CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

14. 11. 2023

0 komentářů

Moody’s snížil hodnocení ekonomiky USA. Američané mohou „děkovat“ politikům

 

Přední ratingová agentura Moody’s pohoršila hodnocení americké ekonomiky. Spojené státy doplácí na chybějící reformy a politickou nestabilitu.

Loading



 

Newyorská ratingová agentura Moody’s snížila hodnocení americké ekonomiky. Po agentuře Fitch je už druhou globální ratingovou společností, navíc druhou ze tří světově nejvýznamnějších firem, které nevidí budoucnost Spojených států v těch nejlepší barvách. Deník The Guardian navíc připomíná, že firma Standard & Poor’s výhled zhoršila už dříve.

Ekonomika Spojených států sice zatím zůstává v nejlepší množině států s ratingem Aaa, ale společnost výhled změnila ze „stabilního“ na „negativní“. Důvodů je několik, mezi nimi jsou otázky hospodářství, ale i neutěšená politická situace země.

„V kontextu vyšších úrokových sazeb, bez účinných opatření fiskální politiky ke snížení vládních výdajů nebo zvýšení příjmů, Moody’s očekává, že fiskální deficity USA zůstanou velmi vysoké, což výrazně oslabí dostupnost dluhu,“ uvádí Moody’s.

K ekonomické politice ale přibývají i další, možná vážnější problémy. Tím je i nebývalá vyhrocenost politické situace, která zasahuje do dříve relativně hladce fungujících mechanismů. Na vině jsou i tamější kongresmani.

REKLAMA

Nedůvěryhodné přetahování v Kongresu

Například členové Sněmovny reprezentantů se teď už tradičně nemohou dohodnout na rozpočtu či dluhovém stropu. Do poslední chvíle napínají trhy, jestli ke konsenzu nakonec dojde. „Pokračující politická polarizace v americkém Kongresu zvyšuje riziko, že po sobě jdoucí vlády nebudou schopny dosáhnout konsenzu ohledně fiskálního plánu, který by zpomalil pokles dluhové dostupnosti,“ vysvětluje Moody’s.

Podobně jako v případě předchozí kritiky od agentury Fitch je reakce amerických úřadů nesouhlasná. „Ačkoli agentura Moody’s ve svém prohlášení zachovává rating AAA Spojených států, nesouhlasíme s posunem na negativní výhled. Americká ekonomika zůstává silná a státní cenné papíry jsou předním bezpečným a likvidním aktivem na světě,“ uvedl náměstek ministryně financí Wally Adeyemo.

Z Bílého domu však zazněla slova, která tak trochu dávají negativnímu hodnocení za pravdu. Mluvčí prezidenta Joea Bidena Karine Jean-Pierre zprávu popsala jako „další důsledek republikánského extremismu a nefunkčnosti Kongresu“. Ačkoli zmíněné příklady nebezpečné polarizace jsou politického rázu, mají velký vliv na ekonomiku a důvěryhodnost USA coby ekonomického subjektu. Politici však nemůžou říci, že nebyli varováni. Ekonomika je tak dnes rukojmím politiků, na což doplácí všichni Američané bez ohledu na to, k jaké straně se hlásí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *