CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Majer

24. 01. 2008

4 komentáře

Profesionální sportovci jsou nároční klienti

 


 

Mezi finančními poradci znám několik bývalých vrcholových sportovců. Patří k těm velmi úspěšným, bývají to týmoví hráči.

Od jednoho z nich, německého fotbalisty Gerda Finka, jsem slyšel celkem logický výklad této zákonitosti: Špičkový sportovec má jasno v tom, co je potřeba udělat pro dosažení úspěchu. Zbytečně nespekuluje, ctí pravidla dané disciplíny – a dře. Umí se nadchnout a umí nadchnou i ostatní.

Ne každý sportovec ale má to štěstí, že po skončení své kariéry dokáže naskočit do branže, která mu sedí a umožní mu další rozvoj. Naopak, vrcholoví sportovci nakonec často zůstavají bezradní a bez příjmů, na které si během nepříliš dlouhé kariéry zvykli.

Podívejme se nejprve do USA, kde se díky svému talentu dostávají často na vrchol kluci z chudinských čtvrtí. O penězích vědí leda to, že si za ně mohou koupit bourák, mámě kožich a tátovi rolexky. Pro finančního poradce dobrá příležitost?

JEN TO ZKUSTE
„Národní fotbalová liga získala nedávno nové posily. Z desítek hráčů se tak téměř přes noc mohou stát milionáři, což rozhodně nenechá chladnými celou řadu finančních poradců, kteří se jich budou chtít ujmout jako svých klientů.“

REKLAMA

Tak uvádí časopis Investment News, určený americkým finančním poradcům, analýzu potřeb jedné z nejatraktivnějších skupin klientů. „Nováčci na poli finančního poradenství by měli vědět, do čeho jdou,“ varují poradci, kteří pro profesionální sportovce pracují.

RYCHLÉ PENÍZE, DLOUHÝ ŽIVOT
Sportovci mají velmi zvláštní potřeby a práce pro ně bude probíhat za velmi specifických podmínek, upozorňují ti, kterým se poštěstilo získat klientelu mezi sportovními celebritami.

Sportovci sice dokáží vydělat spoustu peněz, ale musí to stihnout za relativně krátkou dobu. Poradce jim pak musí pomáhat vydělanou částku chránit a rozmnožovat po celý zbytek života.

Valná většina úspěšných sportovců přitom podle amerických poradců postrádá jakýkoliv smysl pro finanční záležitosti. Hlavním problémem, shodují se všichni, je bezuzdné utrácení, k němuž mají tito lidé sklony.

REKLAMA

LUXUSNÍ VOZY, NÁROČNÉ ŽENY
„Jako poradce se musíte potýkat s obchodníky s automobily nebo klenoty,“ říká pan Harman, který se stará o finance profesionálních sportovců a trenérů. Vyšší příjmy v období hlavní sezóny stačí mnozí utratit. Rychle si zvyknou na život na vysoké noze, ale po zbytek roku pak musejí vystačit s velmi nízkým rozpočtem.

V měsíčníku pro finanční poradce Pioneer Broker popisuje podobnou zkušenost také Petr Hrubý z české poradenské firmy Broker Consulting. „Také máme mezi klienty několik sportovců – hokejistů a fotbalistů na ligové úrovni. A opravdu to s nimi není jednoduché,“ konstatuje Hrubý.

„My ale ten boj nesvádíme ani tak s obchodníky s auty a klenoty, ale s manželkami a přítelkyněmi sportovců. Ty jsou vesměs velice náročné a spotřeba některých je opravdu obdivuhodná.“

Podle Hrubého je velký rozdíl v přístupu sportovců na začátku a na konci kariéry. „Je rozdíl bavit se s hráčem, kterému je dvacet a s někým komu je o pět let víc a má za sebou nějaká zranění. A úplně jiná je práce s třicátníkem, který si už umí spočítat, kolik může do konce kariéry vydělat a zvažuje, co bude dělat potom.“

REKLAMA

POD TLAKEM RODINY
Podle amerických poradců jsou mladí sportovci vystaveni velmi silnému tlaku rodiny. Často totiž pocházejí z velmi chudých poměrů.

„Milion dolarů se může zdát hodně, ale když za to koupíš dům pro matku, auto pro bratra a ještě zaplatíš daně, nezbude ti nic,“ říká bývalý obránce Miami Dolphins pan Konrad, jehož firma spravuje aktiva čtyřiceti profesionálních hráčů.

„Rodiny se k nim někdy chovají hůř než všichni ostatní,“ tvrdí Dana Hammondsová z Asociace hráčů Národní fotbalové ligy. Uvádí, že manželka jednoho fotbalisty se jí nedávno svěřila, že její manžel se v rodině finančně stará o 30 lidí.

Sportovce je podle poradců těžké přesvědčit, aby se o svých finančních záležitostech neradili s rodinnými příslušníky, kteří se většinou ve financích vůbec nevyznají.

„Začnou investovat v oblastech, kde nemají co dělat, zvlášť poté, co ukončí kariéru,“ říká pan Hoyle. Často prý investují do něčeho, čemu vůbec nerozumí a jsou náchylní uvěřit zdánlivě lákavým podvodným nabídkám.

Úplně stejný postřeh uvádí Petr Hrubý. „Sportovci jsou lidé tzv. horkých tipů. Někdo jim řekne, že něco půjde nahoru, a oni do toho slepě jdou,“ varuje Hrubý. „Jinak jsou ale mnozí úplně normální, skvělí a společensky zdatní lidé,“ dodává.

JAKO V TELEVIZI
Podle Dany Hammondsové z Asociace hráčů Národní fotbalové ligy je pro hráče velmi těžké odolat svodům „kultury utrácení“, v níž se najednou ocitnou. Jako příklad uvedla jednoho nováčka z loňského roku, který si za bonus, který dostal za podpis smlouvy o členství v klubu, koupil dva drahé automobily značky Bentley.

„Jsou to ještě děti – je jim kolem dvaceti let a nic lepšího je nenapadne,“ říká Hammondsová. „Cítí se být součástí kultury hudebního kanálu MTV, kde mají všichni nablýskaná auta a šperky. Pro ně je právě tohle známka úspěchu.“

Základním kamenem finančního plánování by pro takové klienty mělo být sestavení rozpočtu, radí zkušení poradci. „Snažíme se navrhnout částku odpovídající jejich životnímu stylu a příjmu a říci: OK, pojďme zkusit vyjít s tímhle a snažit se, aby to tak fungovalo po zbytek tvého života,“ říká pan Hoyle. „Jinak můžeš o všechno přijít.“

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    30 června, 2006

    Pokud narazím na opravdu bohatého sportovce, jediná objektivně nejlepší rada je investovat přes offshore banku. Peníze jsou skryté (manželka, přítelkyně či dluhy), nedaním výnosy a privátní banka mi udělá program na míru. Např. může zajistit i investice do private equity fondů. Takový „poradce“ od Broker Consulting dokáže doporučit nanejvýš Investora, Flexi nebo pokud je trochu férový, tak snad i Conseq (samozřejmě předplacený :))))

    Odpovědět

  • Lenka Adamčíková

    1 července, 2006

    Přeji hezký den a zároveň reaguji na výše uvedený článek tím, že s většinou souhlasím co se týče sportovců a vztahu k penězům. Jako finanční poradce OVB mám tu možnost spolupracovat s profesionálními sportovci, konkrétně hokejistmi. Pravda je v tom, že je rozdíl mezi mladšími a staršími ročníky. Hold ale mladší ročníky si až příliš pozdě uvědomují, že kariéra je příliš krátká na to, aby si splnili veškeré sny a taky se zabezpečili na pozdější dobu. I když mí klienti jsou dostatečně uvědomělí a všichni aniž by museli dlouho přemýšlet pochopili, jak je důležié si část svých vydělaných peněz odkládat – né pouze do banky na běžný účet. Ze začátku je to pouze seznamování se s kapitálovým trhem po menších částkách, ale toto je aspoň krok správným směrem. A po prvních výpisech chápou co je to investování…. a nebojí se přidat.Také mezi sportovci existuje něco jako vzájemná rivalita – když to má on, chci to taky já. Když se hráč pochlubí, že je zajištěn jak pro nenadálé události tak i na budoucnost, tak zvědavost a „chtíč“ vede ostatní ke stejným krokům. Jediný rozdíl je pak v tom, jaký koktejl každému namícháte, protože ne každý má žaludek a dynamické investování. Ale i tak je zde ještě hodně práce kolem sportovců…….

    Odpovědět

  • Richard Siuda, Conseq Investment Management

    10 července, 2006

    Něco na bohatého sportovce platí více než finanční poradce … finanční poradkyně 🙂 Lenka z prvního příspěvku je toho skvělým příkladem. A taky má 100% pravdu v tom, že je potřeba využít vzájemné soutěživosti, která je kromě finančních poradců vrozená právě zejména úspěšným sportovcům – když to má ten druhý, já to musím mít taky…a nejlépe 2x tolik!

    Odpovědět

  • Pavel Vyslouzil

    27 července, 2006

    Je rozhodne dobre,pokud je poradcem byvaly aktivni sportovec a pokud zna mentalitu ,,kolegu,,. Gerd Fink takovy je, a vedel hlavne o cem to je…jen je skoda,ze se tolik vzdalil svym podrizenym a ze nevidi,co se deje tady…presto,ze ma vilu na kopci,do Prahy z ni videt asi neni :-))

    Odpovědět