CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 04. 2022

0 komentářů

S bankovní identitou můžete odevzdat daňové přiznání i v dubnu

 

Bankovní identita je verze elektronického podpisu pro běžné uživatele bankovních účtů. Souvisí s digitalizací agendy státní správy a díky bankovní identitě máte například přístup k portálu občana nebo ke svému daňovému účtu. Stačí k tomu jen mít internetové bankovnictví. A díky bankovní identitě můžete také odevzdat daňové přiznání k dani z příjmu o měsíc později. Tak, jak se posunutí termínu vztahuje na elektronické podání.

Loading



 

Kdo musí odevzdat daňové přiznání

Pokud jste v roce 2021 realizovali výnosy z investic, je velmi pravděpodobné, že máte povinnost podat daňové přiznání. Jde především o investice, kdy:

  • jste realizovali příjem dividend ze zahraničí,
  • prodali jste cenné papíry v hodnotě větší než 100 000 Kč, které jste drželi méně než 3 roky,
  • realizovali jste prodej kryptoměn,
  • poskytujete investiční byt k pronájmu a máte příjem z pronájmu,
  • prodali jste byt, na který se nevztahují podmínky pro osvobození od daně z příjmu,
  • zrušili jste předčasně životní pojištění, na které jste čerpali daňové výhody nebo příspěvky zaměstnavatele
  • a další.

Daňové přiznání pak také musíte podat i v jiných případech, například pokud jste pracovali u dvou zaměstnavatelů současně nebo si přivyděláváte na živnostenský list. Základním termínem pro podání daňového přiznání je 1. duben. Díky bankovní identitě můžete ale odevzdávat i měsíc po uplynutí tohoto termínu. Při elektronickém podání je totiž termínem pondělí 2. května.

Co je to bankovní identita

Bankovní identita občana je varianta elektronického podpisu, který vychází z vašeho bankovního účtu. Vzhledem k tomu, že banka při založení účtu ověřuje osobní doklady, tak přeneseně se toto ověření totožnosti bere jako platné, pokud se ověříte svým bankovním účtem. To se v praxi realizuje tak, že se k aplikacím státní správy přihlašujete přes svoje internetové bankovnictví.

  • Pro aktivaci bankovní identity potřebujete založený bankovní účet. Nebo musíte mít s bankou uzavřenou smlouvu o poskytování služeb bankovní identity i bez účtu.
  • Pokud už účet otevřený máte, je třeba mít aktivní i internetové bankovnictví. Poté je možné bankovní identitu povolit přes IB.
  • Pro aktivní bankovní identitu je nutné mít v bance ověřeny aktuální osobní doklady. Řadě bank stačí ověřit doklady přes IB či přes email.
  • Po povolení bankovní identity vaší bankou se můžete přihlašovat do portálů státní správy, jako například do mojedaně.cz, kde můžete odevzdat daňové přiznání i během dubna.

Moje daně s bankovní identitou

Portál pro elektronickou správu svého daňového účtu je poměrně intuitivní a nabízí především formuláře pro jednotlivé daně, které platíte státu. Můžete tak elektronicky přes mojedaně.cz odevzdat například daňové přiznání k dani z nemovitosti nebo daňové přiznání k dani z příjmu.

REKLAMA

Daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2021 se vyplňuje stejně jako papírový formulář, ten je v podstatě předělán do online podoby. Webová stránka vám přitom kontroluje, zda byly vyplněny všechny kolonky, které vyplněny být měly, a jestli vašemu daňovému přiznání nic nechybí. Formulář odevzdáváte online, není třeba chodit na finanční úřad ani nic nikde osobně podepisovat.

Portál na vašem osobním účtu pak také sleduje, jakou máte daňovou povinnost a jestli nedlužíte něco na daních. Můžete také sledovat, co se právě děje s vaším podaným formulářem, stejně tak si můžete prolistovat seznam formulářů, které jste už podávali v minulosti. Pokud vám vyšel daňový nedoplatek, tak jeho výši také najdete zaevidovanou. Pokud vám naopak vyšel přeplatek, který vám bude stát vracet, tak v portálu zjistíte i informaci, že peníze už byly vyplaceny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *