CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Technická analýza finančních trhů: Jak začít

 

Technická analýza je často využívaným a velmi důležitým nástrojem pro obchodování různými finančními instrumenty, jako jsou cenné papíry, futures kontrakty, opce, měnové páry (FOREX), kryptoměny atd. Jak začít s technickou analýzou?

Loading



 

Technická analýza je jedním ze dvou nejpoužívanějších nástrojů analýzy finančních trhů. Druhou je fundamentální analýza, tj. analýza a prognózování ceny finančního instrumentu na základě jeho finančních ukazatelů. Jednoduše řečeno, fundamentální analytici sbírají dostupnou informaci o společnostech, ekonomické situaci ve zvolené zemi a další noviny, které mohou ovlivnit cenu buď pozitivně anebo negativně.

Na trzích probíhá souboj mezi býky, kteří se snaží zvednout cenu, a medvědy, kteří se snaží cenu udělat co nejnižší. Jejich aktivity se na trhu často opakují. Technická analýza tak může být velmi účinnou při prognózování budoucích pohybů ceny. Je to umění a věda čtení cenového grafu, která může pomoci vyhodnotit, kdo má v dané situaci více sil na trhu, zda býci, nebo medvědi.

V cenových grafech na horizontální ose je čas a na vertikální – cena obchodovaného finančního instrumentu.
technická analýza - 1

Každý bod na grafu má v sobě založenou informaci o změně ceny během stanovené periody času. Většinou tato informace obsahuje čtyři důležité body:

REKLAMA

  • Otevírací cena (open, cena instrumentu na začátku stanovené časové periody)
  • Největší cena (high, maximální hodnota dosažená během stanovené časové periody)
  • Nejnižší cena (low, minimální hodnota dosažená během stanovené časové periody)
  • Uzavírací cena (close, cena instrumentu na konci stanovené časové periody) nebo současná cena (jestliže stanovená časová perioda ještě neskončila).

Pro technickou analýzu je nejčastěji využíváno několik druhu grafů:

  • Lineární graf. Na takovém grafu křivka spojuje většinou body uzavíracích cen. Pro obchodníky nejsou lineární grafy moc užitečné, protože nejsou informativní kvůli tomu, že na nich není vidět open, high a low. Naopak jeho výhodou je schopnost odstranit různé cenové šumy a identifikovat směr cenového trendu i její nejdůležitější úrovně.

technická analýza - lineární graf

  • Svíčkový graf. Složkami tohohle grafu jsou takzvané japonské svíčky. Každá svíčka má obdélník (tělo) a úsečky vycházející z něj na paralelní ose cen (stíny). Každá svíčka v sobě zahrnuje všechny 4 důležité údaje o ceně: open, high, low a close. Svíčky se dělí na červené nebo černé medvědí, kdy cena uzavření je nižší než cena otevření, tj. cena klesla, a zelené nebo bílé býčí, kdy cena uzavření je vyšší než cena otevření, tj. cena rostla.

technická analýza - svícový graf

Grafy je možné analyzovat v různých časových měřítcích, které se nazývají timeframy. Timeframy mohou být jak měsíční, tak minutové, nebo dokonce i vteřinové. Jestliže bude zvolen timeframe 1 týden, pak jedna svíčka bude ukazovat stav ceny za 1 týden, jestliže timeframe bude stanoven na 4 hodiny, jedna svíčka ukáže na stav ceny za 4 hodiny.

REKLAMA

Výběr timeframu záleží na typu obchodování. Jestliže obchodník dává přednost dlouhodobému nebo střednědobému obchodování, je vhodné zvolit měsíční, týdenní, případně denní grafy. Jestliže chce obchodovat v průběhu dne (intradenní obchodování), nejvhodnějšími timeframy pro něj budou hodinové (nejčastějí 6 hodin, 4 hodiny, 1 hodina), minutové (nejčastější 30 minut, 15 minut, 5 minut a 1 minuta) a ve výjimečných případech vteřinové.

Pro nejlepší analýzu je nutné začínat z větších timeframů, tj. střednědobý obchodník by měl začít analyzovat graf z měsíčních nebo týdenních grafů, a pak jít na kratší timeframy Intradenní obchodník by měl začít z hodinových timeframů, a pak jít na kratší.

Prvním krokem technické analýzy je najít na grafu takzvané úrovně podpory (support) a odporu (resistence). Tyto úrovně jsou klíčovými úrovněmi cen, na kterých většina kupujících a prodávajících přichází na trh s velkými objemy peněz pro to, aby zastavili nebo otočili pohyb ceny. Tyto úrovně jsou využívány obchodníky pro pochopení toho, kdo s největší pravděpodobností přijde na trh – kupující nebo prodávající. Úrovně podpory se určují podle minim cen a úrovně odporu podle maxim cen.

Určení těchto úrovní je jedním z klíčových nástrojů technické analýzy. Tyto úrovně mají magnetickou vlastnost přitahovat k sobě cenu.
technická analýza - úrovně podpory a resistence

REKLAMA

Když se cena blíží k úrovni odporu, pravděpodobně naráží na „strop“, kde se pohyb ceny zastavuje a cena začne klesat. V tomto bodě na trh přicházejí prodávající s většími objemy peněz než u kupující, které umožňují růst ceny zastavit.
technická analýza - úrovně podpory a resistence - 2

Podpora je oblast ceny, kde na trh přicházejí většinou kupující. Při poklesu cena naráží na „podlahu“ a formuje se úroveň podpory, kde dochází zpravidla k nákupům.

Pro lepší identifikaci úrovně podpory a rezistence je možné úrovně rozdělit podle jejich síly a významnosti. Dělí se na globální (timeframy 1 měsíc, 1 týden, 1 den, 12 hodin) a lokální (4, 3, 2, 1 hodiny, 30 minut a popřípadě kratší). Globální úrovně jsou většinou používány pro identifikaci trendů a trendových koridorů pro pochopení toho, kam jde cena globálně. Lokální podpory a resistence jsou využívány pro identifikaci menších pohybů ceny během kratších časových období.

Nejčastějších situaci, kdy obchodníci začínají obchodovat s vybraným finančním instrumentem, jsou 3:

  1. Prolomení úrovně (breakout/breakdown): Cena prolomí úroveň podpory nebo rezistence a bude schopna se za ní upevnit. Jestliže bude probita úroveň podpory, jedná se o breakdown, a jestliže prolomí nahoru úrovně odporu, jedná se o breakout. Základním pravidlem technické analýzy je, že další pohyb ceny by měl být ve směru prolomení odporu a prolomená úroveň odporu se stává novou úrovní podpory (platí samozřejmě i naopak). Takovéto cenové úrovně se nazývají zrcadlové.
  2. Odražení od úrovně ukazuje, že býci či medvědi nemají dostatečně sil, aby podpořili cenu za hranici úrovně. Cenový trend se proto otočí.
  3. Falešné probití úrovně ukazuje, že na trhu není klid a není zřejmé, co se bude dál dít. V takových situacích cena vychází za hranice úrovně odporu nebo podpory, ale následně se vrací pod prolomenou úroveň.

technická analýza - prolomení a odražení od úrovně

Technická analýza samozřejmě není založena jenom na úrovních podpory a odporu. Obchodníci využívají různé technické (trojúhelníky, vlajky atd.) a svíčkové formace, analýzy objemu, různé indikátory a oscilátory, klášterní analýzy atd. Ale základním nástrojem pro dobrou technickou analýzu zůstává správné určení technických úrovní a znalosti, jak je využívat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *