CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Mareš

27. 04. 2020

0 komentářů

Návrh zákona o prověřování zahraničních investic budou schvalovat poslanci. Je férové někoho zvýhodňovat?

 

Vláda ČR schválila návrh zákona o prověřování zahraničních investic. Ten má zabránit tomu, aby důležité české podniky přecházely do rukou zahraničních investorů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve svém vyjádření zdůrazňuje, že zákon nesouvisí s opatřeními vlády proti šíření koronaviru. I tak se ale nabízí otázka, zda existuje riziko, že by české podniky, v souvislosti s aktuální krizí, zahraniční investoři převzali.

Loading



 

MPO uvádí, že smyslem návrhu zákona je stanovení pravidel a postupů pro prověřování přímých zahraničních investic v zájmu ochrany bezpečnosti České republiky a vnitřního či veřejného pořádku. Stanovené postupy budou sloužit k posouzení, zda zamýšlená zahraniční investice může mít vliv na bezpečnost ČR nebo vnitřní či veřejný pořádek. A to včetně dopadů na obranu státu, kritickou infrastrukturu či informační systémy, nebo klíčové technologie a vstupy, jejichž narušení, ztráta či zničení může mít pro Českou republiku značný dopad.

„Zákon vychází z nařízení Evropského parlamentu, zavádějí ho i ostatní země EU. Měl by zabránit nežádoucímu převzetí kritických podniků zahraničními investory, u kterých by se vyhodnotilo, že jde o rizikové subjekty,“ říká vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Je špatná globalizace v zájmu minimálních mzdových nákladů?

Na potřebu chránit českou ekonomiku před ne-ekonomicky motivovaným přebíráním bezpečnostně citlivých českých firem investory ze zahraničí, a to zejména státem ovládanými subjekty z mimoevropských zemí, upozorňoval už před několika lety Michal Skořepa – ekonom České spořitelny (ČS) a člen Výboru pro rozpočtové prognózy.

„Je rozhodně dobře, že tato oblast bude v Česku pokryta zákonem. A je to dvojnásob dobře nyní, kdy se mnoho českých firem může dostat do potíží, čímž se zvyšuje riziko převzetí do bezpečnostně nežádoucích rukou,“ popisuje pro investujeme.cz ekonom ČS.

REKLAMA

Určitá regulace v této oblasti je na místě i podle analytika Československé obchodní banky (ČSOB) Petra Dufka.

„Žádoucí je, ať už z titulu praní špinavých peněz nebo vyvádění know-how do zahraničí či likvidaci konkurenčního prostředí. Současná situace navíc ukázala, že živelná globalizace v zájmu minimálních mzdových nákladů výrazně zkomplikovala situaci většině zemí EU,“ říká pro investujeme.cz Petr Dufek.

Férové vymezení hřiště pro invertory by nemělo někoho zvýhodňovat…

Hlavní ekonom Komerční banky (KB) Jan Vejmělek pro server investujeme.cz vysvětluje, že chápe politický zájem a ochranu klíčových či z pohledu státu strategických podniků. A to zejména v současné době paniky kolem pandemie koronaviru a masivních zásahů státu mimo jiné i do ekonomiky. Obava ze zneužití ekonomické síly jednoho podniku vůči aktuální slabosti jiného je podle něj na místě.

„Z ekonomického pohledu ale to, zda je investice domácí či zahraniční hraje podružnou roli. Klíčové je podporovat stabilní a atraktivní prostředí pro všechny, prostředí, které bude podporovat investiční aktivitu. Férové vymezení hřiště pro invertory by nemělo někoho zvýhodňovat, ale ani znevýhodňovat,“ podotýká Jan Vejmělek.

REKLAMA

Podle ekonoma KB byly zejména poslední dvě dekády ve znamení lákání zahraničních investorů. Otočení se k nim zády představuje riziko pro budoucnost, kdy budeme chtít na zahraniční invertory opět spoléhat. „Nezapomínejme ale ani na to, že i tuzemští investoři chtějí investovat, a to třeba i v zahraničí. Pozor, aby nám zahraniční vlády naši ochranářskou politiku nevrátily stejnou měrou,“ myslí si oslovený odborník Komerční banky.

Převzetí českých podniků zahraničním kapitálem vzhledem k současné krizi je možné i podle makroekonomického analytika Raiffeisenbank Víta Hradila.

„Jelikož se některé z nich mohou dostat do významných problémů s krátkodobým financováním, a výměnou za jeho zajištění tak mohou být k mání za relativně nízkou cenu. Zmíněný zákon ovšem na tento problém přímo necílí a zabývá se spíše možným ohrožením národní bezpečnosti, tedy např. kdyby firma ze státu, který česká vláda považuje za nepřátelský, projevila zájem o převzetí společnosti ČEZ,“ říká Vít Hradil.

Obecně je podle Michala Skořepy z ČS tato doba obrovským impulzem pro „on-linizaci“ ekonomiky, tedy pro větší roli komunikace, práce, prodeje, nákupu, zábavy atd. na dálku, z pohodlí domova. Zajímavou investiční příležitostí jsou proto nyní podíly ve firmách vyrábějících příslušnou elektroniku a poskytujících rozvážkové, kurýrní a podobné služby….


Připomeňme, že návrh zákona, který musí ještě projít legislativním procesem v Parlamentu ČR, rozlišuje dva typy investic a současně pro ně zavádí dva režimy.

  • V prvním definuje úzkou skupinu nejcitlivějších oblastí – zahraniční investoři, kteří do nich budou chtít investovat, budou před samotnou transakcí potřebovat povolení státu.
  • Všechny ostatní investice bude možné uskutečnit bez povolení. Během pěti let od jejich dokončení se však stát bude moci k těmto transakcím vrátit a prověřit je.
  • Pro získání právní jistoty si zahraniční investor může dobrovolně požádat o potvrzení státu, že proti investici nemá námitky (tzv. konzultace). Návrh na konzultaci bude povinný pouze v případě zahraničních investic do subjektů s licencí pro celoplošné rozhlasové nebo televizní vysílání a těch, které jsou vydavateli nejvýznamnějšího periodického tisku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Dotace pro průmysl: Německý tah a česká reakce

Německá vláda nedávno oznámila, že bude podporovat místní průmyslové podniky, chce tak reagovat na vysoké ceny elektřiny. Tato rozhodnutí mohou mít významné důsledky nejen v Německu, ale i v celé Evropě, včetně České republiky. Jedná se o krok, který reaguje na podobné iniciativy v USA a zdůrazňuje […]

Text: Filip Kučera

22. 03. 2024

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021

Jak digitalizace mění svět investování?

Jak digitalizace mění svět investování?

Konzervativní přístup Čechů k investování se promítá nejen do jimi preferovaných investičních nástrojů, ale také co se výběru investičního partnera týče. Mezi nejoblíbenější investiční nástroje Čechů patří spořicí účty nebo stavební spoření. Z toho se dá také odvodit, jakým institucím jsou Češi ochotni svěřit své úspory. Jak potvrdil […]

Text: redakce

28. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *