CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

12. 03. 2024

0 komentářů

Petr Škoch: Díky poklesu úrokových sazeb očekáváme oživení zájmu investorů do nemovitostí

 

Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz funguje v Česku 31 nemovitostních fondů, z nichž 19 je dostupných široké veřejnosti. Většina těch retailových loni zhodnotila vložený kapitál o 5 – 7 %, pouze šest fondů dokázalo svým výnosem překonat inflaci. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal MINT I. rezidenční fond.

Na čtvrtém místě skončil CREDITAS Nemovitostní I. „V horizontu dvou let jsme dosáhli výnosu 20,09 % a v horizontu tří let pak 29,89 %, díky čemuž se i nadále řadíme mezi jedny z nejúspěšnějších realitních fondů u nás,“ říká výkonný ředitel a předseda představenstva CREDITAS investiční společnosti, Petr Škoch.

Loading



 

Jak hodnotíte aktuální stav na trhu s komerčními nemovitostmi?
Loňský rok byl z pohledu uskutečněných transakcí nejslabší za deset let. Začalo to pandemií covidu a pokračovalo válkou na Ukrajině. Obě tyto krize způsobily odliv zahraničního kapitálu, ale zároveň spolu s tím otevřely dveře domácím investorům, kteří čekali na vhodnou příležitost. Jejich podíl na transakcích rostl dlouhodobě a v posledních dvou letech dominuje. Vloni stáli za 80 % všech uskutečněných transakcí.

I přes nižší objem transakcí je ale český realitní trh stabilní. Ačkoliv ve světě hodnota komerčních nemovitostí v loňském roce klesla, nás se to dotklo jen ve velmi omezené míře. Domácí investoři mají stále zájem nakupovat, jedinou překážkou je nedostatečná nabídka. Málo se staví, nabídka je omezená a předpokládám, že ceny budou po období stagnace zase postupně růst.

Jaký byl výsledek fondu CREDITAS Nemovitostní I za rok 2023?
Nejistá ekonomická situace spojená s drahými úvěry a nedostatkem investičních příležitostí se odrazila na výkonnosti všech realitních fondů, kterým se vloni nepovedlo navázat na rekordní výsledky roku 2022. U nás byla situace obdobná, i přesto jsme však – turbulentnímu období navzdory – dosáhli ve fondu CREDITAS Nemovitostní I pozitivního výsledku.

Konec roku se oproti podzimu nesl v duchu postupného růstu a zakončili jsme jej na hodnotě 1,2662 Kč za investiční akcii, což považuji za velmi dobrý výsledek v porovnání s konkurencí. Skončili jsme na 4. místě z celkového počtu 19 porovnávaných retailových nemovitostních fondů.

REKLAMA

Jaký byl celkový roční výnos fondu v roce 2023 a jak se vyvíjel v dlouhodobém horizontu?
V roce 2023 dosáhl fond celkového ročního výnosu ve výši 7,3 %. V horizontu dvou let jsme dosáhli výnosu 20,09 % a v horizontu tří let pak 29,89 %, díky čemuž se i nadále řadíme mezi jedny z nejúspěšnějších realitních fondů u nás. Tato čísla svědčí o stabilním a velmi úspěšném výkonu fondu i přes výzvy, kterým trh v posledních třech letech čelil.

Jaké jsou plány fondu CREDITAS Nemovitostní I pro rok 2024?
V roce 2024 plánujeme nadále posilovat výkonnost fondu a přinášet našim investorům nové příležitosti a zajímavý výnos. Aktuálně finalizujeme akvizici, která podpoří další růst hodnoty fondu. Pečlivě sledujeme vhodné investiční příležitosti k dalším akvizicím, abychom rozšířili portfolio nemovitostí a zajistili našim klientům co nejvyšší zhodnocení.

Jaké jsou očekávání ohledně možných pozitivních a negativních vlivů na trh v roce 2024?
V pozitivní rovině můžeme očekávat oživení zájmu drobných investorů a nové investiční příležitosti díky poklesu úrokových sazeb. Příznivý vliv bude mít také postupně mizející konkurence ze strany bankovních spořicích účtů, na nichž klesají sazby. Vnímám, že zájem o realitní fondy plynule stoupá, což naznačuje rostoucí důvěru v trh a otevírá cestu pro další investice.

Jediným potenciálním rizikem jsou nepředvídatelné události se silným dopadem na českou a mezinárodní ekonomiku, které nelze dopředu předpokládat. Celkově ale očekávám, že fond CREDITAS Nemovitostní I bude i nadále posilovat svou úspěšnou pozici na trhu a přinášet investorům stabilní a atraktivní zhodnocení.

Na jaké typy nemovitostí se specializujete?
Primárně se zaměřujeme na průmyslové a logistické areály, ale nebráníme se ani jiným segmentům trhu, jako jsou například retailové parky. Zvažujeme investice do různých typů nemovitostí, včetně kancelářských budov a výrobních hal, a pečlivě zkoumáme jejich potenciál spolu s parametry financování, které považujeme za důležitý faktor.

Jakým způsobem fond reaguje na aktuální trendy, jako jsou zelená udržitelnost a regulace ESG?
Chceme, aby naše nemovitosti dlouhodobě přinášely klientům zajímavé zhodnocení, a proto aktivně přistupujeme k otázkám udržitelnosti. Instalujeme například fotovoltaické elektrárny, přispíváme tak k snižování uhlíkové stopy a dekarbonizaci.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Evropané a bydlení: Trendy a realita na trhu nemovitostí

Pokud jde o dostupnost bydlení, čelí Češi výzvě. V Evropě na tom nejsou zrovna nejlépe, jsou na předposledním místě, hned po Slovensku. V porovnání se mzdami jsou náklady na bydlení v Česku nejvyšší, přičemž na 70 metrů čtverečních bytu potřebují ekvivalent 13,3 průměrných hrubých ročních platů. Toto […]

Text: Filip Kučera

19. 12. 2023

Obavy z inflace už má 95 procent Čechů. Zároveň více investují. Jakým investicím věří nejvíce?

O svoje finance se kvůli inflaci bojí 95 procent Čechů. Téměř tři čtvrtiny proto více řeší, jak ochránit  svoje úspory. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Generali Investments. Kvůli současné ekonomické situaci ubylo lidí, kteří drží peníze v hotovosti nebo na běžných účtech. Téměř 40 procent lidí naopak […]

Text: Filip Kučera

24. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *