CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Gola

22. 01. 2020

7 komentářů

Komu se vyplatí předčasný důchod, i když je krácený?

 

I někteří lidé s vysokými příjmy uvažují o odchodu do předčasného státního důchodu. Co je v takovém případě dobré o předčasném důchodu vědět?

Loading



 

Občané mající řádný důchodový věk 63 let a více mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech, ostatní lidé nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. Platí tedy, že čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení a nižší měsíční státní důchod. V čem je však odlišná situace lidí s vysokými příjmy?

Neomezená možnost pasivních příjmů

Z pasivních kapitálových příjmů nebo příjmů z pronájmu se neplatí sociální pojištění a nevzniká účast na nemocenském pojištění. Předčasní důchodci tedy nejsou omezeni ve výši takových příjmů. Pro lidi s vysokými příjmy, kteří velmi často mají právě pasivní příjmy, je to velmi důležité, neboť pobírání předčasného důchodu jim nebrání současně mít nadále nadstandardní pasivní příjmy.

Pro lidi s vysokými pasivními příjmy, kteří již nechtějí pracovat ani podnikat, může být předčasný důchod zajímavým řešením jejich životní situace, neboť začnou důchod dříve pobírat oproti případnému řádnému důchodu a získají finanční náskok, přičemž nadále mohou mít vysoké pasivní příjmy.

Pracovat téměř nelze

Předčasní důchodci si do dosažení řádného důchodového věku mohou přivydělat na některou z pracovních dohod, podmínkou však je, že hrubá odměna nezakládá účast na nemocenském pojištění. Hrubá odměna u dohody o provedení práce může být maximálně 10 000 Kč a u dohody o pracovní činnosti 2 999 Kč. Pro občany s vysokými příjmy by se při práci na dohodu jednalo zpravidla o značný finanční pokles, proto tyto varianty v praxi příliš nevyužívají.

REKLAMA

Pro kvalifikované odborníky s vysokými příjmy, kteří si chtějí během pobírání důchodu přivydělat na několik hodin týdně, není volba předčasného důchodu s ohledem na příjmové omezení ze zaměstnání vhodná.

Krácení je vysoké

Při volbě předčasného důchodu je nutné počítat s trvalým krácením státního důchodu, přičemž rozdíl mezi řádným důchodem a předčasným důchodem je u lidí s vysokými příjmy vyšší než u lidí s podprůměrnými příjmy, jak si vypočítáme v praktickém příkladu. S ohledem na měsíční částku starobního důchodu je vhodné odcházet až do řádného důchodu, čím vyšší příjmy, tím vyšší finanční ztrátu na měsíčním důchodu předčasný důchod představuje.

Praktický příklad krácení důchodu

Paní Hana má osobní vyměřovací základ 18 000 Kč a získala dobu pojištění v rozsahu 42 let a odešla v lednu 2020 do předčasného důchodu dříve o 1 080 dní. Paní Eva má osobní vyměřovací základ 18 000 Kč a získala dobu pojištění v rozsahu 45 let (o tři roky déle pracovala) a odešla v lednu 2020 do řádného starobního důchodu.

Paní Hana má předčasný důchod ve výši 11 278 Kč, paní Eva má starobní důchod ve výši 14 306 Kč. Měsíční důchod paní Hany dosahuje 78,8 % důchodu paní Evy

REKLAMA

Paní Veronika má osobní vyměřovací základ 90 000 Kč a získala dobu pojištění v rozsahu 42 let a odešla v lednu 2020 do předčasného důchodu dříve o 1 080 dní. Paní Jitka má osobní vyměřovací základ 90 000 Kč a získala dobu pojištění v rozsahu 45 let a odešla v lednu 2020 do řádného starobního důchodu.

Paní Veronika má předčasný důchod 20 377 Kč, paní Jitka má starobní důchod ve výši 26 942 Kč. Měsíční důchod paní Veroniky dosahuje 75,6 % důchodu paní Jitky.

Nižší vdovský důchod

Po zemřelém manželovi (manželce) pobírající předčasný důchod bude mít v případě jeho úmrtí nižší vdovský (vdovecký) důchod jeho manželka (manžel), neboť výše vdovského důchodu se v takovém případě vypočítává z částky důchodu, který zemřelý manžel (manželka) pobíral (pobírala).

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

živnostenský list v důchodu

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Komu se vyplatí předčasný důchod, i když je krácený?

    22 ledna, 2020

    Prakticky každému, kdo z něj dokáže vyžít. Je daleko lepší být v důchodu 20 let s důchodem 12 000 kč měsíčně, než 10 let s důchodem 15 000 kč měsíčně. Do důchodu čím dřív, tím líp.

    Odpovědět

  • Milan

    27 března, 2021

    Dobrý den. Svatá pravda

    Odpovědět

  • Předčasně duchod

    2 srpna, 2020

    Kdy mohu odejít do předčasného důchodu. Jsem narozena 24.5. 1962 jsem žena mám 2 děti a odpracovano 42 let a 8 měsíců.

    Odpovědět

  • Anonym

    31 srpna, 2020

    Dobrý den mám dotazresim problém důchodu je mi 56let za stará už bych byla ve starobní důchodu jsem v druhém stupni invalidního důchodu zadala jsem si letos o třetí stupeň ale bohužel paní doktorka mi neustále uznává 60%pracovni neschopnosti mám 8 diagnoz a neumíme představit kdo mě s tímto zaměstná mám hodně velké zdravotní problémy proč nemůže jít člověk dříve do předčasného starobního důchodu nikdo mě nechtěl ani před 10 lety co mám tedy dělat jsem z toho nešťastná děkuji necidova

    Odpovědět

  • odchod do předčasného důchodu

    15 prosince, 2020

    Dobrý den,v březnu mi bude 60,ráda bych věděla,kdybych šla už do předčasného důchodu,o kolik bych měla nižší důchod.Ted mám mzdu 20000 hrubého,děti mám 2 a odpracováno 42 let,děkuji za odpověd

    Odpovědět

  • Anonym

    16 prosince, 2020

    https://www.kurzy.cz/kalkulacka/predcasny-duchod-2020/

    Odpovědět

  • Anonym

    16 prosince, 2020

    Zhruba o 2500 Kč

    Odpovědět