CZK/€ 25.275 +0,04%

CZK/$ 23.761 +0,23%

CZK/£ 29.274 -0,83%

CZK/CHF 26.071 -0,05%

Text: Petr Zámečník

20. 12. 2017

0 komentářů

Šokující předpovědi Saxo Bank: Co nás čeká v roce 2018?

 

Saxo Bank vydává již desetiletí „Šokující předpovědi“. Bývají hodně vzdálené střednímu proudu. Jak dopadly předpovědi pro rok 2017 a co nás čeká v roce 2018? A co na to bitcoin?

Loading



 

Loňské šokující předpovědi Saxo Bank navzdory „šoku“ předpověděly několik událostí, které skutečně zahýbaly ekonomikou. U některých se banka přitom stále ještě držela zkrátka. Asi největší překvapení zažil bitcoin.

2017: Bitcoin vzroste ze 700 USD na 2 100 USD

Pro růst kryptoměny bitcoin přinesla Saxo Bank již pro rok 2017 několik významných důvodů. Přesto její celkový odhad „hodnota bitcoinu se ztrojnásobí ze současných 700 na 2100 dolarů“ se ukázal jako velmi konzervativní a pesimistický.

Počátkem týdne bitcoin překonal již hranici 19 tis. USD a až na „drobné“ výkyvy v řádu desítek procent během denního obchodování se nezdá, že by na další růst již rezignoval. Podporou pro něj je především všeobecná euforie, ale také zařazení bitcoinu pod standardní finanční nástroje v podobě bitcoin futures.

2018: Bitcoin vyroste nad 60 000 USD… a pak krachne

Spuštění futures kontraktů na bitcoin vytáhne tuto kryptoměnu ještě výše. Jenže pak přijde šok. Rusko a Čína zakáží používat bitcoin a další „neschválené“ kryptoměny na svém území a nejdražší kryptoměna se sveze jak na skluzavce. Po skvělém maximu v roce 2018 bitcoin zkrachuje a do roku 2019 se ocitne v blízkosti své základní „výrobní“ ceny 1 000 USD,“ předpovídá Saxo Bank.

REKLAMA

2017: Brexit nebude

Občané Velké Británie si zvolili odchod z Evropské unie – Brexit. Hned poté ve statistikách vyhledávače Google vyšlo najevo, že lidé nevěděli, pro co hlasují. Když to zjistili, bylo již pozdě. Kostky jsou vrženy. Jenže se zasekly a ne a ne dopadnout.

„V průběhu jednání EU svolí k zásadním ústupkům stran imigrace a možností zahraničního pobytu pro britské finanční firmy, a než se aktivuje Článek 50 a bude předložen parlamentu, dojde k jeho odmítnutí ve prospěch nové dohody,“ odhadovala před koncem roku 2016 Saxo Bank. A poslední vývoj jí dává zapravdu.

K Brexitu možná nakonec dojde, ale rozvod s Evropou bude mnohem složitější, než se na první pohled mohlo zdát. „Jednání se po pěti či šesti kolech zasekla na otázce rozvodového vyrovnání a práv občanů EU po exitu a začátek vyjednávání o novém uspořádání obchodních vztahů je tak stále v nedohlednu,“ uvedl k prodlevě ve vyjednávání Martin Lobotka, hlavní analytik Consequ.

2018: Transformace EU na Rakousko-uherskou říši?

Evropská unie i v následujícím roce bude čelit nelehkým výzvám. Rozpory mezi starými zakládajícími členy EU a skeptičtějšími novými členy se v roce 2018 prohloubí do nepřekonatelné propasti. Poprvé od roku 1951 se politický střed Evropy posune od německo-francouzského spojenectví směrem k zemím střední a východní Evropy. Obavy finančních trhů ze zablokování evropských institucí na sebe nenechají dlouho čekat,“ předpověděla Saxo Bank. Euro by koncem roku 2018 mělo posílit, ale následně oslabit zpět k paritě s americkým dolarem.

REKLAMA

2017: Měď ztratí formu

Saxo Bank pro rok 2017 předpovídala propad ceny mědi, která v závěru roku 2016 raketově vystřelila vzhůru. Důvodem měl být protekcionismus Donalda Trumpa a zpomalení globálního růstu. „Cenu mědi [protekcionismus a spekulace mohou – pozn. red.] snížit až na hodnotu z dob finanční krize, která činila 1,25 dolaru za libru mědi,“ uváděla Saxo Bank.

Nestalo se. Naopak měď dostala v pololetí nový impuls a vyšplhala nad úroveň 3 dolarů za libru.

Graf 1: Vývoj ceny mědi
Šokující předpovědi Saxo Bank - měď - vývoj ceny mědi

Zdroj: NASDAQ.com

2018: Připravte se na krach burz

Investoři mohou jen doufat, že stejně jako v případě krachu ceny mědi nevyjde Saxo Bank ani její předpověď krachu akciových burz v příštím roce. Index S&P 500 ztratí 25 % své hodnoty v jediné náhlé akci připomínající rok 1987,“ předpověděla banka. Rozbuškou mají být rekordní ceny akcií a nemovitostí při rekordně nízké volatilitě.

Šokující předpovědi nabízí mnohem víc

Šokující předpovědi Saxo Bank nabízejí mnohem více vizí do příštího roku. Stejně tak i z minulého roku můžete posoudit, kde se analytici banky strefili a kde naopak na budoucí vývoj nedohlédli.

Tip: Šokující předpovědi

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *