CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 11. 2023

0 komentářů

USA: Prohlubující se propast mezi makroekonomikou a mikroekonomikou

 

Americký HDP vzrostl ve 3. čtvrtletí meziročně o 4,9 %. Tento finanční ukazatel je považován za jednu z nejdůležitějších informací o stavu ekonomiky. Spolu s ostatními pozitivními informacemi potvrzujícími i nadále pokračující robustnost a odolnost ekonomiky USA způsobil návrat investorů k optimismu a růst DJIA indexu opět nad 34 000 bodů. Současné prognózy letošního meziročního růstu HDP čínské ekonomiky nepřekračují 5,2 %. Takové srovnání dynamiky růstu dvou největších ekonomik světa zde již dlouho nebylo.

Loading



 

Na druhou stranu se podpora Bidenovu řízení americké ekonomiky v průzkumech amerického veřejného mínění pohybuje dlouhodobě pod 40 %. Obzvlášť alarmující je tato nízká podpora mezi americkou střední třídou. Přestože trh práce zůstává stále napjatý a i odborově organizovaní zaměstnanci v různých sektorech ekonomiky si byli schopni nedávnými stávkami vydobýt lepší poměr mezi prací a kapitálem, vnímá americká střední třída stav ekonomiky jako ne příliš uspokojivý.

Reálné mzdy se stále ještě nedostaly na úroveň před post-covidovou inflací. Spoléhání se na podporu potravinových bank u nízkopříjmových skupin obyvatelstva v porovnání s loňským rokem narůstá a může se ještě skokově zvýšit, pokud nedojde k politické dohodě o financování výdajů federální vlády a tisíce federálních zaměstnanců zůstanou bez příjmu. Ekonomika je příkře rozdělena mezi sektory a profesemi, které táhnou makroekonomický růst, a těmi ostatními. Ceny benzínu a potravin jsou vysoké. Úroky u hypoték na 30 let s fixní sazbou překročily 7 %.

Pozitivní americké makroekonomické ukazatele, jako jsou růst HDP nebo tvorba nových pracovních míst či klesající meziroční míra spotřebitelské inflace, jsou tak v přímém rozporu s každodenní životní zkušeností americké střední třídy. Americká společnost čeká na Ronalda Reagana 2.0, s ekonomickou politikou omezující regulace a podporující soukromý kapitál a iniciativu. Jedině tak může propast mezi pozitivní makroekonomikou a negativní mikroekonomikou zmizet.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *