CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

11. 06. 2009

0 komentářů

Menší a spořivější hedge fondy?

 


 

Hedge fondy se staly takřka synonymem krize a jejích dopadů na investory. Bohužel také synonymem podvodů a zpronevěry. Málokterý investiční „nástroj“ sklidil po plném propuknutí krize takovou kritiku, jako hedge fondy, je však otázkou, jestli je to kritika vždy zasloužená a jestli je dobré házet všechny do jednoho pytle. Někdy to skutečně vypadalo jako hon na čarodějnice, kdy se zkrátka musel najít viník, a bylo úplně jedno, jestli hedge fond vydělával, nebo ne.

Odezva investorů na sebe nenechala dlouho čekat a zlá pověst se odrazila na celém segmentu hedge fondů. V roce 2008 bylo uzavřeno 15 % hedge fondů a jimi majetek spravovaný klesl od roku 2007 o desítky procent.

Graf: Celková aktiva v hedge fondech a přírůstek/pokles majetku od roku 2004 

Zdroj: HedgeFund.net

REKLAMA

V poslední době se však investoři o hedge fondy začali opět zajímat ve větší míře, než tomu bylo v uplynulém roce. Nejenže opět začínají investovat do hedge fondů, ale začínají také vznikat nové fondy, které využívají současnou situaci na trzích. Na první pohled se však zdá, že odvětví hedge fondů se mění.

Kromě toho, že hedge fondy se dnes zaměřují na poněkud jiná aktiva, než tomu bylo v nedávné minulosti (pohledávky, vládní dluhopisy, TALF), je také aktivita v zakládání nových fondů mnohem nižší. Podle odborníků můžeme jen stěží očekávat, že v roce 2009 vznikne alespoň desetina množství fondů z roku 2005, kdy jich vzniklo více než 2 000. Období vrcholu, kdy každý měl pocit, že se může stát manažerem hedge fondu, jsou dnes prostě pryč. Což je ostatně dobře, protože sliby vysokých výnosů byly často jen zbožným přáním i u samotných manažerů.

Další viditelnou změnou je velikost fondů, pro které je problém sehnat takové množství peněz, jako tomu bylo před několika lety. Nedůvěra vyvolaná bankroty fondů a korupcí manažerů nutí investory více přemýšlet nad tím, komu svěří své prostředky a ověřovat si jejich investiční minulost. To je také pozitivum.

Další pozitivní změnou může být fakt, že přes pověst neřízených střel se nové hedge fondy stávají transparentnějšími a vycházejí vstříc investorům, kteří chtějí být obeznámeni s fungováním a strategií fondu. Také poplatky, které v časech nafukující se bubliny rostly do neúměrných výšin, se dnes dostávají na reálnější hodnoty, protože investoři nejsou ochotni platit za něco, co jim nevydělává.

REKLAMA

Pro manažery je zase dobré, že fondy budou flexibilnější při práci s penězi investorů. Mohou tak v případě potřeby „uzavřít“ fond na delší dobu, nebo naopak umožnit investorům častěji realizovat prodej. I zde je ale nutná transparentnost a otevřenost fondu, aby nedocházelo k překvapivým krokům ze strany manažerů, kteří nedovolí investorům zlikvidnit své prostředky v nejnevhodnější dobu.

Má to budoucnost?

Je otázkou, jestli samotné hedge fondy jako nástroj mohou za to, že někteří jejich manažeři jsou "zkorumpovaní bastardi", kteří nemají problém provozovat letadlo pod názvem hedge fond. Není to o hedge fondech, je to o lidech. Pokud hledám vhodný fond, vybírám si portfolio manažera, který mé prostředky (ne)zhodnotí. Pokud si vyberu podvodníka, je to také moje chyba.

Ano, hedge fondy jsou méně regulované, což je živnou půdou pro podvodníky, ale proč se jim tak dařilo? Protože právě po takových neregulovaných investicích byla poptávka. A ta opět přijde, když se bude trhům dařit a někoho napadne, že přílišný dohled mu kazí vydělávání velkých peněz (ale i v době krize se neregulovaným nástrojům daří lépe, než těm regulovaným). Je v podstatě úplně jedno, jestli budou hedge fondy neregulované, nebo více regulované, ale jejich manažeři budou regulace všemi možnými způsoby obcházet.

Je to úplně stejné jako s bublinami, jejichž výskyt se stává železnou pravidelností a jejich velikost a dopady stále výraznější. Investoři jsou jen lidé a lidé jsou nenapravitelní. Po odeznění krize, recese a všeho kolem se zkrátka v myslích investorů opět začne prosazovat hamižnost a pachtění se za výnosy za každou cenu a stejně tak se začne zapomínat na ostražitost a sledování rizika. To je železné pravidlo, které jako jedno z mála asi žádná krize a bublina nedokáže změnit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *