CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

29. 07. 2022

1 komentář

Průzkum: Doplňkové penzijní spoření má jen 5 % dětí

 

Tři čtvrtiny Čechů ví o možnosti sjednat doplňkové penzijní spoření dětem, sjednané ho má ale jen 5 % nezletilých. Respondentům na něm vadí především nízké zhodnocení. To přitom u vyvážených strategií loni dosáhlo téměř 5 %. Překážkou je i dlouhé trvání produktu. Na to penzijní společnosti reagují možností vybrat třetinu prostředků už v 18 letech. Zjištění vychází z aktuálního průzkumu KB Penzijní společnosti

Loading



 

Češi o možnosti sjednat doplňkové penzijní spoření dětem ví. Sjednané ho má ale jen okolo 100 tisíc osob pod 18 let, to je jen 5 % této populace.

„Spoření na penzi má každý druhý Čech a jen každé 20té dítě. Povědomí o této možnosti navíc k našemu překvapení drobně klesá s věkem respondentů. Výhody tohoto typu spoření jsou přitom snadno propočitatelné. Pokud začnete dětem ukládat od narození 1000 korun měsíčně, mohou mít v 18 letech již stovky tisíc korun. Třetinu vlastních příspěvků si přitom v  18 letech a po 10 odspořených letech mohou vybrat a použít ji třeba na bydlení, školné nebo jazykový kurz. Do penze pak mohou společně s úroky a státními příspěvky nastřádat několik milionů korun, podle jimi zvolené strategie,“ vysvětluje Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

Málo a za dlouho je velká mýlka

Jenže právě zhodnocení přijde Čechům nízké. Podle aktuálního průzkumu KB Penzijní společnosti je bariérou pro sjednání doplňkového penzijního spoření pro děti pro 36 % respondentů.

 „Je vidět, že lidem chybí informace o parametrech produktu, což je naším cílem postupně napravit. V roce 2021 činilo průměrné zhodnocení na trhu ve vyvážených strategiích 4,9 % p. a., ty dynamické dosáhly 16,8 % p. a.,“ upřesňuje Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

REKLAMA

Nízké zhodnocení ovšem není to jediné, co Čechům vadí na spoření na penzi dětem. Pro 28 % nejsou dostatečné státní příspěvky. Stát jej přitom podporuje až 230 korunami měsíčně.

Každému čtvrtému respondentovi se nelíbí délka trvání. „Právě dlouhodobost investice může přinést žádoucí výsledky. Trhy jsou proměnlivé a čím déle se na nich peníze pohybují, tím stabilnější výnosy mohou přinést,“ komentuje Vladimír Jeřábek a připomíná i možnost výběru 1/3 vlastních prostředků v 18 letech a po 10 odspořených letech.

Peníze, to je oč tu běží

Přitom právě peníze jsou hlavní motivací ke sjednání doplňkového spoření dětem. Pro 46 % respondentů to je státní příspěvek, 39 % chce zhodnocení vyšší než na spořicím účtu. Třetina respondentů ocení možnost vybrat si část prostředků v době plnoletosti dítěte.

„Výsledky našeho průzkumu ukazují, že doplňkové penzijní spoření pro děti je dobře nastavené, nicméně chybí silnější osvěta, respektive o jeho existenci se lidé dozvídají až v posledních letech. Vzhledem k tomu, že tato možnost je na trhu teprve od roku 2016, není se čemu divit. Na nás je nyní vysvětlovat jeho parametry a výhody,“ uzavírá Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vev

    30 července, 2022

    A proc nenakupovat detem ETF na S&P 500? Na to zadne znalosti nepotrebuju. A to eurove melo loni vykonnost 39%

    Odpovědět