CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

0 komentářů

Síla složeného úroku aneb tajný vzorec bohatství

 

Mnoho lidí se zajímá o to, jak úspěšně investovat, ale málokdy se zamyslí nad efektem složeného úročení, přestože právě ten je tajemstvím úspěchu každého investora. Předpokládejme, že dokážete sestavit konzervativní portfolio s očekávaným výnosem 5 % ročně. Ten by se měsíčně připisoval od vašich 25. narozenin s tím, že byste mohli odejít do důchodu v 65 letech. Podle tohoto scénáře byste museli každý měsíc spořit 15 400 korun, abyste v době odchodu do důchodu měli přibližně 23,5 milionu korun.

Loading



 

Pokud byste však tento proces zahájili ve věku 35 let, museli byste každý měsíc spořit 28 300 korun, a pokud byste začali ve věku 45 let, potřebná částka se zvýší na 57 200 korun měsíčně. Pokud investor začne spořit na důchod až v 55 letech, bude muset spořit 151 400 korun měsíčně, aby dosáhl požadovaného výsledku, a to bez zohlednění inflace.

Výše uvedený příklad jasně ukazuje, že čím dříve se začne spořit, tím silnější je příznivý účinek složeného úročení. Jak můžete vidět, při řešení problému spoření na zajištěné stáří jsme nezohlednili vliv inflace. Aby reálný příjem odpovídal očekávání investora, je nutné zvýšit očekávaný výnos, například vytvořením portfolia akcií. Například index S&P 500 vydělával za posledních 60 let v průměru 10 % ročně. S rostoucím výnosem se však zvyšují i rizika, a aby se zmírnila, je třeba přesněji vybírat společnosti, do kterých chceme investovat.

Pro konzervativní investice jsou vhodná necyklická odvětví: poskytovatelé veřejných služeb, zdravotnických služeb a výrobci nezbytného zboží. Tato odvětví jsou méně náchylná k ekonomické a geopolitické nestabilitě. I přes zvolený konzervativní přístup se vyplatí vybírat inovativní společnosti s maximálním počtem patentů pro rozvoj podnikání. Tyto požadavky optimálně splňuje odvětví zdravotnictví (avšak takové společnosti existují i v odvětví bydlení, veřejných služeb a odvětví nezbytného zboží, jen jsou méně samozřejmé), na které se zaměříme.

Seznam emitentů převezmeme z fondu The Health Care ETF (XLV) a našimi klíčovými parametry budou růst tržeb za poslední rok (více než 10 %), marže (více než 10 %), poměr čistého dluhu k provoznímu zisku (méně než 1) a hodnota podniku podle poměru P/E (méně než 25). Tyto parametry splňují společnosti Merck (MRK), Pfizer (PFE), Vertex Pharmaceuticals (VRTX) a Incyte (INCY).

REKLAMA

Společnost Pfizer však v současné době čelí problémům s prodejem svých léků na léčbu a prevenci COVID-19 v důsledku prudce klesající poptávky. Prodej jejího léku Paxlovid proti COVID byl ve čtvrtém čtvrtletí velmi slabý, přičemž vrácení šarží tohoto přípravku v posledním sledovaném období přispělo k záporným tržbám ve výši 3,14 miliard dolarů. Přestože společnost Pfizer má plány, jak tuto krizi překonat a zůstat pro investory atraktivní, její akcie nejsou pro naši strategii vhodné.

Investoři, kteří očekávají brzký odchod do důchodu, by měli mít k dispozici soubor nástrojů, který bude ve většině případů fungovat a zároveň zůstane poměrně konzervativní. Jak ukazuje náš výzkum, tyto vlastnosti mohou výrazně zvýšit šance na úspěch při vytváření dlouhodobého portfolia, které poroste podle principu složeného úročení. Přesto by se při použití tohoto nebo jakéhokoli jiného přístupu k investicím nemělo zapomínat na diverzifikaci a odpovědné řízení rizik.

Autor: Timur Turlov, CEO Freedom Holding Corp. a zakladatel Freedom Finance Europe

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *