CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 01. 2024

0 komentářů

Komentář: Malé americké banky mění svůj byznys model. Bude to stačit?

 

Malé banky jsou v USA definovány jako banky, které se hodnotou svých aktiv neřadí mezi TOP 25 amerických bank. V ekonomice USA plní kritickou úlohu regionálních bank podporujících malé a střední podnikání a poskytujících spotřebitelské úvěry lokální populaci. Tyto malé banky například vlastní 67 % všech hypoték a půjček poskytnutých na komerční nemovitosti a obecně vlastní celkem 38 % všech poskytnutých amerických půjček.

Loading



 

V období kovidové pandemie byly tyto banky zaplaveny vklady svých zákazníků. Protože růst půjček a hypoték byl ve stejné době anemický, investovaly tuto hotovost převážně do bondů, obecně považovaných za poměrně spolehlivý finanční instrument. Více než 300 těchto bank takto zaparkovalo více než polovinu svých aktiv a 100 z nich až kolem 75 %. V průměru však podíl bondů na aktivech všech amerických bank dosahuje pouze kolem 20 %.

Tento model se v době levných peněz jevil jako samozřejmý krok, ale cena nakoupených bondů začala klesat poté, co FED zahájil v roce 2022 zvyšování úrokových sazeb a seriózní odhady hovoří o ztrátách malých bank dosahujících dnes až 75 miliard dolarů. Čistý zisk u malých regionálních a komunálních bank poklesl ve 3. čtvrtletí 2023 o 20 až 93 procent a mnohé z nich jsou nyní nuceny rekapitalizovat nebo hledat jiná řešení. Tři větší regionální banky již na jaře 2023 zbankrotovaly.

Malé komunální a regionální banky v USA nyní za pochodu mění svůj model byznysu tak, aby odpovídal očekávanému delšímu období zvýšených úrokových sazeb. Na tom, zda a jak se jim tento manévr podaří, závisí budoucnost malého a regionálního podnikání i mnoha nadějných start-upů. Jsou často jejich prvním a nejdostupnějším zdrojem kapitálu a v místních podmínkách se jak tyto banky, tak jejich zákazníci velmi dobře znají.

Na tom, zda a jak se jim tento manévr podaří, tedy vlastně závisí nejbližší budoucnost celého významného privátního sektoru americké ekonomiky, jehož podíl na americkém HDP činil v posledních 20 letech až 40 % a reprezentoval hodnotu biliónů dolarů.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *