CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Pixabay.com

08. 08. 2023

0 komentářů

Co znamená snížení ratingu pro americkou ekonomiku?

 

Agentura Fitch snížila hodnocení americké ekonomiky. Akciové trhy reagovaly poklesem, ale vážnější problémy to patrně nezpůsobí. Teprve druhé snížení v historii je ovšem signálem pro politiky.

Loading



 

Americká ratingová agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států. Tamější ekonomiku přeřadila z nejvyššího stupně AAA na AA+. Věhlasná agentura to vysvětluje vysokým a stále rostoucím zadlužením, fungováním státní správy i politickým přetahováním mezi prezidentem a Kongresem o zvýšení dluhového stropu, kdy k dohodě došlo téměř na samé hranici vyhlášení platební neschopnosti. „Snížení ratingu Spojených států odráží očekávané zhoršení fiskální situace v příštích třech letech, vysoké a rostoucí dluhové zatížení veřejných financí a zhoršení správy v porovnání se srovnatelnými státy,“ vysvětluje agentura.

Bílý dům pohled ratingové agentury ihned odmítl. „Snížení ratingu Spojených států ve chvíli, kdy prezident Biden dosáhl nejsilnějšího oživení ze všech velkých světových ekonomik, je v rozporu s realitou,“ uvedla v reakci podle ekonomického serveru CNBC mluvčí Karine Jean-Pierreová. Podobně se vymezila i ministryně financí Janet Yellenová. „Rozhodnutí agentury Fitch nemění nic na tom, co Američané, investoři a lidé na celém světě již vědí: že státní cenné papíry zůstávají nejbezpečnějším a nejlikvidnějším aktivem na světě a že americká ekonomika je v zásadě silná,“ tvrdí ekonomka.

Rating odráží důvěryhodnost státu při splácení svých závazků. Ke snížení hodnocení ekonomiky USA došlo podruhé v nedávné historii. Poprvé to bylo v roce 2011, kdy se rovněž rozhořela politická bitva o státní dluh, a řešení přišlo také až na posledních chvíli. Co to znamená pro budoucnost americké ekonomiky?

Důsledky? Možná v delším horizontu

V konečném důsledku mohou opatrní investoři požadovat vyšší úroky za poskytnuté úvěry, náklady na veřejný dluh by tak porostly. Jelikož USA dlouhodobě generují deficity, mohlo by zbýt méně peněz na další záležitosti a politiky, třeba i sociální programy. „Čím větší bude náš dluh a čím vyšší budou úrokové sazby, tím větší část našich federálních daní půjde na splácení úroků z dluhu, což nevytváří žádnou hodnotu pro ekonomiku ani neposkytuje podporu Američanům,“ vysvětlil pro ABC News ředitel amerického Bipartisan Policy Center Shai Akabas. Dodává, že ekonomika by poté mohla být méně akceschopná při případné krizi.

Výše uvedený scénář však patrně není na pořadu dne – a nejspíše asi ani v nejbližší budoucnosti. „Nemyslím si, že by se globální investoři ze snížení ratingu něco odnesli,“ uvedl také pro ABC News hlavní ekonom Moody’s Analytics Mark Zandi. „Když přijde na přetřes, pokud se něco děje v globální ekonomice nebo dokonce v USA, přijdou sem a nakoupí americké státní dluhopisy. Je to nejbezpečnější aktivum na planetě,“ předpokládá. To však neznamená, že se nic neděje. Pokud si američtí politici a úřady z hodnocení nic nevezmou, mohou pocítit důsledky v delším horizontu. A nejen oni, ale i obyčejní Američané, například ve formě vyšších úrokových sazeb – a tedy dražších půjček a hypoték.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *