CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Filip Kučera

06. 03. 2023

0 komentářů

Oživení růstu mohou letos výrazně přispět investice firem

 

Začíná růst počet firem, které plánují v první polovině letošního roku investovat jak do úspor energií, tak i do strojů a zařízení a rozvoje svých zaměstnanců. I v minulém pololetí podniky investovaly více, než původně avizovaly. Růst investic byl ve skutečnosti o 4,6 p. b. vyšší, než jaký byl jejich původní plán. Vyplývá to ze šetření Komorový barometr, který s půlroční periodicitou realizuje Hospodářská komora (HK).

Podle dat HK investovat v tomto pololetí hodlají téměř tři čtvrtiny firem. Nejčastěji plánují investovat do energetických úspor, jde o dvě pětiny firem. Více než čtvrtina podniků se zaměří na zefektivnění své činnosti změnou výrobních technologií. Čtvrtina firem plánuje investovat do rozvoje svých pracovníků, stejně tak jako do automatizace, digitalizace a robotizace.

Loading



 

Dle technologických možností a struktury české ekonomiky by se automatizace mohla v Česku týkat až 51 % pracovních pozic. Díky zvýšené produktivitě by se pak potenciál české ekonomiky do roku 2033 zvýšil o 78 %, což je více než dvojnásobek růstu bez využití robotizace. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte.

Podle studie Deloitte Automatizace práce v ČR lze očekávat, že vznikne spoustu nových pracovních míst i příležitostí. Automatizace sice postihne více než polovinu pracujících, robotizace ale pravděpodobně do roku 2033 zvýší potenciál české ekonomiky o 78 procent. Nejvíce budou ze změn těžit zemědělství, stavební sektor a zpracovatelský průmysl, naopak nejméně robotizace ovlivní vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby, tedy ty oblasti, kterou jsou založeny na interakci s jednotlivci a emocích.

„Mezi firmami dochází ke zlepšování podnikatelského sentimentu, například díky příznivějšímu vývoji v zahraničních exportních teritoriích a rostoucí jistotě u vývoje cen energií. Pokud by se očekávání firem následně také promítla do jejich reálného investičního rozhodování, investice firem se můžou stát významným faktorem oživení hospodářského růstu ještě v tomto roce,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Největšími investory by se měly stát střední a velké firmy. Velké firmy se nejvíce ze všech velikostních skupin podniků zaměří na energetické úspory, zefektivnění výrobních technologií a také na automatizaci, digitalizaci a robotizaci.

Zejména ve zpracovatelském průmyslu, ve kterém ve srovnání s ostatními odvětvími ve druhém pololetí roku 2022 zaznamenaly firmy růst investic častěji, jsou investice do strojů a zařízení reakcí na snahu snížit výrobní náklady. Realizovány jsou ale zpravidla tehdy, pokud podniky očekávají příznivější hospodářskou situaci. Pořízení nových výkonnějších strojů a zařízení má pro firmy velký význam, představují technologický pokrok, který jim umožňuje zvyšovat produkci a produktivitu práce.

REKLAMA

Takto zaměřené investice mají podle HK ale také potenciál akcelerovat hospodářský růst. „Pokud se nezhorší geopolitické klima a pokud bude aplikována aspoň trochu rozumná měnová a fiskální politika, recese české ekonomiky by měla zůstat krátká a mělká,“ doplnil Vladimír Dlouhý.

V únoru je to již třetí příznivá zpráva z ekonomiky. Hospodářská komora na začátku února oznámila, že mezi malými a středními podniky zavládl mírný optimismus. Po výrazném poklesu se podnikatelská nálada, která se v druhé polovině loňského roku vůbec poprvé za řadu let propadla i pod celounijní průměr, opět zlepšila. Zachytil to Index podnikatelské nálady malých a středních podniků. O několik dní později Hospodářská komora zveřejnila data, podle kterých se navzdory drahým energiím a rostoucím nákladům drtivá většina podniků nechystá propouštět zaměstnance.

Musíme si také uvědomit, že nás v následujících pěti, deseti letech čeká výrazná proměna trhu práce. Netroufnu si hádat, jaká povolání budou za takových pět, deset let existovat. Faktem je, že řada těch stávajících zanikne nebo se výrazně promění. Kdo by před pár lety tušil, že bude existovat nějaký vývojář mobilních aplikací. Už to nebude jako u předchozích generací, kdy člověk celý život vykonával jedno zaměstnání. Neztratí se lidé, kteří si budou umět zorganizovat život, pracovat v týmu a celoživotně se vzdělávat,“ říká ředitel české pobočky technologického startupu Lifeliqe, Matouš Tlapák.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *