvyšování důchodového věku se český systém časem asi nevyhne.
  • Zvýšení odvodů OSVČ. OSVČ platí na odvodech na sociální a zdravotní pojištění výrazně méně než zaměstnanci, za které přispívá i zaměstnavatel. Zvýšení těchto odvodů by tam mohlo přinést další zdroje.
  • Snížení výpočtové formule důchodu. K úpravě už daného výpočtu starobního důchodu zatím vláda nesáhla, ale rozhodla se omezit letošní mimořádnou valorizaci. Která by tam měla být jen poloviční. Jak moc tomu dokáže zabránit přespávání Aleny Schillerové v Poslanecké sněmovně?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alena Schillerová (@alenaschillerova)

Rozpočtová zodpovědnost vs. nároky důchodců

Vláda se snaží být rozpočtově odpovědná a vypadá docela odhodlaná k tomu, aby nastavení důchodového systému v Česku opravdu změnila. Ostatně na to má v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu, i když se dá čekat, že jak ANO, tak SPD budou proti. Navíc co jiného čekat od pravicové vlády, než snižování vládních výdajů. A tedy i snižování daní, což se zatím moc neděje.

Je ale otázkou, jestli se to vládě povede dotáhnout do alespoň nějak koukatelného konečného a udržitelného systému. Snížení další mimořádné valorizace nejspíše Poslaneckou sněmovnou projde, i přes Alenu Schillerovou ve spacáku. Jen aby se vláda po tomto úspěšném kroku nezastavila a přistoupila i k dalším úpravám. Důchodový systém by to už opravdu potřeboval.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Změny v důchodech

Nakročily změny v důchodech k reformě systému?

Reforma důchodového systému je taková nenápadná stálice českého politického dění. Víceméně tak nějak všichni víme, nebo alespoň tušíme, že s důchody by se mělo něco udělat. Demografický vývoj se neptá a peníze jednou dojdou. Po razantní změně ale není až taková poptávka, aby se za to získávaly […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024

valorizace důchodu 2024

Valorizace důchodů od ledna 2024

Státní důchody (starobní, invalidní, sirotčí a vdovské) se tradičně valorizují vždy od 1. ledna. Jaká byla valorizace v roce 2024? A jaké jsou podmínky pro to, aby se důchod valorizoval?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 01. 2024

Změny v důchodech

Konečně důchodová reforma, která bude mít nějaký dopad?

S českým důchodovým systémem se to má zhruba takto: víceméně všichni víme, že to není udržitelné, ale předchozí vlády neměly dost odvahy do toho pořádně zasáhnout. Navíc lidé v produktivním věku, kteří se blíží svým věkem spíše k hranici důchodu než ke své maturitě, si nejistotu starobních […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *