CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Spoření na stáří pomocí investic? Stát chystá daňové zvýhodnění

 

Stát chce motivovat domácnosti, aby více spořily pomocí investic. Ministerstvo financí proto připravuje stejné daňové zvýhodnění investic jako u životního pojištění či penzijních fondů. Vyplývá to z Koncepce rozvoje kapitálové trhu, kterou schválila vláda.

Loading



 

Vláda schválila na začátku března „Koncepci rozvoje kapitálového trhu v České republice 2019 až 2023“. Cílem základní strategie rozvoje kapitálového trhu je podpora udržitelného hospodářského růstu a zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky prostřednictvím dobře fungujícího kapitálového trhu.

Proč Koncepce kapitálového trhu?

„Vláda má za to, že kapitálový trh v ČR aktuálně neplní dostatečně svou hlavní funkci. Tedy především to, aby efektivně přerozděloval volné finanční zdroje od střadatelů a investorů (domácností) k podnikatelům, kteří potřebují financovat svůj rozvoj,“ uvádí předkládací zpráva ke Koncepci rozvoje kapitálového trhu.

Překážkami rozvoje kapitálového trhu v Česku jsou podle koncepce především „konzervativní rozložení aktiv domácností, malé úspory na stáří, nízké povědomí podnikatelů o možnostech financování podnikání a výzkumu prostřednictvím kapitálového trhu a malá nabídka domácích investičních nástrojů dostupných drobným investorům ve srovnání se západní Evropou“.

Opatření v rámci koncepce mají proto zvýšit tržní kapitalizaci a objem obchodů na pražské burze, nabídnout podnikům alternativu k bankovnímu financování a domácnostem další možnost zhodnocování úspor, střádání na penzi a diverzifikaci rizik.

REKLAMA

„Naši občané jsou tradičně ve spoření velmi opatrní a sázejí zejména na finanční produkty, které jim nedávají moc možností efektivně zhodnocovat jejich úspory. Bohatství našich domácností tak zaostává za našimi západními sousedy, i když je míra jejich úspor v rámci EU jednou z nejvyšších. Zatraktivnění kapitálového trhu by mělo domácnosti přirozenou cestou motivovat ke změně složení jejich úspor,“ vysvětluje náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková.

Účet dlouhodobých investic jako produkt zabezpečení na stáří

Opatření na podporu domácností v rámci Koncepce počítá mimo jiné se zavedením tzv. účtu dlouhodobých investic. Podle výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh (AKAT) Jany Brodani může představovat novou zajímavou složku penzijních produktů domácností.

Vláda zatím konkrétní podobu účtu dlouhodobých investic připravuje, mělo by se ale pravděpodobně jednat o evidenci finančních produktů, které budou sloužit jako spoření na stáří. Podle Koncepce by hlavními parametry účtu mělo být „pravidlo 60 plus 60“. To znamená, že produkt nelze zrušit ani z něj vybírat před dosažením věku 60 let a zároveň musí být produkt sjednán minimálně po dobu 60 měsíců.

Účet by měl také srovnat daňová pravidla produktů zajištění na staří a přinést vyšší výnosy úspor domácností. Investiční účet zřízený za účelem vytváření úspor na stáří by se danil pouze v případě předčasného výběru. Konstrukce tohoto účtu není podle Koncepce vázána na konkrétní finanční produkt, může se tak jednat například o spořící vklady, investice do investičních fondů, investice do penzijních fondů či o životní pojištění s investiční složkou.

REKLAMA

„Přistoupí-li stát k daňovému nebo jinému zvýhodnění dlouhodobých investic běžných klientů, bez pochyby jejich zájem o investici jako vytváření dlouhodobé finanční řešení zvýší. Podobného pozitivního efektu jsme již léta svědky u penzijního připojištění či životního pojištění,“ vysvětluje tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Koncepce jako krok správným směrem?

Koncepční materiál je sice krok správným směrem, ale bohužel stále z politických důvodů opomíjí některá zásadní témata. Podle Jany Brodani jsou změny v rámci Koncepce spíše parametrického rázu, jejich řešení ale může rozvoji i stabilitě významně pomoci.

„Chybí zde radikálnější opatření, které by motivovalo emitenty ve větší míře využívat k financování právě kapitálový trh,“ uvedl analytik brokerské společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler s tím, že by kapitálový trh mohlo zatraktivnit například zrušení daně z dividend pro veřejně obchodovatelné společnosti.

Návrhy na jednotlivé změny podle Koncepce by mělo ministerstvo financí předložit do konce letošního roku. „V rámci naplňování Koncepce budeme nyní navrhovat a uskutečňovat konkrétní opatření podle stanoveného časového harmonogramu. A jednou za dva roky také provedeme revizi aktuálního stavu a zhodnotíme další kroky,“ uzavírá náměstkyně Dupáková.

Tip: Individuální penzijní účet není novinkou. Hovoří se o něm již roky. Nyní se ale dostává blíže k realizaci.

Loading

Vstoupit do diskuze 19 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Odborníci: Určitá míra inflace je nejen prospěšná, ale dokonce nutná

Ministerstvo financí (MF) vydalo srpnovou makroekonomickou predikci. Faktem je nekončící inflace, která zpomaluje ekonomický růst a snižuje životní úroveň obyvatel. Meziroční inflace by v druhé polovině roku měla dále zrychlit a přiblížit se 20 %. Průměrná míra inflace by tak letos měla dosáhnout 16,2 %.

Text: Filip Kučera

Foto: Pixabay

29. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richar Fuld

    19 března, 2019

    Jen další malá domů pro finanční instituce. Individuálního investora, který investuje na stáří tahle „podpora“ zase netrefí. Ty peníze na další zamýšlenou podporu bankéřké lobby by měl uspořt a na míto toho zrušit daň z dividend a zkrátit daňový test z 3 let zpátky na 6 měsíců.

    Odpovědět

  • arkanek

    24 března, 2019

    S tímto souhlasím. Stát by měl zrušit daně z dividend pro drobné investory, kteří investují tzv. na důchod i zkrátit daňový test zpátky.

    Odpovědět

  • Michal

    3 října, 2019

    Myslim ze ono danove zvyhodneni je zajimave zejmena pro tzv retailove klienty, kteri spori a investuji mensi castky. Tak jak navrhujete 6 mesicni backtest to je take cesta. Ja sam sporim male castky a mam dobre recence s Phoenix Investor, takze pro me je urcite zajimava myslenka danoveho zvyhodneni investovani. Investovani je zrejme jedina cesta jak si vybudovat aspon nejaky majetek k duchodu, minimalne teda pro zamestnance.

    Odpovědět

  • arkanek

    4 října, 2019

    Máte pravdu pane. To by mohla být cesta k důchodové reformě. Přimět lidi, aby si více spořili na stáří. Kromě zrušení daně z dividend pro drobné investory a zkrácení daňového testu zpět na půl roku by určitě pomohlo např. vstup některých státních ziskových firem na burzu (lidi by si spořili a kupovali akcie firem a dostávali každý rok pěkné dividendy). Ty by se mohly ukládat na jejich účtech na důchod. Kromě toho by pomohlo, kdyby na burzu přibylo hodně českých firem. Máme takových akciových společností a kde nic, tu nic. Kdyby na burzu vstoupily takové firmy jako Škoda auto, pivovary, strojírenské, textilní, chemické a potravinářské firmy, firmy z holdingu Agerofert a firmy z EPH. To by pomohlo…..

    Odpovědět

  • Phoenix Investor

    13 října, 2019

    Naprostý souhlas. Také mám zkušenost s Phoenix Investor a zatím vše v pohodě, vyřešili konsolidaci a zůstalo něco na odkládání bokem do investic. Jsem živnostník a neumím si moc představit co budeme jako důchodci dostávat za nějakých 30-40let a hlavně jakou ty peníze v budoucnu budou mít hodnotu. Budeme závislí na dětech nebo kdo ponese odpovědnost za starší generaci? Sama za sebe??

    Odpovědět

  • Michal

    8 října, 2019

    Zaujímavá analýza by bola aj v porovnaní so slovenskou dochodkovou reformou. U nás už nejaká časť prebehla a ľudia si sporia na vlastné dochodkové účty. Inak zaujímavý článok je k tomu https://www.phoenix-investor.sk/news/otazka-dochodkoveho-zabezpecenia-a-statistiky-vyvoja-mzdy-v-sr/. Nevýhodou može byť ak by šlát nemal z čoho vyplácať aktívnym dochodcom a hľadal peniaze na úkor napr. investící alebo sociálnej podpory rodín.

    Odpovědět

  • Emil

    10 října, 2019

    Dobrý Investor využil poslední dva roky na zhodnocení svých budoucích důchodů…

    Odpovědět

  • Ivan

    24 října, 2019

    No nevim jestli je danova uleva to nejlepsi reseni.. Urcite ne plosne.. Kdyz uz resit duchody tak povinnym pilirem, ktery pak zvyhodnuje vsechny ucastniky nejen ty co na to maji nebo muzou sporit. Nebo investovat. Investor v tomto pripade muze byt podveden. Zejmena ten co spori malo…

    Odpovědět

  • Karel

    25 října, 2019

    Hlavní roli hrají vaše minulé příjmy a doba trvání vašeho zaměstnání. Pro výpočet starobního důchodu v roce 2019 se tedy počítá s příjmy dosaženými v letech 1986 až 2018 a zároveň získaném počtu let pojištění.

    Odpovědět

  • Phoenix Investor

    3 listopadu, 2020

    Ja s Phoenix Investor investujem pravidelne asi od roku 2016 a zatial vse ok. Mam 3 fondy od Franklin Templeton – technologie a americké akcie su budúcnosť…

    Odpovědět

  • Phoenix Investor

    25 března, 2021

    Také se snažím spořit na stáří a důchod a proto mám fyzické zlato v Phoenix Investor a zatím vše v pohodě, každý měsíc spořím a pak si nechám zaslat nakoupený cihličky domů.

    Odpovědět

  • Jožo

    19 března, 2019

    Toto je pekne choré. Tak ešte aj podnikatelia majú „nízke povedomie“. Babiš so svojou bandou primitívskou bude rozkazovať podnikateľom ako majú podnikať. Berú si úvery v banke a sú spokojní. Tak teraz príde magor bratislavský, ktorý nevie pracovať na počítači, a začne ľudí presviedčať, že majú oni požičiavať podnikateľom. Lebo keď požičajú podnikateľom cez banku, tak každý dostane priemerný výnos. A keď budú požičiavať cez burzu, tak budú nalákaní na nereálne výnosy a kto príde o peniaze, tomu povedia: to je vaša vina, zle ste investovali. Štátom podporovaný gambling.

    Odpovědět

  • Rocker

    20 března, 2019

    Vážení a potencionální důchodci. Je zde důležitá jedna věc. Ať už konečně někdo pořádně vysvětlí celému národu, že důchody nebudou žádné. Jeden můj známý mně říkal, stát se o mně postará. Snažil jsem se mu vysvětlit, na to ať zapomene. Ty debaty které probíhají v televizi, jsou debaty o ničem. Stejně tomu nikdo nevěří a čas běží neúprosně dál. A živnostníci? Tak Ti to vůbec neřeší. Neustále jenom pracují, už dneska ví že se důchodu nedožijí. Takovým lidem říkám, co když se dožijete a nebudete mít peníze. A je ticho po pěšině. Neumí na to odpovědět. Tady ty důchodové komise, co vymyslela komise pana Potůčka? Nevymysleli vůbec nic. Teď tady máme druhou komisi, jsem zvědavý co Ti vymyslí. Je to skutečně vážné téma, zatím se o něm pořád jenom hovoří a skutek utek. Takže vzhůru do světlých zítřků.

    Odpovědět

  • Jožo

    20 března, 2019

    Zaujímavý názor, ale nie pre mňa. Nie som neuropsychiater.
    Keďže rast produktivity v ČR je 2,6%p.a. nad infláciu, stačí každý rok zvýšiť odvody o cca 0,1 percentuálneho bodu a platy aj dôchodky budú rásť o 2,5%p.a. To je rýchlejšie ako v 90% krajinách sveta. Okolo roku 2060 sa to zvyšovanie odvodov môže zastaviť a platy aj dôchodky budú rásť rovnako ako produktivita.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    20 března, 2019

    Nešiřte paniku. Dnešní celkové odvody činí 28% z hrubé mzdy. Pokud máme dnes 2,2 pracujícího na 1 důchodce, pak je zde potenciálně prostor na vyplácení průměrného důchodu ve výši cca 62% hrubé mzdy (2,2 x 28%) t.j. nějakých 20 tis. Kč! Pokud v budoucnu klesne počet pracujících na 1,5 na 1 důchodce dostaneme se do situace, kdy potenciál pro výplatu důchodů bude pořád krásných cca 42% (1,5 x 28%), což zhruba odpovídá současnému náhradovému poměru. Takže žádnou paniku. 🙂

    Odpovědět

  • Zbyněk

    21 března, 2019

    V budoucnu bude víc robotů a automatů. Nebude potřeba tolik lidí, aby udělali stejné množství práce jako dnes. Ale bude potřeba zdanit robotizaci jinak to povede jen rozdělení společnosti na miliardáře a chudáky.

    Odpovědět

  • Rebel

    24 října, 2019

    Nevim jestli na to u nas jeste neni brzo.. Ale zrejme spjeheme k nekonecnemu prerozdelovani a zivotu v blahobyte z prace stroju.. Snad nas to ne znici. We will see… 🙂

    Odpovědět

  • Jarda

    2 října, 2019

    Určitě jediná správná cesta jak spořit na důchod je cesta dlouhodobých investic do podílových fondu, nebo vlastního podníkání. Já již několik desetiletí investuji přes různé společnosti a banky jako např. Erste nebo Phoenix Investor kde mám ETF fondy. Zkušenosti mám zatím dobré, stačí se podívat na výkon fondů a akciových indexů za poslední desetiletí a je to každému jasné. Samožŕejmě každá daňová úleva od státu může jen pomoct a zatraktivnit pole investic.

    Odpovědět

  • Karel

    5 března, 2021

    Zajímavý článek o zlatě https://sdeleni.idnes.cz/praha/phoenix-investor-radi-vyplati-se-v-roce-2021-investovat-do-zlata.A210304_104239_prahah-sdeleni_hradr

    Odpovědět