CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Mareš

30. 04. 2020

0 komentářů

Na investora v „době koronavirové“ číhá mnoho nástrah. Když si nedá pozor, skončí s nulou

 

Kam se v době koronaviru vyplatí investovat? Jsou možností nemovitostní fondy, zemědělská půda či třeba whisky? Zeptali jsme se odborníků.

Loading



 

Ekonom Partners Martin Mašát pro server investujeme.cz uvádí, že každá krize či turbulence má své vítěze a poražené. „Generálové budeme až po boji. V podobných situacích jako nyní se vždy najednou vyrojí plno exotických investic, které začnou slibovat nadprůměrný výnos i v době krize nebo aspoň uchování hodnoty a je jedno, jestli se jedná o alkohol, poštovní známky, pivní tácky, modrá auta či třeba divadelní kukátka. Málokdy však hodnotu opravdu uchovají. Většinou jde jen o tom, že díky jejich nelikviditě nikdo ve skutečnosti nezná jejich cenu, která často padá ještě rychleji než u standardních aktiv,“ podotýká Martin Mašát.

Konec zlatých časů developerů

Odborník Partners připomíná, že na pozoru musíme být i u nemovitostí. „U nich se cenu dozvídáme jen z marketingových materiálů developerů nebo z populárních časopisů, a to opravdu není reálný svět. Jak moc je král nahý se dozvíme, až když zkusíme opravdu prodat vlastní byt se všemi jeho vadami a bolístkami. V současnosti to spíše vypadá na konec zlatých časů developerů, protože poptávka po nemovitostech klesne. Už jen rychlý kolaps systému pronájmu skrze Airbnb mnoho napoví,“ říká oslovený ekonom.

Zlato a komodity mají to nejlepší za sebou

„Jestli jste opravdu patřili mezi ty, kteří mají v současném marastu dostatek peněz, tak není problém si počkat a koupit od nějakého vystresovaného majitele mnohem levněji než před měsícem nějakou nemovitost. Podobně je to u akcií, které mají „slevy“ několik desítek procent, a přitom se očekává, že průmysl a ekonomika obecně se po odstranění omezení svižně odrazí ode dna a bude chvíli dohánět zameškané hodiny a týdny. Zlato a komodity mají to nejlepší za sebou. Komodity včetně ropy budou trpět dlouhodobě zpomalením světové ekonomiky a zlato dokonce ani nepotvrdilo svoji pověst pojištění proti celosvětové katastrofě a jen neochotně přidalo něco málo procent. Po uklidnění lze očekávat i uklidnění ceny zlata,“ uvádí ekonom Partners.

Je možné využít příležitosti a investovat do amerických akcií

Aleš Prandstetter, předseda představenstva eFrank.cz vysvětluje, že „doba koronavirová“, podobně jako jiné krize a disrupce, které jsme v historii zažili, přináší investorům mnoho příležitostí. Nikdo by však neměl podlehnout dojmu, že cokoli koupí, rychle vzroste na dvojnásobek a zázračné bohatství bude doma. Na investora číhá i mnoho nástrah a když si nedá pozor, skončí s nulou. To, co nejvíce kleslo na hodnotě, nebývá příležitostí, ale pastí pro chamtivé. Například pohyb kurzů akcií a jiných instrumentů většinou odpovídá závažnosti problémů a nejistotě, která je s nimi spojená. Je třeba mít investiční systém daný jasnými pravidly a ten dodržovat.

REKLAMA

„V takových časech bývá klíčové nezamilovat se do jedné investiční příležitosti, ale důsledně trvat na diverzifikaci. Finanční aktiva, jako akcie nebo dluhopisy, reagují na krizi nejdříve, stejně jako komodity. Dnes je možné využít příležitosti a investovat do amerických akcií, tedy akcií firem v rámci ekonomiky, která bude i v postvirové době ta nejsilnější na světě,“ vysvětluje Aleš Prandstetter.

Nemovitosti nebo sběratelské předměty reagují na krize pomaleji a přeceňují se postupně. Zlato a drahé kovy jsou v této době ryze spekulativní záležitostí. Pokud mají sloužit jako pojistka proti inflaci, tak historicky na delším horizontu fungovaly lépe akcie nebo protiinflační dluhopisy než zlato.

Makroekonomický analytik Raiffeisenbank Vít Hradil k tomu dodává, že akcie zažily drtivý pád, a pokud se pandemie dále dramaticky nezhorší, zřejmě se budou vracet nahoru, ovšem skutečně nelze předvídat, kdy přesně k tomu dojde.

„Vyhýbal bych se nyní naopak dluhopisům zadluženějších států, jelikož nelze vyloučit, že náklady spojené s epidemií doženou některé vlády opět na pokraj bankrotu, jako se to stalo Řecku po poslední krizi. Pokud by k tomu došlo, stane se z cenných papírů všech podobných zemí rychle pověstný „černý Petr“, kterého nikdo nechce držet v ruce jako poslední,“ doporučuje Vít Hradil.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021

Co nás čeká v roce 2021

Vítejme, doufejme, v lepších časech!

Na úvod jednu dobrou zprávu. Horší než loni už to být téměř nemůže. Pak přijdou na řadu špatné zprávy, četbu proto doporučuji lidem s pevnými nervy a smyslem pro realitu. Ale, konec dobrý, všechno dobré.

Text: Luboš Smrčka

04. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *