CZK/€ 24.940 -0,26%

CZK/$ 23.239 +0,07%

CZK/£ 29.006 -0,45%

CZK/CHF 25.553 -0,17%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 09. 2023

0 komentářů

Komentář: Jsou investice do ESG objektivně a chladně vykalkulovaným krokem?

 

Globální environmentální hnutí zaměřené proti hrozící klimatické změně vyvolalo v život nový fenomén. Investiční bankéři začali ve velkém zakládat nové ESG investiční fondy a investování do těchto fondů vypadá v dnešní době jako téměř jistá věc. Vždyť vlády téměř všech zemí se předhánějí ve svém úsilí finančně podporovat a daňově zvýhodňovat ESG podnikání.

Loading



 

Soukromé i veřejně vlastněné firmy rychle vyhlašují své vědecky měřitelné cíle environmentálního přístupu k podnikání. FOMO (fear of missing out) se zdá být při investování do ESG aktivit všudypřítomné. Jde však o investiční vlnu založenou na reálné tržní poptávce nebo nesenou pouhým ideologickým zanícením?

To už není zdaleka tak jasné. Ideologické vzplanutí pro spravedlivou a dobrou věc vždy s sebou nese ohromné finanční náklady. Jistý indický politik se kdysi vyjádřil v tom smyslu, že to, aby Mahatma Gándhí žil chudě, stojí spoustu peněz. Budou je vlády a firmy mít pro ESG aktivity k dispozici?

Velká Británie nedávno posunula zákaz prodeje aut se spalovacími motory z roku 2030 na rok 2035. Energie z Velké Británie bude zřejmě v nadcházející zimní sezóně levnější než energie vyprodukovaná v Evropské Unii a Británie ji hodlá do EU vyvážet. K její výrobě budou použita fosilní paliva.

Brazilský prezident se nechal slyšet, že náklady na transformaci energetických zdrojů rozvojových zemí směrem k obnovitelným zdrojům by měly hradit vyspělé západní ekonomiky. Ty se však potýkají se svými vlastními velkými strukturálními problémy, Německem počínaje a USA konče. Právě v USA oznámilo několik investičních firem spravujících privátní kapitál, že zruší asi 20 ESG investičních fondů. Mezi nimi i Black Rock a State Street.

REKLAMA

Neviditelná ruka trhu Adama Smithe působí, i když se na ni zapomíná. Jsou investice do ESG objektivně a chladně vykalkulovaným krokem s akceptovatelnou mírou rizika, jsou skutečně činěny na základě existující poptávky, nebo jde pouze o na ideologii, byť bohulibé, založenou investiční vlnu živenou FOMO fenoménem, bez ukotvení v ekonomické poptávce zajišťující návratnost a výnosnost investic?

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *