CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 10. 2023

0 komentářů

Kde se neplatí daň z příjmu z prodeje kryptoměn?

 

Kryptoměny se v Česku daní podobně jako jiné příjmy. Přitom vzhledem k tomu, že jde poměrně o nové aktivum, tak české daňové předpisy nestanovují speciální zacházení z kryptoměnovými investicemi. Tyto příjmy z investic se tak daní dle základního pravidla, že na příjem uplatňujete náklady, poté můžete uplatnit daňové slevy a odpočty a z vypočteného daňového základu platíte 15% daň z příjmu.

Loading



 

Pro kryptoměnové investice bohužel neplatí různé osvobození od daně z příjmu, jako je například u prodeje investičních nemovitostí nebo pro prodej cenných papírů. Tam jste totiž při splnění stanovených podmínek osvobozeni od daně z příjmu. Pro kryptoměny nemůžete uplatnit ani časové kritérium ani kritérium objemu prodeje. A daň z příjmu platíte i u kryptoměn, které jste už drželi několik let. A také u každého malého prodeje. Pro kryptoměny neplatí ani možnost osvobození od daní z příjmu jako příležitostný příjem do limitu.

Zdanění kryptoměn je tak v Česku poměrně přísné. A pokud jste realizovali nějaký ten zisk, tak se připravte na to, že tento musíte zdanit. A také máte povinnost podat daňové přiznání, zaměstnavatel vám v tomto případě nemůže udělat roční zúčtování daně.

Základní pravidla pro danění kryptoměn v ČR

  • Nákup kryptoměny za fiat měnu není nutné zdanit ani uvádět do daňového přiznání. Daní se teprve realizovaný prodej a příjem z prodeje.
  • Přičemž jako příjem z prodeje kryptoměn se počítá: prodej kryptoměny za fiat měnu, nákup zboží za kryptoměnu a také směna jedné kryptoměny za jinou.
  • Jako výdaj uplatňujete kupní cenu kryptoměny v době nákupu a poplatky s tímto spojené.
  • Kryptoměny účtujete systémem FIFO (tedy first in first out) nebo jako vážený průměr nákupních cen prodaných kryptoměn.
  • Příjem z prodeje patří do tzv. příjmu z movitých věcí (dle §10 zákona o daních z příjmu).
  • Pro příjem z investic do kryptoměn není nutné mít živnostenské oprávnění. Jiné to je ale pro těžbu kryptoměn, v takovém případě musíte danit jako OSVČ.

Jak neplatit daň z příjmu při investování do kryptoměn?

Jedinou možností, jak v Česku neplatit při tomto investování daň z příjmu, je kryptoměny pouze nakupovat a dále držet, tedy hodlovat. V takovém případě daň z příjmu neplatíte, i když hodnota kryptoměny kolísá a mohli byste realizovat teoreticky velký zisk. Daň z příjmu z kryptoměn také neplatíte, pokud prodáváte se ztrátou.

Jinou možnost české daňové předpisy neumožňují. Navíc není ani dobrým nápadem příjmy z kryptoměn před daňovou správou tajit. Daňová správa si je totiž vědoma toho, že v této oblasti dochází k častým daňovým únikům, takže provádí kontroly i u poskytovatelů služeb (burzy, kryptosměnármy a podobně).

Kde se daň z příjmu z kryptoměn neplatí?

Ke kryptoměnám mají různé státy různé postoje. A to platí i pro vybírání daně z příjmu z kryptoinvestic. Je tak několik zemí, kde při obchodování a investování na kryptotrzích jako fyzická osoba neplatíte daň z příjmu.

  • V Německu se tak například daň z příjmu neplatí, pokud držíte danou kryptoměnu alespoň jeden rok. Po splnění tohoto časového testu je investice osvobozena od daně z příjmu.
  • V Portugalsku se až do roku 2023 daň z příjmu také neplatila, v současné době platí ale úprava podobná té německé. Tedy kryptoměny držené rok a déle jsou osvobozeny od daně z příjmu.
  • V Singapuru nemusíte splnit ani daný časový test. Prodej kryptoměn je osvobozen od daně z příjmu bez dalších podmínek.
  • Podobně to je i na Maltě, proto jsou také Malta a Singapur často označovány jako kryptoměnové daňové ráje. Za daňový ráj je v tomto ohledu považované i Švýcarsko.
  • Na Kypru, v Řecku, Slovinsku, Estonsku nebo Bělorusku jsou také občané osvobozeni u kryptoměn od daně z příjmu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

altcoiny

Bitcoin roste, co na to další altcoiny

Na začátku února bitcoin vyrostl téměř o třetinu své hodnoty. Nadšenci do kryptoměn se radují. Skončila kryptoměnová zima a bitcoin se vrací k růstu. Navíc ho letos čeká halving, dá se tedy čekat, že poroste i nadále. Kryptoměny čeká nejspíše dobrý rok. Bude se to týkat i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 02. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *