CZK/€ 25.265 +0,26%

CZK/$ 23.279 +0,58%

CZK/£ 29.562 +0,32%

CZK/CHF 26.227 +0,22%

Text: Daniel Kuchta

14. 05. 2009

30 komentářů

Privátní bankovnictví – je o co stát?

 


 

Počet bohatých lidí v ČR utěšeně roste a banky o jejich miliony, resp. jejich správu, jeví nemalý zájem. Aby přilákaly co nejvíce klientů a peněz do svých sítí, nabízí bohatým klientům různé specializované a nadstandardní služby, které se většinou škatulkují pod pojmem privátní bankovnictví.

Co pojem "privátní bankovnictví" znamená, shrnuje Jiří Zelinka, ředitel osobních finančních služeb HSBC Bank plc: „Privátní bankovnictví představuje portfolio komplexních služeb. Všeobecně zahrnuje finanční poradenství, daňové poradenství, transakční bankovnictví, zakládání mezinárodních účtů, poradenství při zakládání firem nebo poradenství při rodinném finančním řešení potřeb. Obsahuje také speciální úkony, jako je například nákup zlata nebo zprostředkování styku s odborníky na umění.

Divizi privátního bankovnictví dnes má prakticky každá větší domácí banka a potenciální klienti tedy mají při výběru dostatek možností. Banky často využívají know-how svých zahraničních mateřských společností, své pobočky v Čechách otevírají také zahraniční banky, které se na privátní bankovnictví specializují, jako je například německá Sal. Oppenheim Jr. & Cie, nebo Lombard Odier Darier Hentsch & Cie z Ženevy, případně zde nabízejí své specializované služby prostřednictvím třetích firem.

Podmínky pro to, aby mohl klient využívat služeb privátního bankovnictví, se u jednotlivých bank liší. Většinou ale jde o určitý minimální finanční obnos, který musí mít klient na účtu. Privátní bankéř pak klientovi buď radí a pomáhá s výběrem investičních nástrojů a aktiv (klient má však stále rozhodné slovo při výběru), nebo sám rozhoduje o alokaci prostředků a je sám zodpovědný za to, jak a do čeho budou investovány klientovy prostředky. V případě speciálních služeb pak bankéř může spolupracovat s odborníky například na umění, nemovitosti apod.

Bohužel, privátní bankovnictví u nás nemá nijak dlouhou tradici a v mnoha bankách, které se na privátní bankovnictví vysloveně nespecializují, případně s ním nemají dlouholeté zkušenosti, dostanou klienti pod hlavičkou privátního bankovnictví pouze mírně rozšířenou nabídku běžných služeb pro retail.

REKLAMA

Ale není se co divit. Samotné banky nemají většinou minimální limity pro splnění podmínek nijak vysoké (jeden až tři miliony) a milionářů je dnes v České republice poměrně hodně. Kvalitních lidí s adekvátním vzděláním, vědomostmi a zkušenostmi je však u nás stále poněkud nedostatek. Problém bank pak nespočívá ani tak v nedostatku klientů, jako spíše v nedostatku kvalitních privátních bankéřů.  

Privátní bankéř by měl mít dobře zvládnuté obchodní a vyjednávací dovednosti, výborné komunikační schopnosti a kvalitní znalost poskytovaných bankovních produktů, včetně ekonomického přehledu o aktuálních nabídkách trhu,“ vyjmenovává základní předpoklady pro privátního bankéře Jiří Zelinka.

Nejdůležitějším předpokladem je u každého privátního bankéře osobní, individuální přístup, který ale jen stěží můžeme očekávat od zaměstnance banky, který má na starosti několik stovek klientů. Nedostatek kvalitních lidí se tak projeví na kvalitě servisu, případně ve zjednodušení řešení pro klienty, které pak spočívá pouze v nabízení klasických produktů dané banky a o nezávislém a odborném poradenství nemůže být řeči.

Řešením pro klienty pak může být právě nabídka specializovaných bank, které ale mají limity poněkud jinde a nejsou tak přístupné každému „milionáři“. Jejich nabídka je však skutečně skoro neomezená a svému klientovi splní prakticky jakékoli přání. Velký majetek pak otevírá dveře k novým službám a produktům také u běžných bank, jeden milion korun ale stačit určitě nebude. „Minimální požadovaný objem prostředků na účtu je jeden milion Kč, což je i vstupní kriterium pro službu HSBC Premier, která nabízí nepřeberné množství globálních a lokálních výhod. U nejvyššího stupně privátního bankovnictví je požadavek na počáteční vklad 1 milion dolarů.“

REKLAMA

Je pravda, že ani povědomí samotných klientů o možnostech, které privátní bankovnictví nabízí, není ve většině případů nijak valné. Sami totiž při správě svých peněz většinou požadují tradiční „běžné“ nástroje, což dokazuje také Jiří Zelinka, když říká, že „klienti mají v současné době největší zájem primárně o spořicí produkty (například termínovaný vklad a Prémiový vklad) a dále o investice (HSBC Multimanager, globální fondy se zaměřením na Indii, Čínu nebo Latinskou Ameriku).

Právě samotný bankéř by však měl být tím, kdo nabídne klientovi ideální řešení vzhledem k jeho potřebám. A to je další problém našich bank nabízejících služby privátního bankovnictví. Ty totiž svým klientům stále nabídnou pouze to, co je v jejich nabídce, tvořené výlučně produkty z jejich dílny. Produkty jiných společností zkrátka nejsou v módě.

V poslední době je sice viditelná snaha některých bank přinášet nové služby, nebo produkty (Art Banking od UniCredit Bank, která nabízí poradenství v oblasti umění), případně těžit z široké dostupnosti a globální pobočkové sítě mateřských společností (nadstandardní asistenční servis v případě nouze kdekoliv na světě, mezinárodní rozpoznání a zázemí v 86 zemích a teritoriích světa nebo založení účtu v zahraničí zdarma u HSBC), ale stále jde spíše o výjimky.

Loading

Vstoupit do diskuze 30 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pepa Vyskotsch

    15 května, 2009

    Starat se o 200-300 lidí je příliš a nemůže se zvládnout individuální přístup. Nedávno byl rozhovor s takovým bankéřem, který odpovídal na stížnosti klientů, kterým se nelíbil způsob investic podle hromadnýho klišé. Všichni prodělali víceméně stejně.On doporučoval caa.25 lidí o objemu min.20mil.

    Odpovědět

  • OTTO

    16 května, 2009

    Na to se dá odpovědět stejně jako jsem to udělal výše o příkladu Mitsubishi a Audi.
    Když dva dělají totéž, není to totéž!

    Odpovědět

  • Gekko

    15 května, 2009

    Žádná komerční banka nebo investiční banka vám nikdy nemůže poskytnout pravé privátní bankovnictví, jelikož jsou vždy motivováni osobními zájmy banky. Skutečný private banking se dá pořídit jen u pravých a stále rodinných bank. A samozřejmě jen ve Švýcarsku či Lichtenštejnsku! Ale pozor, ne žádné UBS, HSBC, Julius Baer apod.

    Odpovědět

  • OTTO

    16 května, 2009

    Ale může!
    Osobní zájmy banky jsou všude na světě stejné.
    Pokud něco banka nemá a přichází kvůli tomu o klienty, tedy o zisk a pokud je pro ni tento ušlý zisk zajímavý, tak zařídí, aby měla to co klienti chtějí.

    Co se týká jednotlivých bank tak je to jen o kvalitě kontaktů a zkušenostech, tedy o specializaci.
    Když budu chtít terénní auto tak je logické, že Mitsubishi má v tomto segmentu delší praxi a zkušenosti a jeho Pajero bude lepší než Audi Q7.
    Obě auta vypadají pěkně, ale rozdíl se pozná až v terénu.
    S privátním bankovnictvím je to stejné.
    Mnoho bank má stejně pestré portfolio služeb, ale až srovnáním v praxi člověk pozná rozdíl.

    Odpovědět

  • Pepa Vyskotsch.

    16 května, 2009

    UBS a Julius Baer má právě jeden z pilířů správu majetku bohatých klientů, ale právě 1člověk na 200 klientů nemůže stačit.

    Odpovědět

  • OTTO

    17 května, 2009

    Osobně si myslím, že 1 člověk na 200 lidí je zbytečně dost.
    Hodně bank má méně než 5 lidí na všechny své klienty, kterých jsou často desetitisíce.
    Druhá věc je struktura poskytování služeb a v tom se některé banky mají co učit.
    Pokud má 1 člověk na starosti 200 lidí ve smyslu, že s každým musel strávit čas, aby se stal klientem banky, strávit čas definováním klientova finančního plánu a následnýmy návrhy řešení, tedy struktury portfolia portfolia, sledování situace ve všech segmentech trhu včetně právních změn všech týkajících se všech produktů a služb patřící do portfolia privátního bankovnictví, včasné kontaktování klientů v případě změn ohrožujících jejich finanční plán a předložení variant řešení, pravidelná komunikace s klientem a raporting výsledků jeho portfolia atd. atp.
    Ano na toto vše 1 člověk, který má na starosti 200 lidí nestačí a taky to privátní bankovnictví podle toho pak vypadá.

    Kvalitní banky mají vhodnou strukturu zajišťující kvalitní privátní bankovnictví díky out sorcingu většiny nabízených služeb a privátní bankéř je jen prostředník mezi klientem a službami, které má banka nasmlouvané s jinými specializovanými společnostmi.

    Jak už jsem psal : když dva dělají totéž, není to totéž

    Odpovědět

  • Pepa Vyskotsch

    17 května, 2009

    Dobře, jedna věc mi není pochopitelná. Dnes mají takový managig bankers v průměru caa 270 000SFr,nyní jim přidávají místo boni fix 50%.Kde a jak mohou tito lidé zhodnotit tak peníze, aby získali tolik peněz na platech? Já si říkam, že musí mít tzv.insiderinformace.

    Odpovědět

  • OTTO

    18 května, 2009

    Koupíte paletu cihel zaplatíte x Kč, ale když koupíte 20 kamionů cihel dostanete množstevní slevu tzn. prodejna ze svého zisku část vám za to, že jste udělal jednorázově velký obrat.
    Když se podíváte na poplatky např. při otevření a zavření pozice na burze, provize realitek, společností obchodující s investičními celky, nebo které vytvářejí investice generující pasivní zisk, které pak prodají, společnosti obchodující s Know how atd. atp tak zjistíte, že banka s mnoha klienty je schopná společnostem se kterými spolupracuje vytvořit obrovský obrat na poplatcích díky tomu, že stovky milionů od klientů se zobchodují přez tyto společnosti.
    A oni se velice rádi podělí o část svých zisků s touto bankou formou provize za zprostředkování, která je vyplacena ať už klienti vydělají peníze, nebo ne.
    Jak vydíte banky umí vydělávat pomocí peněz cizích lidí a leverage zcela bez rizika obrovské sumy peněz i bez insader informací.
    Jak je to možné?
    Protože mají vynikající finanční vzdělání.
    Většina lidí musí riskovat aby vydělala a oni vydělají ikdyž neriskují stejně jako autobazar vydělá více peněz za provize od leasingovky, když klient bere auto na leasing než když ho platí hotově.
    Možná jste si všiml že při koupi auta na leasing je v bazaru cena auta zvýhodněna o několik desítek tisíc, někdy i stovek tisíc Kč v závislosti na ceně vozu.
    Jsou další bankovní operace na kterých banky zcela bezpečně vydělávají desítky procent ročně a zisk si samozřejmě nechávají pro sebe, přestože používají peníze jiných lidí.
    Bankovnictví je velice fascinující obor.

    Odpovědět

  • hlinomaz

    19 září, 2010

    Nesouhlasím, privátní bankovnictví existuje i v Čechách. Kamarád má účet u J&T, což je privátní banka od svých kořenů, a nikdy jsem nikoho neslyšel o bance mluvit tak dobře. Umějí mu poradit kam investovat a skutečně zhodnotit peníze.

    Odpovědět

  • Ladislav N.

    19 září, 2010

    Já bohužel na jejich běžný účet nedosáhnu, ale jsem velmi spokojeným klientem Clear Deal. Je skutečně znát, že je to privátní banka – když s nimi jednáte, máte pocit, že jim za to opravdu stojíte. Mají jasné podmínky, žádné zašmodrchance, uzavření rámcové smlouvy je jednoduché, klidně za vámi přijedou, ale lze sjednat i korespondenčně, úplně bez problémů. A k tomu o vás pečují bonusy. Prostě clear deal 😉

    Odpovědět

  • Anonym

    16 května, 2009

    A na FINEZ Investment Management zase zapomneli. ;-)) Pravda, prozatim (a jeste na dlouhou dobu) nejde o banku. FINEZ je dle ZPKT pouze investicni zprostredkovatel poskytujici sluzbu investicniho poradenstvi. Nicmene „aktivni sprava“ se svym pojetim velmi podoba privatnimu bankovnictvi… napada me zde pojem „privatni investicni poradenstvi“. 😉

    Myslim, ze po prvnim roce fungovani FINEZ muzu prohlasit, ze se nam pomerne dobre dari naplnovat jeden z cilu – nabizet alternativu privatnimu bankovnictvi v CR. Ale to samozrejme musi hodnotit spise klienti. Jenom jejich spokojenost muze delat firme renome, moje pocity nestaci.

    Dlouhodoby cil – stat se nejvyhledavanejsim spravcem penez v CR – je zatim daleko za horami. Ale postupnymi krucky se tam dostaneme, i kdyz to zatim muze vypadat jako naivni predstava. 😉

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Anonym

    16 května, 2009

    Každá dobrá snaha na tomto poli si zaslouží ocenění;-).

    Odpovědět

  • Gekko

    16 května, 2009

    Pane Traxler, dlouho vás pozoruji a přemýšlím, zda některé vaše příspěvky jsou iniciovány mladickou nerozvážností či jistým druhem nerozumu. A právě takový štěk, kterým stavíte své služby ke službám privátních bank mne přesvědčuje o tom, že jde více o ten nerozum. Tento byznys je totiž hlavně o pozlátku! A pokud nemáte globální síť kamenných mramorových bank (jako HSBC), nepořádáte turnaj v pólu (jako Oppenheim) nebo nejste vlastněn knížecí rodinou (jako LGT Bank), tak se přeci pocitově nemůžete vůbec sunout do byznys profilu těchto top privátních bank. Jako IZ prodáváte fondy a pojištění studentům a důchodcům. Nic proti tomu, také se na tom dá slušně vydělávat, ale přece nečekáte, že přijede například Šmidberský se svým rudým Ferrari 612 Scaglietti k vám na Cejl a nebude s vámi chtít konzultovat své investiční portfolio. Neberte můj příspěvek osobně.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    16 května, 2009

    Každej kníže měl předka,který kníže nebyl.Pravda,zrovna Oppenheimové jsou tu už snad půl tisíciletí.Cosimo di Medici byl asi největší finančník všech dob,který měl v hrsti papeže a nejednoho krále,přestože byl pouhý mešťan.Na druhou stranu jeho finanční říši dokázal zničit už jeho vnuk Lorenzo „Velkolepý“.Takže faňděme každému drobnému kapitalistovi,který má ambice být nejlepší ve svém oboru.Já Honzovi fandím.Možná,že nebude nejvyhledávanějším správcem FINEZ,ale třeba pro toho nejvyhledávanějšího správce bude pracovat.Rád ho v Zaruba investments zaměstnám:-)

    Odpovědět

  • OTTO

    17 května, 2009

    Mnoho úspěšných lidí začínalo od píky a v době kdy začínal např. W.Buffett existovala většina dnešních TOP bank poskytujících privátní bankovnictví.
    Přestože Buffett neposkytoval a neposkytuje privátní bankovnictví je to příklad toho, že na pozlátku nezáleží.
    Záleží jen na výsledcích.
    Co se týká největších finančníků všech dob je dost vypovídající těch pár rodin, vlastnící centrální banku centrálních bank v Basilej spolu s všemi centrálními bankami na světě, kromě pěti vyjímek na světě, kde centrální banky zatím ještě vlastní stát.
    Jen americká centrální banka FED vlastněná těmito rodinami ročně vydělává odhadem 300 miliard USD, ale to je jen odhad, protože za celou historii nikdy FED nezveřejnil účetnictví.
    Ještě pozoruhodnější je, že málo z těchto rodin figuruje na žebříčku miliardářů a přiznali se jen ke zlomku svého skutečného majetku.
    Asi to bude tím, že vlastní mimo jiné veškerý zpravodajský průmysl, který má dominantní vliv při tvorbě veřejného mínění.
    Nakonec lord Forbes zakladatel žebříčku nejbohatších je na tyto rodiny úzce napojen a oni jsou asi rádi, že jim poskytuje veřejnou diskrétnost ohledně jejich majetků.
    Těmto lidem se naopak už mnoho století velice daří předávat žezlo z generace na generaci a navyšovat majetek a vliv.

    Odpovědět

  • Anonym

    17 května, 2009

    S FINEZ se prozatim drzime ceskeho trhu, mozna prijde v budoucnu i globalni pokryti, ale momentalne to neni v planu… nebo reknu to jinak, to si momentalne neumim jeste predstavit, ale mozna i to prijde.
    Pokud jde o cesky trh, tak uroven „spravy investic“ od ceskych bank nesaha FINEZ ani po pas. Zahranicni banky pak v ramci investicniho bankovnictvi poskytuji i sluzby, ktere FINEZ poskytovat nemuze a ani nechce, v tomto smeru naopak budeme vic a vic spolupracovat.

    Nevim, jakym autem jezdi pan Smidbersky, ale mate pravdu v tom, ze na Cejl by za mnou asi neprijel. My bychom totiz akutni zalezitosti resili po telefonu a zbytek v Pardubicich. 😉 Nicmene mohl by se stavit i do kancelare v Brne, protoze hned vedle je servis pro podobna auticka. ;-))

    Jinak jsem presvedceny, ze do 10 let bude Cejl velmi lukrativni lokalita. Nicmene tou dobou uz firma FINEZ bude mit pravdepodobne pobocku jinde.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Anonym

    17 května, 2009

    Pro zajimavost, me osobni portfolio je od zacatku roku +47,7%. Z cele evropske databaze Morningstar (cca 16 000 fondu) jich pouze 39 dosahlo za ctyri a pul mesice lepsiho vysledku, pricemz naprosta vetsina jsou fondy zamerene na ruske akcie, ktere jsou na rocni periode stale ve ztrate -50% az -60%. Vsech 39 „uspesnejsich“ fondu je na rocni periode v minusu, nejlepsi -20%. Moje portfolio je uz na rocni periode opet v plusu cca 10-15%.

    Myslim, ze kdyz rikam, ze „sprava investic“ v ceskych bankach nesaha FINEZ ani po pas, nejsou to jen plane reci. Dokonce bych to nyni mohl prohlasit o vsech evropskych fondech, ale to si netroufam, protoze historie FINEZ je prilis kratka na objektivni hodnoceni. To budeme moci delat za 5, 10 a vice let.

    Nekdo mozna vyhledava pozlatka. Ta k dispozici nemam. Takze jdu cestou vysledku, jak uz zde psal OTTO. Kazdy uspesny business zacinal nejprve smelymi myslenkami. 😉

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Anonym

    17 května, 2009

    Jeste pro srovnani, index MSCI World je od zacatku roku na nule a na rocni periode ve ztrate -40%.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    18 května, 2009

    Hezký.

    Odpovědět

  • klient

    18 května, 2009

    Vase vase vase vase, ale co portfolia klientu? Ty jsou taky +47%.

    Odpovědět

  • Anonym

    18 května, 2009

    Nekteri jsou na tom dokonce lepe, jini zase hure. Presne cislo nedokazu momentalne rict, ale prumer bude nizsi, protoze tam jsou i konzervativnejsi portfolia, bude to okolo +30% (aktivne spravovana portfolia). Pasivni protfolia a pravidelne investice do toho nepocitam.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Gekko

    18 května, 2009

    + 48 % a v jaké měně prosím? P.S. samozřejmě oba víme, jak neprůkazná jsou tato chlubení čísly. Sám mohu prohlásit, že jsem + 96 % na Erste a všemu ostatnímu jsem se vyhnul 🙂 Každopádně určitě víte, že operovat jakýmkoliv číslem na periodě pár měsíců je velmi, velmi neseriózní zejména pokud apirujete na budoucího lídra v tomto byznysu. Existuje na to dokonce nějaký standard GIPS či tak něco.

    Odpovědět

  • Anonym

    19 května, 2009

    Myslim, ze to v prispevku dost jasne uvadim… „historie FINEZ je prilis kratka na objektivni hodnoceni. To budeme moci delat za 5, 10 a vice let.“

    Muze to na Vas pusobit jako chlubeni. Ale je to vecny a myslim si, ze dostatecne vymluvny, argument na Vasi poznamku… „Jako IZ prodáváte fondy a pojištění studentům a důchodcům.“ Podobne poznamky me urazi. Pokud vim, tak se osobne nezname, takze pro priste prosim nesudte bez znalosti skutecnosti.

    Jinak pro Vasi informaci slo o prepocet do korun a jinymi nez kratkymi periodami operovat nemuzu, nebot FINEZ funguje teprve neco malo pres rok a polovina klientu vyuziva sluzeb FINEZ teprve od konce lonskeho roku.
    Vsak za 10 let uz treba budete mluvit jinak.

    Hezky vecer

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • chk

    21 května, 2009

    jen bych doplnil. RTS index ma YTD +62%. takze s timto srovnanim to neni zadna slava:)

    Odpovědět

  • Anonym

    21 května, 2009

    Ano, vsak to take v podstate uvadim, ze lepe jsou na tom fondy ruskych akcii, ale zaroven index RTS je na rocni periode stale -60%.

    Jinak daleko podstatnejsi je, ze jako poradce bych nidky v zivote nedoporucil sazet vse na ruske ci martanske nebo jakekoliv jine akcie… psal jsem na toto tema v clanku o aktivni sprave portfolia jako nejrozumejsi formy investovani v dnesni dobe… zakladem je ochrana kapitalu a k ni patri siroka regionalni a menova diverzifikace. V ramci sektoru naopak doporucuji aktivne vybirat. Vice zde:
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/jak-investovat-v-dobe-krize-ii-aktivni-sprava-portfolia/

    Vzdycky se najde nekdo s lepsim vysledkem, otazkou je, zda jde o dlouhodobe udrzitelnou uspesnost. A to se ukaze az po letech. Nicmene srovnani na periodach od zacatku roku a na rocni periode vyzniva pro FINEZ velmi pozitivne. Rad bych srovnaval desetiletou historii, ale ta zatim neni.

    Mym cilem bylo pouze ukazat, ze to s „lepsi alternativou oproti aktivni sprave privat bankingu“ myslim naprosto vazne. To nejsou prazdna slova ani naivni prani. To je jasny cil, na kterem FINEZ tvrde pracuje.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • zákazník

    17 května, 2009

    Pane Traxler už nějakou dobu čekám na další investiční výhled a nějak ho nemůžu na vašich stránkách najít. Čím to? Poslední je myslím rok starý?

    Odpovědět

  • Anonym

    17 května, 2009

    Ale kdepak. Posledni byl publikovan v lednu 2009.
    http://www.finez.cz/data/file/download/investicni-vyhled-finez-investment-management-leden-2009.pdf

    Dalsi bych velmi rad dal dohromady jeste v kvetnu.

    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • ferrari

    18 května, 2009

    mám privátní bankovnictví v ČSOB. Dělám vše proto, abych se toho nesmyslu zbavil – hloupí a nevdělaní bankéři, nesmyslné produkty. Je mi líto, že jsem jim na tento nesmysl zvaný private banking nasedl jak tele na… . Byla to životní chyba a omyl. Nemám slov. Asi si to musí každý zažít sám. já mám opravdu, věřte OPRAVDU jenom ty nejhorší zkušenosti… .

    Odpovědět

  • spokojenec

    15 srpna, 2010

    Já jsem u privátní banky J&T a nemůžu si je vynachválit – maximální komfort, skutečně individuální přístup, vstřícnost a profesionalita. Je asi fakt znám, že je to primárně privátní banka – jsou to zkrátka profíci. Jak v komunikaci, tak v oblasti investování a zhodnocování peněž. Doporučuji všem, kdo si je můžou dovolit!

    Odpovědět

  • kajmak

    24 srpna, 2010

    Naprostý souhlas! Měl jsem předtím zkušenost se spořkou. To se snad s J&T vůbec ani nedá srovnávat, je to jako jiná galaxie. KOntakty s osobním bankéřem u spořky byly spíš jako setkání se spamem. U JT mi umí poradit jak peníze skutečně dále zhodnocovat, můj poradce za mnou klidně i přijede, když se třeba se kvůli něčemu sejít. Zkrátka přesně to, co by člověk od osobního bankovnictví čekal (respektive v Čechách už asi snad ani nečekal).

    Odpovědět