CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Karel Pučelík

22. 09. 2020

0 komentářů

Technologické akcie a čekání na nový iPhone

 

Apple před několika dny představil některé nové produkty, na akciích firmy se to ovšem prakticky neprojevilo. Podle odborníků to ale není proto, že by globální technologická firma veřejnost a zákazníky zklamala. Celý technologický segment ale zažívá turbulentní období.

Loading



 

Pro řadu společností poslední měsíce znamenaly těžké chvíle a ekonomický útlum. Obtíže poznamenaly samotnou výrobu, změnilo se i spotřebitelské chování. Koronavirus ochromil celé ekonomiky států.

V této nezvyklé době představil nové produkty Apple, jeden z technologických gigantů. Představení nových výrobků bývá pravidelně pozorně sledováno, letos se však show musela spokojit s mnohem úspornějším formátem. Světlo světa spatřily inovované iPady nebo iWatch. Chytré hodinky od této značky využívají miliony lidí, ovšem chytré telefony miliardy. Na novou řadu iPhonů si však budou muset zákazníci ještě nějaký ten týden počkat.

„Z našeho pohledu nepřineslo produktové oznámení Apple nic revolučního, to se však ani nečekalo. Věděli jsme, že klíčové iPhony budou představeny nejdřív v říjnu, hodinky Apple Watch se zase dočkaly vylepšení, to samé platí o iPadech a balíku služeb Apple One. Z celé prezentace si ale odnášíme dobrý pocit, protože Apple nezaspal na vavřínech letošního úspěchu a dále iteruje a ladí svoje produkty s jednoznačnou snahou nalákat a udržet další zákazníky ve svém ekosystému. Na cenách akcií se oznámení ani neodrazilo, důležité budou totiž především zmiňované iPhony,“ uvedl analytik k představení Patria Finance Jan Hladký. O budoucím vývoji trhu tak napoví zřejmě až (nejdříve) říjnové oznámení o novinkách Apple.

Technologický segment krizi odolává

Na začátku září akcie technologických firem výrazněji propadly, a to včetně Apple, Facebooku nebo Tesly. V případě posledního jmenovaného to byl propad až ve výši jedné čtvrtiny. Podle odborníků se tak tituly dostaly i po vlně spekulativních nákupů na svou reálnou hodnotu.

REKLAMA

Co ovšem udělala koronavirová krize z celým technologickým segmentem? Zatímco mnoho aktivit důsledky pandemie utlumily, těžištěm mnoha (nejen) pracovních procesů se stal právě online prostor.

„V případě technologického sektoru udělala koronavirová krize jednu důležitou věc, a tou je urychlení již nastolených trendů digitalizace a automatizace služeb a výroby. Zatímco velká část ekonomik stagnovala nebo se topila v recesi, technologie zaznamenávaly zrychlené růsty čistých zisků. Proto se občas mluví o ekonomické obnově ve tvaru písmene „K“, kde pár vítězů roste, zatímco zbytek poražených směřuje dolů. Investiční kapitál se samozřejmě hrnul především k těmto vítězům a akcie technologické sektoru zcela předčily zbytek trhu,“ vysvětlil Hladký.

„Navzdory tomu však považujeme technologie za skvělou investici, protože nabízí dlouhodobý strukturální růst ve znamení cloudu, Big Data analýz, umělé inteligence, čipů a dalších. Je ale nutno mít na paměti, že základem úspěšného investování je pečlivá analýza a diverzifikace rizika. Proto by inteligentní investor neměl okamžitě sahat po každém technologickém titulu a vybírat by měl i z jiných sektorů,“ upozornil na další možnosti trhu Hladký.

Ve vývoji pokračují i další známá jména technologického segmentu, nejnověji se může těšit například na novinky již zmíněné Tesly. Patrně se však nebude jednat o inovace na poli elektromobility, nýbrž baterií, kterými se firma rovněž ve velkém zabývá. 22. září se totiž chystá tzv. Tesla Battery Day.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *