CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Milan Vodička

17. 01. 2022

0 komentářů

Platformu na snižování uhlíkové stopy podporují velké banky

 

Foto: Shutterstock

Finanční sektor bude v dekarbonizaci České republiky hrát významnou roli. Mimo jiné o tom svědčí účast hned čtyř velkých bank – České spořitelny, ČSOB, Raiffeisenbank a UniCredit Bank – v nové platformě 13 významných firem Climate & Sustainable Leaders Czech Republic. Tato platforma si klade za cíl podpořit firmy v mapování situace a pomoci jim realizovat přechod k udržitelnějšímu provozu. První komplexní zprávu nazvanou Carbon Tracker 2022 zveřejnění sdružení již na přelomu května a června.

Loading



 

Climate & Sustainable Leaders Czech Republic bude hledat odpovědi na zásadní otázky v oblasti udržitelnosti a životního prostředí. Jaká je skutečná uhlíková stopa Česka? Jakým způsobem ji vůbec firmy z různých oborů mají měřit, aby mohly přistoupit na její snižování? A jak se bude firmám dařit emise CO2 snižovat?

Ve sdružení spojily své síly kromě společností z finančního sektoru také firmy z oboru financí, telekomunikací, poradenské a právnické firmy i specialisté na redukci CO2. Posláním unikátní platformy je zejména sledovat ambici na omezení produkce CO2 u největších firem v ČR, motivovat klíčové hráče v české ekonomice ke startu projektů, které přispívají k udržitelnosti a ochraně klimatu, a také pomoci s jejich realizací.

Podpora ve snižování CO2

Platforma Climate & Sustainable Leaders se zavázala mimo jiné ke každoročnímu sestavení přehledu produkce emisí CO2 s ambicí na jejich snížení u největších společností v České republice. Práce na úvodním reportu, který ponese název Carbon Tracker (www.carbontracker.cz), zahájilo sdružení v těchto dnech.

K jeho sestavení budou použity jednak údaje, které 150 firem s největším obratem v ČR poskytne na základě dotazníků, a také data z veřejných zdrojů. Zvolená metodika výpočtu uhlíkové stopy, kterou pro sestavení přehledu Carbon Tracker používá expertní tým PwC Česká republika, vychází z kalkulace dle mezinárodně uznávané metodiky GHG protocol. Dotazníky obdrží firmy již v příštích dnech, na poskytnutí dat budou mít čas do konce března. Na přelomu května a června pak budou zveřejněny výsledné žebříčky s expertním komentářem.

REKLAMA

„Carbon Tracker rozhodně nebude žebříčkem největších producentů CO2. Každý obor a každá firma má jinou startovací pozici a v některých oborech je potřeba řady inovací, aby se vůbec přiblížily uhlíkové neutralitě a udržely svou základní konkurenceschopnost. Chceme sledovat ambici jednotlivých firem v této oblasti, chceme firmy propojit a motivovat je k udržitelným projektům. Chceme dát na stůl tvrdá data, být nestranným zdrojem pro média i think tanky. A samozřejmě iniciovat potřebné inovace, které mohou k ochraně klimatu přispět,“ uvedl Jakub Skavroň, předseda správní rady a zároveň spolumajitel společnosti power2green.

Platforma Climate & Sustainable Leaders bude pomáhat firmám s omezováním produkce CO2 a všemi aspekty, které se této ambice dotýkají. Ať je to metodika měření, monitoring úspěchů v daném odvětví, pochopení a implementace očekávaných změn v legislativě nebo realistické stanovení tempa snižování emisí.

„Zejména u malých a středních firem je nezbytné zvyšování povědomí o potřebě závazků a ambicí ve vztahu ke snižování uhlíkové stopy. Tyto společnosti často nechápou, proč se banka či pojišťovna již dnes zajímají o jejich přístup k udržitelnosti. Realitou je, že Evropu i Českou republiku čeká řada revolučních změn a my chceme přispět k tomu, aby se tyto změny staly příležitostí a nikoli hrozbou pro českou ekonomiku,“ doplnil Pavel Štefek, který je místopředsedou spolku a zároveň partnerem PwC Česká republika.

Kromě samotného reportu Carbon Tracker připravuje již nyní platforma Climate & Sustainable Leaders řadu dalších aktivit v oblasti vzdělávání, osvěty i metodické podpory v oblasti udržitelnosti a dosahování klimatických cílů. Sdružení je otevřenou platformou, jejímiž členy se mohou stát i další společnosti.

REKLAMA

Mezi třinácti zakládajícími členy Climate & Sustainable Leaders Czech Republic jsou (v abecedním pořadí): Allianz pojišťovna, Česká spořitelna, ČVUT v Praze, Československá obchodní banka, The CO2IN, HAVEL & PARTNERS, Mastercard, power2green, PwC Česká republika, Raiffeisenbank, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, Vodafone Czech Republic a White & Case.

Banky chtějí podporovat a motivovat klienty

Podle Raiffeisenbank je založení Climate & Sustainable Leaders Czech Republic a participace na projektu Carbon Tracker logickým krokem v jejích aktivitách v oblasti ESG. Je potřeba začít o těchto tématech veřejně diskutovat a aktivně se zapojit do pomoci klientům realizovat jejich přechod k udržitelnějšímu provozu. Pro odpovědnou banku je tato dlouhodobá přidaná hodnota vnímána jako jeden z primárních cílů.

„Naší snahou je a bude pozitivně motivovat a podporovat klienty v tom, aby byli sami aktivní a zapojili se do projektů, jejichž cílem je snižování uhlíkové stopy. Jsme připraveni jim poskytnout odbornou expertízu a najít řešení, které bude dávat smysl z ekonomického hlediska a zároveň přispěje k udržitelnosti jejich podnikání,“ uvedla Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Jak dále doplnila: Raiffeisenbank dlouhodobě deklaruje svůj silný postoj k ochraně životního prostředí, proto bereme ohled na environmentální dopady svého podnikání vážně. Upřednostňujeme využívání neznečišťujících technologií s minimálními negativními dopady na životní prostředí a nižšími uhlíkovými emisemi. Od poskytovatelů služeb a dodavatelů očekáváme totéž.“

REKLAMA

Pro Českou spořitelnu je jednou z klíčových strategií ve vztahu ke korporátním klientům jednak poskytovat financování pro jejich další rozvoj, a také pomáhat jim transformovat jejich činnosti tak, aby došlo k posílení jejich udržitelnosti i konkurenceschopnosti. I proto se Česká spořitelna rozhodla podpořit založení unikátní platformy Climate & Sustainable Leaders Czech Republic, aby pomohla firmám monitorovat uhlíkovou stopu i tempo jejího snižování napříč jednotlivými sektory.

„Samozřejmě se nejedná o jedinou aktivitu České spořitelny v této oblasti. Na půdě České bankovní asociace jsme letos spoluiniciovali Memorandum pro udržitelné finance. V loňském roce jsme také zavedli novou pozici manažera pro udržitelnost, kterým byl jmenován Matúš Púll. Česká spořitelna také implementovala hodnocení ESG rizik v procesu vyhodnocování žádostí o nové úvěry tak, aby metodika České spořitelny byla v souladu s principy EBA“ poznamenal František Bouc, mluvčí České spořitelny.

Loni v září také Česká spořitelna realizovala dosud největší emisi zelených dluhopisů mezi finančními institucemi působícími na českém trhu. Nabízela zelené dluhopisy se splatností sedm let v hodnotě 500 milionů EUR. Výtěžek bude použit na financování a refinancování obnovitelných zdrojů energie, zelených, rezidenčních a komerčních budov. Mimochodem první bankou, která v ČR vydala zelené dluhopisy, byla Raiffeisenbank.

„Stát se součástí sdružení Climate and Sustainable Leaders Czech Republik nám přišlo smysluplné a žádoucí, protože spojením s dalšími silnými partnery dokážeme potřebné změny realizovat dříve a o něco snadněji, tím spíš, že jde o uznávané společnosti jako např. ČVUT v Praze, PwC Česká republika, Mastercard apod.,“ podotkl mluvčí ČSOB Patrik Madle. „Jako finanční instituce máme samozřejmě velký zájem financovat investiční projekty, které mají pozitivní ekonomický model a zároveň příznivý dopad na životní prostředí. Proto, abychom to mohli správně posoudit, potřebujeme, aby naši klienti znali svoji uhlíkovou stopu a měli připravenou strategii přechodu na udržitelný obchodní model.“

Pokud jde o nepřímý dopad, tedy dopad přes klientské portfolio, ČSOB jako první banka v ČR ukončila v červnu 2021 financování uhelných projektů a nebude se podílet na financování, pojištění ani poskytování poradenských služeb v oblasti výroby elektřiny založené na spalování a těžbě uhlí. V rámci úvěrového procesu zjišťuje od července u korporátních klientů dopad jejich činnosti na životní prostředí a jeho vyhodnocení má dopad na úvěrové rozhodnutí. S ohledem na sjednocení s terminologií EU Taxonomie ČSOB od 1. ledna 2022 změnila názvy produktů podporující udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Konkrétně nabízí tyto zvýhodněné produkty – Hypotéka na úsporné bydlení, Půjčka na úsporné bydlení, Meziúvěr na úsporné bydlení nebo Půjčka na auta s čistou energií.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *