CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

07. 05. 2018

0 komentářů

Na burzu míří tři české firmy. Vyplatí se koupit jejich akcie?

 

Na trh Start Burzy cenných papírů Praha míří tři čeští emitenti. Pro kapitál si jdou výrobce bezpilotních letadel Primoco, výrobce pracovní obuvi Prabos a specialista na výrobu polymerních materiálů pro 3D tisk Fillamentum. Stojí za to se zajímat o koupi jejich akcií?

Loading



 

Start na startu

Trh Start Burzy cenných papírů Praha (BCPP) svou činnost teprve zahajuje. Dne 15. 5. 2018 se uskuteční první aukce akcií a na ní se představí tři české společnosti, které chtějí získat kapitál – výrobce středně velkých dronů – bezpilotních letadel Primoco UAV, výrobce pracovní a nově též outdoorové obuvi Prabos a výrobce polymerních materiálů Fillamentum.

Trh Start je na startu již podruhé. První pokus se značkou „Start“ se uskutečnil v roce 2012 s poněkud odlišným konceptem. Tehdy na nově vzniklý trh nabízel možnosti obchodování např. s hlavního trhu vyřazené společnosti KIT Digital a chtěl přitáhnout další emise, které se na pražské burze neobchodovaly. Koncept ale nevyšel.

Nyní chce trh Start mířit na středně velké české firmy s kapitálem od 1 mil. EUR. do 80 mil. EUR. Ty se na standardní trhy nemají jak dostat. „Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné. Důvodem je přemíra administrativy vyžadovaná regulací, která ve svém důsledku zvyšuje celkové náklady na vstup na burzu. Odstranění nebo alespoň částečná eliminace těchto bariér byla pro nás zásadní při přípravě trhu Start,“ uvedl k zavedení nového trhu šéf burzy Petr Koblic.

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, je ale k novému trhu spíše skeptický: „Sice si od Startu mnoho neslibuji, ale považuji za správné, že pražská burza hledá smysl své existence. Točení akcií čtyř velkých firem je jako smysl existence burzy nedostatečné.“

Za pár dní se spustí první aukce. Teprve ta může naznačit, zda má nový trh i budoucnost. „Firmy v Česku i v zemích středoevropského regionu obvykle získávají zdroje úvěrem, je to tak historicky dáno. Pokud to podnikatelé překonají, čeká Start úspěšná budoucnost,“ zastává názor Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory.

REKLAMA

Nákupy a prodeje akcií jednou za čtvrtletí

Systém trhu Start je naprosto odlišný od standardního obchodování. V prvé řadě se akcie budou prodávat v rámci aukce, která se bude konat jednou za čtvrt roku. Už to signalizuje, že je Start určen především zkušeným investorům, kteří mají dostatek kapitálu a nemusejí řešit potíže s nízkou likviditou.

Standardně na trhu Start platí, že se obchoduje v letech o minimální hodnotě 500 tis. Kč. Z tohoto pravidla ale burza pro první aukci ustoupila a umožní nakoupit akcie i za poloviční cenu. Díky tomu se nákup zpřístupní i menším zájemcům. I tak vstup do některé z firem není vhodný pro klienty s malým kapitálem.

Firmy vstupující na Start

Na trh Start vstupují tři společnosti. Všechny tyto společnosti jsou malé tituly, které mají společnou velkou závislost hospodaření na několika málo jedincích z vrcholového managementu. To nemusí být na škodu, ale investor si musí výt vědom vyššího personálního rizika, než když investuje do „velkých“ burzovních titulů,“ upozorňuje Petr Bártek, analytik České spořitelny.

Všechny tři nové tituly mají schválený prospekt Českou národní bankou (ČNB) a primárnímu úpisu tak již nic nebrání.

„Celkově lze tituly z nového segmentu Start doporučit hlavně zkušeným investorům. Každopádně se jedná o vítané osvěžení pro BCPP, je ovšem potřeba investorskému publiku vysvětlit možnosti a rizika spojená s tímto typem investice,“ dodává Petr Bártek s tím, že Česká spořitelna pro tyto tituly zatím ocenění nemá, protože je analyticky dosud nepokrývá.

REKLAMA

Fillamentum

Fillamentum je „mikrotitul“, do které budou pravděpodobně investovat hlavně lidé s detailní znalostí rozvíjejícího se sektoru 3D tiskáren,“ soudí Petr Bártek.

Společnost Fillamentum nabízí až 28 800 ks akcií v ceně 816 až 1 337 Kč. To tvoří až 22,36% podíl na společnosti. Peníze získané z primárního úpisu (IPO) chce využít především na pořízení nových výrobních linek a rozšíření výrobní kapacity a zároveň na vybudování obchodního zázemí v USA, kde vidí největší příležitosti v 3D tisku.

Pokud by byly upsány všechny nabízené akcie za minimální upisovací cenu, byla by společnost oceněna na 105,1 mil. Kč. Při maximální upisovací ceně by činila tržní kapitalizace společnosti 172,2 mil. Kč. V současnosti jsou aktiva společnosti 100,4 mil. Kč, přičemž úpisem by vzrostly o 23,5 mil. Kč až 38,5 mil. Kč.

Loňské tržby společnosti přesáhly 38 mil. Kč po meziročním růstu o více než 50 %. V následujících letech společnost předpokládá jejich další růst průměrně o 35 % ročně. Jako mladá a expandující společnost ale zatím nedosahuje přiměřeného zisku. V roce 2017 vydělala 212 tis. Kč po předloňské ztrátě 8,3 mil. Kč.

Firma zaměstnává již 29 zaměstnanců. Vedle materiálů pro 3D tisk vyrábí též plastové trubky a hadičky pro automobilový průmysl, stoupací trubice pro nápojové obaly, ochranné obaly pro zdravotnické instrumenty a technické monofilamenty.

REKLAMA

Primoco

Společnost Primoco UAV je zaměřena na výrobu a vývoj středně velkých bezpilotních letadel – dronů. Dosud vyrobila 40 letadel a se svými současnými kapacitami je schopna produkovat až 50 letounů ročně. Tuto kapacitu plánuje rozšířit až na 250 dronů ročně. Cílí především na trhy v Rusku, na Středním východě, v Africe, v Asii a v Jižní Americe.

 „Primoco je typický start-up se zajímavým produktem, jehož hodnota bude záviset na tom, zda se segment středně velkých bezpilotních letadel „ujme“ u cílových zákazníků a také na tom, zda Primoco dokáže zůstat o krok před konkurencí. Na burzu si jde téměř výhradně pro peníze na financování rozvoje,“ říká Petr Bártek.

Primoco nabízí až 722 154 ks akcií v ceně 250 Kč až 350 Kč, celkem až 15% podíl na společnosti. Při nižší ceně by byla firma oceněna tržní kapitalizací na 1,2 mld. Kč, při maximální ceně pak téměř 1,7 mld. Kč. Aktiva společnosti přitom dosahují 28,4 mil. Kč. Společnost úpisem získá 180,5 mil. Kč až 252,8 mil. Kč.

Jako mladá rozvíjející se společnost zaměřená na vývoj nového produktu dosahovala v uplynulých dvou letech ztrátu 9,1 mil. Kč (2016) a 7 mil. Kč (2017). V prvním čtvrtletí letošního roku se hospodářské výsledky Primoco přehouply do zisku 2,6 mil. Kč.

Hospodářské výsledky za rok 2017 auditor společnosti ohodnotil „bez výhrad“, ale zdůraznil značná rizika: „Budoucí pokračování činnosti společnosti závisí na obchodním úspěchu na trhu bezpilotních letounů. V současnosti je společnost závislá na finanční podpoře vlastníků. Vlastníci podepsali prohlášení o podpoře společnosti na nejbližších 12 měsíců. V případě, že by tato podpora byla ukončena, mohlo by to ohrozit schopnost společnosti pokračovat ve své činnosti.“

Prabos

Společnost Prabos je tradičním výrobcem, který je dobře zavedený v tržní nice armádní a pracovní obuvi a má celkem stabilní výhled hospodaření se zajištěnými zakázkami. Pro méně rizikově averzní investory tak může být zajímavou dividendovou investicí,“ hodnotí společnost Petr Bártek.

Prabos upisuje až 150 000 ks akcií v ceně 400 Kč až 600 Kč, což představuje 15% podíl ve společnosti. Tržní kapitalizace firmy tak dosáhne 400 mil. Kč až 600 mil. Kč.

V rámci úpisu nabídne své akcie jeden ze dvou akcionářů Jaroslav Palát, předseda představenstva Prabosu: „Původně jsme uvažovali o navýšení kapitálu. Kolega Vozár je však konzervativnější a chce si svých 50 % zatím ponechat. Navýšení kapitálu by toto nedovolilo, a proto jsme s poradci vymysleli částečný exit, při kterém vložím dvě třetiny z výtěžku jako podřízený dluh zpět do firmy. Zbavíme se tak banky a získáme další finance na rozvoj.“

Společnost drží aktiva v hodnotě 229,8 mil. Kč, přičemž jsou financována z 115,4 mil. Kč vlastního kapitálu. V loňském roce dosáhla zisku po zdanění ve výši 42,4 mil. Kč (meziročně +80,4 %) při tržbách 329,6 mil. Kč.

Prabos by se mohl stát dividendovým titulem. „Za rok 2018 očekáváme u Prabosu dividendu 23,3 koruny na akcii. V roce 2019 by to mělo být 31 korun a v roce 2020 dokonce 32,5 koruny na akcii. Pokud by se akcie společnosti měly pohybovat v čase na valuaci minimální ceny úpisu, tj. na 6,9násobku ukazatele EBITDA, dividendový výnos by činil pro rok 2018 zhruba 5,83 % při ceně 400 korun za akcii. Za rok 2019 by to mohlo být 5,93 % při ceně 522 korun za akcii, a v roce 2020 zhruba 6,04 % při ceně 538 korun za akcii,“ uvádí František Bostl, ředitel poradenské firmy STARTEEPO, která je manažerem emise akcií Prabos.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *