CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Nižší riziko za cenu nižšího výnosu. Mladí ale zkouší i alternativní investice

 

Postoj Čechů k investování se mění jen pozvolna. Převážná většina lidí je ochotna vzdát se vyššího výnosu výměnou za nižší riziko. Mladší investoři se ale rizika nebojí a zkouší i alternativní investice.

Loading



 

Při investování se většina Čechů do vyššího rizika nehrne. Raději si ukrojí z výnosů, než by se vzdali bezpečného přístavu. Vybírají si proto především konzervativní spořicí produkty, jako je penzijní připojištění, spořicí účet či stavební spoření. Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro společnost Bondster mezi 1508 respondenty.

Opatrnosti není nikdy nazbyt

Nejčastěji mají lidé peníze uložené u penzijních společností. Na penzi si spoří tři pětiny lidí a téměř pětina uvažuje o tom, že tento produkt do budoucna využije. Téměř polovina lidí (44 procent) má vloženo na účtu penzijního připojištění více než 50 tisíc korun.

Druhým nejoblíbenějším produktem je spořicí účet, kam si odkládá úspory více než polovina lidí (53 procent). Každý druhý pak má na spořicím účtu naspořeno více než 50 tisíc korun. Většina lidí hodlá v této formě spoření pokračovat i do budoucna a další čtvrtina lidí o tom minimálně uvažuje.

Třetí příčku zaujímá životní pojištění, které má sjednáno 47 procent lidí. Smlouvu o stavebním spoření má uzavřeno 42 procent respondentů. Češi se nevyhýbají ani méně tradičním typům investic. Do více riskantních produktů, jako je alkohol, komodity či kryptoměny, ale investují méně častěji a menší částky.

REKLAMA

Další investice ano, ale ne moc

Průzkum také ukázal, že 80 procent Čechů hodlá v letošním roce investovat nějaké peníze. Závratné investice ale většina z nich neplánuje. Nejčastěji jsou ochotni vložit do finančních produktů částku do deseti tisíc korun. Více než čtvrtina lidí chce investovat do 50 tisíc korun a pětina uvažuje o investici nad 50 tisíc korun.

Částku do 10 tisíc vkládají lidé nejčastěji na spořicí účet, na stavební spoření pak od 10 do 50 tisíc korun. Investice nad 200 tisíc korun putují převážně do nemovitostí a půdy, které ze své podstaty vyžadují vyšší investice.

Mládí vpřed

Lidé investují tedy spíše nižší částky do relativně bezpečných investičních produktů. Nižšímu riziku za cenu nižších výnosů dávají přednost téměř čtyři pětiny lidí. K většímu riziku se přiklánějí více muži (29 procent) než ženy (13 procent) a lidé s vyšším vzděláním (25 procent).

Od tradičních a bezpečnějších forem investic se začínají odpoutávat především mladí lidé do 30 let (32 procent). Stále častěji investují i do alternativních produktů, které za cenu vyššího rizika přinášejí vyšší výnos.

REKLAMA

„Mladší investoři dávají přednost vyššímu riziku a vyšším výnosům. Právě těm je potřeba nabídnout moderní investiční produkty, které dokáží namíchat požadovaný mix rizika a výnosu,“ vysvětlila ekonomka a ředitelka poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Jaké jsou alternativy?

Mezi tyto investiční produkty patří například investice do půjček, kdy lidé půjčují lidem. Tzv. P2P půjčky mají ale relativně krátkou historii a zatím si neprošly krizovým obdobím, které by prověřilo jejich odolnost. Investoři navíc nemají dostatek analytických informací ohledně platforem a nabízených projektů. Za větší rizikovost těchto investic ale slibují platformy, které zprostředkovávají P2P půjčky, i dvouciferné výnosy.

Mezi alternativní investice patří i digitální měny. Vidina velkých zisků nahnala do spáru kryptoměn velké množství příznivců. Nejznámější kryptoměna bitcoin po loňském strmém růstu až na úroveň 20 tisíc dolarů zažila od začátku roku pád až k hranici pěti tisíc dolarů. Kritici hovoří o cenové bublině, která praská, zarytí příznivci ale v potenciál bitcoinu stále věří.

Další z možností alternativních investic je například investice do kvalitních vín, které slibují také zajímavý výnos. Vývoj cen investičních vín sleduje index Liv-ex 100. Investování do vína je ale spíše pro zkušené a znalé investory, kteří mají přehled nejen o trhu s vínem.

Každý, kdo chce investovat, si musí nejprve rozmyslet, jakou míru rizika je ochoten podstoupit. Důležité je také rozhodnutí o investičním horizontu, tedy na jak dlouho chce investovat. Zapomínat by se nemělo ani na rozložení portfolia mezi více aktiv a jak říká Warren Buffett: „Investujte jen do toho, čemu rozumíte.“

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karásek

    2 července, 2018

    Paní zapomněla na fondy a akcie. To je neprominutelná chyba.

    Odpovědět