CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

08. 09. 2023

0 komentářů

Investice do nemovitostí. Poohlédněte se po Polsku

 

Zájem o zahraniční nemovitosti mezi Čechy stoupá. Jaké lokality jsou aktuálně nejvíc žádané a kam je vhodné investovat? Mezi stálice patří Slovensko, Rakousko, Francie a zájem je i o přímořské lokality. Za levnými nemovitostmi míří do Polska.

Loading



 

Koupě nemovitosti v dnešní době nabízí ochranu financí před inflací a zároveň přináší zajímavé výnosy z pronájmu, a to až 10 % po odečtení vlastnických nákladů. „Nemovitosti by měly být základem investiční pyramidy každého investora,“ říká Iveta Pauková ze společnosti RealCare Invest a dodává: „Aktuálně je zájem o nemovitosti v nízkých cenových hladinách, kolem 100 tisíc eur. Kdo takovou nemovitost umí dnes nabídnout, tak ji i prodá. U nemovitostí v cenové kategorii kolem 200 tisíc eur stále panuje velká obezřetnost a vyčkávání na vyšší míru ekonomické jistoty.“

Pro investici jsou aktuálně vhodné nemovitosti ověřené a bezpečné, tedy s vysokou mírou právní jistoty. Mezi tyto lokality patří horské apartmány na Slovensku, v Rakousku a Francii a dále přímořské lokality. Velkým trendem jsou lokality s celoroční teplou sezónou, jako je Tenerife a ostatní Kanárské ostrovy.

Vždy záleží, co investor od dané nemovitosti očekává, zdali primárně svou rekreaci a k tomu nějaký výnos, anebo čistě výnos. Od toho se odvíjí i nejvhodnější lokalita. Za rekreací směřují klienti ke Středozemí, za investicí na Tenerife. Zajímavým trendem jsou také nemovitosti v okolí termálních lázní v Maďarsku a na Slovensku. V tomto segmentu zaznamenáváme nezvykle vysokou poptávku, zejména od starších párů s odrostlými dětmi,“ říká Iveta Pauková.

Nižší, ovšem aktivní zájem zaznamenávají prodejci nemovitostí v Dubaji. Lidé zde najdou moře, zážitky, gastronomii i luxus, a právě toto všestranné vyžití je velkým lákadlem. Zajímavou lokalitou je i jihovýchodní Asie, ta ovšem zatím nevyvolává ze strany investorů z Evropy velký zájem.

REKLAMA

Prakticky jedinými kupujícími na těchto trzích jsou občané Ruské federace, kteří se tak připravují na možný únik z vlastní země. Investiční aktivita se zde však od loňského otevření hranic pro turisty začíná teprve pomalu rozjíždět,“ říká Iveta Pauková. Investičně rizikový je podle odborníků Karibik, stejně tak jako Albánie a jiné nedemokratické státy.

Investice v Polsku

Investoři z Česka se ale zaměřují také na polský trh. V rámci regionu střední a východní Evropy (CEE) ukrajují hlavně díky obchodům v Polsku už téměř pětinový podíl. Stavějí se po bok tradičních investorů z řad německých, amerických či mimoevropských fondů. Polský trh láká svou rozlohou s více než desítkou velkoměst, stále relativně dostupnými cenami i atraktivními výnosy.

Rezidenční projekt v Polsku buduje například česká skupina UDI podnikatele Radka Menšíka, v níž má kapitálový podíl i bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Ve Varšavě staví v brownfieldu po továrně na traktory Ursus tisícovku bytů za 2,5 miliardy korun.

Na polský trh vstoupila koncem loňského roku i skupina PPF, když koupila velkou administrativní budovu New City ve Varšavě. Cenu transakce neuvedla.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *