CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Zámečník

16. 08. 2017

0 komentářů

Neživotní pojištění v krychli aneb Co nařizuje Evropská komise

 

Neživotní pojištění se dočkalo další regulace. Evropská komise zveřejnila nejen jaké, ale také jak mají být poskytovány informace o pojištění klientům. Až do nejmenších podrobností.

Loading



 

Evropská komise (EK) v prováděcím nařízení představila „standardizovaný informační dokument“ pro neživotní pojištění. Veškeré informace o produktu se budou muset vejít na dvě strany A4 s tím, že malé písmeno „x“ musí být vysoké nejméně 1,2 mm. „Pokud tvůrce produktu použije tři strany papíru formátu A4, musí být na žádost příslušného orgánu s to prokázat, že bylo zapotřebí více místa,“ uvádí nařízení.

Obtížně se ale bude zřejmě vysvětlovat i další z bodů nařízení. „Informační dokument o pojistném produktu musí být formulován v jednoduchém jazyce, který zákazníkovi usnadní pochopení obsahu tohoto dokumentu,“ uvádí Evropská komise a dodává: „Je třeba se vyhnout odbornému žargonu.“ Proč to může být problém?

Kolegové novináři z některých velkých celostátních deníků se musí ve svých článcích vyhýbat odborným termínům. I z oblasti ekonomie. Na černou listinu se dostává i pojem „inflace“, který se musí opisovat jako „růst spotřebitelských cen“. Jak ale opisovat „jednoduchým jazykem“ pojmy z pojišťovnictví? Zejména v situaci, kdy je v rámci finanční gramotnosti pro velkou část populace počítat i s procenty

Obrázek 1: Informační dokument o pojistném produktu
Informační dokument o pojistném produktu

REKLAMA

Zdroj: Příloha prováděcího nařízení Evropské komise (EU) 2017/ 1469

Informační dokument může být uložen i na jiném „trvalém nosiči dat“ a je přípustné i uspořádání do jediného sloupce. V takovém případě je ale přesně stanovené pořadí jednotlivých polí:

  • O jaký druh pojištění se jedná?
  • Co je předmětem pojištění?
  • Na co se pojištění nevztahuje?
  • Existují nějaká omezení v pojistném krytí?
  • Kde se na mne vztahuje pojistné krytí?
  • Jaké mám povinnosti?
  • Kdy a jak provádět platby?
  • Kdy pojistné krytí začíná a končí?
  • Jak mohu smlouvu vypovědět?

Jistá benevolence ovšem i ve formuláři je: „Napravo od názvu může tvůrce umístit logo své společnosti.“

Nařízení bylo vydáno 11. srpna 2017 a nabývá účinnosti 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

REKLAMA

Standardní informační dokument aneb Dobrý sluha…

Standardní informační dokument k pojistným produktům je dobrý sluha a může klientům pomoci při srovnání pojistných produktů i k přehledu povinností a možností s pojistným produktem spojených.

Otázka ale je, jak budou informační dokumenty vypadat v praxi a zda „jednoduchý jazyk“ nepřinese více nejasností než užitku. Stačí se podívat na rozdíl mezi záplavou a povodní. A co teprve, kdyby přišla další biblická potopa… rozliší klienti jejich odlišnosti?

A nabízí se otázka posuzování správnosti vyplnění dokumentu ze strany dohledového orgánu. Stačí si vzpomenout na zákaz nazývání investičního životního pojištění (IŽP) spořením či spořicím produktem, byť pouze v rámci dohledového benchmarku, a následné sankce za každé slůvko „spoření“ nalezené při kontrole poblíž životní pojistky i v nepoužívaných interních materiálech.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *