CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Daniel Kuchta

17. 08. 2010

0 komentářů

Sázky, nebo investování?

 


 

Pro ty, kterým již „normální“ investiční nástroje nestačí, je od dubna letošního roku k dispozici nový fond, který své výnosy dosahuje prostřednictvím sázek na sport všeho druhu. Myšlenka určitě zajímavá a v dnešní době vzrůstajícího zájmu o exotické novinky určitě potenciální hit mezi investory. (Mimochodem, myšlenka založení fondu, který vydělává sázením, není úplně nová. Jeden takový podobný fond si již před několika lety založila například společnost Heavy Hitters Sports)

Nový fond nese název Galileo Managed Sports Fund. Byl založen v Londýně (je registrován na Gibraltaru) a sází na oblíbené sporty ve Velké Británii (fotbal, kriket, dostihy, tenis apod.) na známých sportovních burzách, které v poslední době zažívají velký boom (a umožňují sázet jak před začátkem sportovního přenosu, tak v jeho průběhu, nebo rovněž v průběhu vystoupit se ztrátou). Jeho cílem je dosáhnout objemu spravovaného majetku ve výši 50 milionů eur. Vzhledem k predikcím o celosvětových příjmech ze sázení ve výši 144 miliard dolarů v příštím roce se tento cíl nezdá úplně nereálný.

Bez daní, s volatilitou, špatným oceněním a nízkými náklady

Hlavními výhodami investování do sportovních sázek na sportovních burzách jsou podle lidí ze společnosti Centaur Sport Funds (která zastřešuje také jmenovaný fond a s investováním do sportovních sázek má již dlouhodobé zkušenosti) nezdaněné výnosy, volatilita, která nabízí příležitosti k zajímavým výnosům, nízké náklady a chybné ocenění, které vytvářejí sázky lidí, kteří sázejí na své týmy podle emocí, což také vytváří šanci na zajímavý profit. 

Zájem ze strany investorů by mohl být vysoký už jen díky tomu, že takový fond může být skutečně dobrým nástrojem k diverzifikaci portfolia. Na to sází také zakladatel fondu, kterému podle všeho nejde ani tak o hráče, ale o movité investory, kteří hledají vhodnou diverzifikaci. Sázení, resp. sportovní výsledky, by neměly být s finančními trhy prakticky nijak korelovány a krize a propady na trzích by se neměly na výsledcích „sportovních“ fondů projevit.

Investování a gambling je to samé

Zastánci toho, že sázení na sport a investování nebo obchodování nejsou až tak rozdílné, mají několik argumentů. Dá se říct, že prakticky při každém vstupu do trhu/investici nebo sázky má investor/sázející šanci 50:50. Jak investoři, tak sázející mají k dispozici množství statistik o jednotlivých společnostech/nástrojích, případně mužstvech/sportovcích/závodních zvířatech a historii jejich výsledků, aktuální formě, počasí apod., na jejichž základě se mohou rozhodovat, jestli jejich favorit má potenciál k vítězství nebo ne, a věří tomu, že pravděpodobnost se vychyluje v jejich prospěch.

REKLAMA

Také manažer fondu se snaží přesvědčit všechny zájemce o tom, že sázení je prakticky to samé co investování, a argumentuje tím, že obchodování na Wall Street v posledních letech bylo prakticky gamblingem (investoři ale musí doufat, že nový fond nedopadne tak, jako gambleři na trhu s cennými papíry navázanými na hypotéky). Ano, je pravda, že stejně, jak se dá předpokládat, že o známou firmu s dobrým managementem, obchodním modelem a výsledky, bude s velkou pravděpodobností zájem a její akcie budou růst, tak i u zápasu favorita s nováčkem je pravděpodobnost úspěchu velmi vysoká. Procentuální zisk v případě úspěchu je pak v obou případech také dosti nízký, takže určitá spojitost tady existuje. Stejně tak se dá sázet/investovat na černé koně, kteří sice nejsou na špici zájmu investorů/sázejících, ale potenciální výnos/výhra je určitě zajímavější.

Ve skutečnosti je zde ale velký rozdíl v tom, jak se tvoří ceny na trzích a jak se vyvíjí výsledky sportovních utkání. Jedno je dáno nabídkou a poptávkou po daném cenném papíru/komoditě/investičním nástroji, druhé je pak dáno formou jednotlivých týmů/sportovců/zvířat nebo kohokoli, na co se momentálně sází, a výše a objem sázek na výhru nebo prohru nemá na výsledek prakticky žádný vliv (pokud nepočítáme korupci).

Problémem fondu ale může být například transparentnost pro investory. Manažer fondu tvrdí, že jeho tým analytiků je schopen denně realizovat i tisíce sázek a vybírá pouze ty, u nichž je schopen reálně ohodnotit rizika a získat určitou konkurenční výhodu. Zní to zajímavě, ale přesto by bylo zajímavé vidět statistiku, řekněme na čtvrtletní bázi, v níž se investor bude orientovat a bude si moci ověřit výsledky, kdy se byla sázka otevřena, kdy uzavřena apod.

Na závěr lze dodat, že kdyby byl podobný fond založen, resp. dostupný, v Česku, mohl by mít rovněž nemalý úspěch. Mnoho Čechů totiž věří, že k bohatství se dá přijít právě sázením. A taková dostupná možnost, kdy se nemusí zabývat tím, kam sázet, by jim padla určitě vhod.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *