CZK/€ 24.775 -0,65%

CZK/$ 22.948 -0,80%

CZK/£ 28.793 -0,65%

CZK/CHF 25.324 -0,71%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

0 komentářů

Změny pro pracující důchodce od roku 2024

 

Pro osoby řádně pobírající starobní důchod platí, že po odpracování 360 dní si můžou zažádat o zvýšení důchodového výměru. A také to, že výhodnější pro ně bývá pracovat na DPP a DPČ do limitu, protože v takovém případě nemusí platit sociální a zdravotní pojištění.

Loading



 

Od poloviny letošního roku by se to ale mělo změnit. Chystají se totiž změny, jak se budou uplatňovat limity DPP a DPČ. A vláda chce také pracujícím důchodcům „přidat“. Tak, že od nich nebude vybírat sociální pojištění.

Změny DPP a DPČ

Pro práci na dohodu vždy platilo, že při výdělku do limitu, se z této práce neodvádělo sociální ani zdravotní pojištění. Díky tomu měl pracovník každý měsíc v čistém více. Vzhledem k tomu, že pracující důchodci patří do skupiny obyvatel, kterým platí zdravotní pojištění stát, tak práce na dohody do limitu pro ně vycházely finančně velmi výhodně. Neměli povinnost platit zdravotní pojištění. A ani neměli povinnost platit sociální pojištění.

Práce na dohodu se ovšem poměrně výrazně mění. K některým změnám došlo už v loňském roce a práce na dohodu se tak více přiblížila práci na HPP. I při práci na dohodu máte například nárok na dovolenou, na příplatky za víkendy a celkově se zvýšila administrativa takové práce. A krom jiného se mění i limity pro výdělky bez povinnost platit sociální a zdravotní odvody.

Jaké limity platí, kolik si můžete na dohodu vydělat bez toho, abyste platili sociální a zdravotní pojištění:

REKLAMA

  • DPP – výdělek do 10 000 Kč za měsíc,
  • DPČ – výdělek do 4 000 Kč za měsíc.

Novela s účinností do července nebo od ledna?

V současné době prochází tato část zákoníku práce revizí. Už dříve se vláda shodla na tom, že by se limity měly změnit a měl by se zohlednit fakt, pokud má jedna osoba více DPP a DPČ. S tím, že by už neplatilo to, že limit se vždy vztahuje na každou z těchto dohod v celé výši. Naopak by se výdělky měly sčítat a teprve poté uplatnit limity. Limity by se také měly navázat na úroveň průměrné mzdy.

Nově by tak mohl limit pro DPP měsíčně dělat 10 500 Kč (25 % průměrné mzdy), pokud má pracovník více DPP, tak je limit ve výši 17 500 Kč (40 % průměrné mzdy). Taková byla původní zamýšlená úprava.

Nově ale při schvalování Parlament byl zaveden institut tzv. nahlášené dohody. DPP by se nahlašovala na úřad práce. A 1 smlouvu za měsíc by mohl mít pracovník takto nahlášenou, u té by byl limit 25 % průměrné mzdy. U každé další dohody by se pak limit snižoval na 4 000 Kč měsíčně. Tato úprava bude ještě schvalována Senátem, platit by měla od ledna příštího roku.

Práce bez sociálního pojištění

Další změnu, kterou zvažuje vláda od poloviny letošního roku, je úprava platby sociálního pojištění z práce při pobírání důchodu. Doteď platí, že pokud při pobírání starobního důchodu pracujete a odvádíte sociální pojištění, tak máte po 360 dnech nárok na přepočet starobního důchodu. Ten se pak zvyšuje o 0,4 % výpočtového základu.

Nově by ovšem mohlo platit, že při pobírání starobního důchodu nebude odváděno sociální pojištění z odvedené práce. A to na straně zaměstnance. Zaměstnavatel by sociální pojištění za zaměstnance dále platil. Čistá mzda by se díky tomu mohla zvýšit o 6,5 %, což je procento, které ze své práce odvádí zaměstnanec na sociální pojištění. Stejně tak by se i OSVČ při pobírání důchodu snižovalo procento povinných sociálních odvodů.

Vláda tak chce podpořit pracující důchodce. Doteď bylo zvýšení důchodu po odpracovaných 360 dnech spíše symbolické a rozhodně neodpovídalo částce, kterou pracující zaplatil za sociální pojištění během jednoho odpracovaného roku. Při novější úpravě by rovnou získával vyšší mzdy, neodváděl by sociální pojištění státu a mohl by si na starší věk spořit díky vyšší mzdě.

Tato úprava zatím neplatí, je součástí dalších úprav českého důchodového systému, které vláda představila v minulém roce. Plánovaná změna by mohla platit už v tomto roce nebo od začátku roku 2025.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Daňové přiznání

Daňové přiznání 2023: povinnosti starobního důchodce

Pro starobní důchodce platí, že nemusí podávat daňové přiznání. Daň z příjmu se totiž ze starobního důchodu neplatí. Pokud má ale osoba pobírající starobní důchod i jiné příjmy, tak v řadě případů má také povinnost podat daňové přiznání.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *