CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 03. 2022

0 komentářů

Přivyděláváte si v důchodu? Na jakou smlouvu a jak platíte daň z příjmu

 

Je celkem běžné, že si osoby pobírající starobní důchod přivydělávají, ať už v zaměstnání nebo jako OSVČ. Jak se z přivýdělku ve starobním důchodu platí daň z příjmu a kdy máte povinnost podat daňové přiznání?

Loading



 

Při pobírání starobního důchodu si můžete přivydělávat jakkoliv a kdykoliv. Na rozdíl od přivýdělku v předčasném důchodu, kdy si můžete přivydělat pouze tak, abyste neměli příjmy podléhající platbě sociálního pojištění. Pro práci při pobírání starobního důchodu neplatí žádné omezení. Navíc pokud z těchto příjmů platíte i sociální pojištění, tak po roce můžete zažádat o přepočítání starobního důchodu, který bude navýšen s ohledem na zaplacené sociální pojištění.

Je několik způsobů, jak si v důchodu přivydělat

  • Jako první, co každého napadne, je klasický pracovní poměr. Můžete pracovat na plný i jen na částečný úvazek, zákon toto nijak neomezuje a záleží na dohodě se zaměstnavatelem. Z příjmů platíte sociální i zdravotní pojištění, odvádíte také zálohy na daň z příjmu. U zaměstnavatele podepisujete prohlášení poplatníka k dani z příjmu. Daň z příjmu vám poté vyúčtuje zaměstnavatel v rámci ročního zúčtování daně a může vám vzniknout i daňová vratka.
  • Pokud si přivyděláváte pouze v menším rozsahu, může být pro vás lepší pracovat na DPP či DPČ. V tomto případě při práci do limitu (měsíčně 10 000 Kč pro DPP a 3 500 pro DPČ) vám není strháváno sociální ani zdravotní pojištění, platíte pouze daň z příjmu. A to jen pouze, pokud nepodepíšete daňové prohlášení. Pokud ho podepíšete, tak na daň z příjmu uplatníte svou základní slevu na poplatníka a daň z příjmu neplatíte.
  • A další možností je poté samostatná výdělečná činnost jako OSVČ. Při pobírání starobního důchodu vykonáváte OSVČ na vedlejší činnost. Z příjmů platíte zálohy na zdravotní pojištění, zálohy na sociální pojištění platíte pouze v případě, kdy přesáhnete částku stanoveného příjmu za rok. Pro rok 2021 platil limit 85 058 Kč, pro rok 2022 bude platit částka 93 387 Kč. Z příjmů také platíte daň z příjmu, na daň ovšem uplatňujete svou slevu na poplatníka, takže při nízkých příjmech je daň nulová.

I v důchodu musíte podat daňové přiznání

Platí jednoduché pravidlo. Máte jen jeden příjem, jen jednoho zaměstnavatele a pro toho pracujete na pracovní smlouvu nebo na dohodu. Pak daňové přiznání podávat nemusíte, daň z příjmu vyřešíte v rámci ročního zúčtování daně z příjmu ve mzdové účtárně. Pokud něco z toho neplatí, tak nejspíše daňové přiznání podat musíte.

Je tomu tak v případech:

  • máte ještě jiné příjmy než výplatu od zaměstnavatele (OSVČ, prodej nemovitosti, pronájem),
  • pracujete pro více zaměstnavatelů souběžně,
  • máte jeden příjem jako OSVČ,
  • a další (například předčasné zrušení životního pojištění)…

Daňové přiznání je nutno podat do 1. dubna, do 2. května, pokud podáváte přiznání elektronicky. Do tohoto termínu je také nutno zaplatit daň z příjmu. Při výpočtu daně z příjmu můžete využít daňové slevy, na které máte nárok: základní daňovou slevu na poplatníky, na manžela/ku bez zdanitelných příjmů, na invaliditu, na ZTP/P… Stejně tak můžete využít i daňové odpočty.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Daňové přiznání

Daňové přiznání 2023: povinnosti starobního důchodce

Pro starobní důchodce platí, že nemusí podávat daňové přiznání. Daň z příjmu se totiž ze starobního důchodu neplatí. Pokud má ale osoba pobírající starobní důchod i jiné příjmy, tak v řadě případů má také povinnost podat daňové přiznání.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *