CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 02. 2024

0 komentářů

Bitcoin roste, co na to další altcoiny

 

Na začátku února bitcoin vyrostl téměř o třetinu své hodnoty. Nadšenci do kryptoměn se radují. Skončila kryptoměnová zima a bitcoin se vrací k růstu. Navíc ho letos čeká halving, dá se tedy čekat, že poroste i nadále. Kryptoměny čeká nejspíše dobrý rok. Bude se to týkat i dalších altcoinů?

Loading



 

Zatím to vypadá, že ano. Už koncem minulého roku se altcoiny začaly zelenat, zvyšovala se kapitalizace kryptotrhů a vypadalo to velmi naděje. Nejen bitcoin ale i další altcoiny se prostě vrací k růstu.

Co je to altcoin

Altcoin je jakákoliv kryptoměna jiná než bitcoin. Altcoiny můžou být postaveny na jiném základě než bitcoiny, můžou mít různé funkce, můžou mít velmi odlišnou cenu. V postatě jednotlivé altcoiny toho nemusí mít nic moc společného. Jediným pojítkem je to, že jde o alternativní měnu, kterou nevydává žádná bankovní instituce, která není zaštítěna centrální bankou a kterou většinou neexistuje ve fyzické podobě. Narozdíl od běžných fiat měn.

I to se ale postupně mění. S altcoiny koketují jak centrální banky tak i další monetární instituce a hledají cesty jak kryptoměny začlenit do svého systému. Hlavní myšlenkou je to, že nemůžou kryptoměny ovládat a ovlivňovat, tak chtějí být alespoň nějakou formou přítomni na kryptoměnovém trhu. Ať už pro případnou budoucí regulaci či jen z informačních důvodů.

Na altcoiny je také možné nahlížet především jako na platební systémy. Altcoin může vzniknout kdekoliv, kdykoliv a u kohokoliv. A řešit problémy právě spojené s platebními transakcemi. Není to zatím běžně přijímaný způsob, ale altcoiny mají svůj potenciál. Mezi nejznámější altcoiny patří například Ether, Cardano, Ripple, Binance Coin, Bitcoin Cash a mnohé další.

REKLAMA

Kdy investovat do kryptoměn

Nadšení kryptoinvestoři rozlišují v investicích do kryptoměn dvě období. Je to období, kdy více roste bitcoin, svou cenou i kapitalizací trhu. A pak období, kdy více roste kapitalizace trhu ostatních kryptoměn. Toto se nazývá altsezónou. Dle tohoto indexu si v poslední době bitcoin vede lépe a altcoiny spíše hůře v porovnání s bitcoinem.

Znamená to, že je právě čas investovat do kryptoměn a to spíše do jiných, než je bitcoin? Moment výhodného nákupu bitcoinu byl totiž naposledy v polovině minulého roku. Možná je nákup altcoinů výhodnější?

Může to tak být, ale taky nemusí. Pokud totiž chcete začít investovat do kryptoměn a máte osobně vyřešené vysoké riziko takové investice, tak je rozhodně moudřejší nakoupit trošku dražší bitcoin, než se bezhlavě vrhnout na trh altcoinů. Jen proto, že by měly být zrovna relativně levnější. Bitcoin je etablovaný, je všeobecně přijímaný a riziko náhlého konce bitcoinu sice není nulové, ale určitě je menší než altcoinů.

Pro trh altcoinů navíc platí víceméně dvě skutečnosti. Vždy tam najdete příležitost. Vždy tam najdete totiž levný altcoin, který může v dohledné době vyrůst. A vždy je na altcoinovém trhu nějaká kryptoměna, která právě začíná růst. Tou druhou stránkou je ovšem fakt, že altcoinů je strašně moc. A zorientovat se v nabídce, sledovat nový vývoj a růst stávajících altcoinů, není jednoduché. A určitě to vyžaduje více úsilí než přečtení jednoho či dvou článků na dané téma.

Altcoiny jen pro otrlé

Nejspíše neexistuje cesta pro běžného investora, aby se zorientoval ve všech altcoinech a ve svém volném čase kvalifikovaně rozhodoval, do čeho investuje. Zabralo by to moc času, moc informací a i tak je výsledek velmi nejistý. Jako běžný investor, který chce vyzkoušet kryptoměny, ale nechce o nich zas tak moc vědět, můžete vybrat zhruba ze dvou cest.

  • Altcoiny vynecháte a budete investovat do bitcoinu. Malé částky, klidně rozložené v čase. Bitcoin pak nejlépe hodlujte (=držte) i několik let až desítek let, dokud nebudete chtít investici zrealizovat. Nespekulujte na vývoj jeho ceny. Tato metoda minimalizuje riziko při investicích do kryptoměn, ale i tak je riziko a fluktuace této investice stále velké.
  • Druhou cestou je pak investovat pravidelně právě do altcoinů. Vyberte si jen několik altcoinů, těch nejznámějších, která doporučí odborná media. Investujte malé částky, klidně pravidelně, ale spíše po malém množství. Připravte se ovšem na to, že taková investice bude hodně fluktuovat v cenách a dost možná někdy nějaká kryptoměna skončí, aniž by se to čekalo.

Které kryptoměny v roce 2024 zazáří?

Různá světová média většinou vybírají doporučení na kryptoměny v daném roce nebo v dané sezóně. Nejčastěji se shodnou na známých altcoinech, jako je například Ripple nebo Ether. U kterých dalších zatím neznámých altcoinů se dále čeká, že budou v roce 2024 růst?

  • Soldana (SOL) je poměrně nová kryptoměna, je rychlá a efektivní. Na přelomu loňského roku a na začátku letošního roku se svezla na kryptovlně růstu spolu s bitcoinem a vypadá to, že by to mohlo vydržet i během letošního roku.
  • ScapesMania je jedna z nejvíce rostoucích alt měn v poslední době. Přičemž tento růst je tlačen hlavně herní komunitou a nadšenci do Web3. Čeká se, že by toto mohla být nejrychleji rostoucí kryptoměna v tomto a nejspíše i v následujících letech.
  • Dymension (DYM) je jedna z nejnovějších kryptoměn, představena byla v lednu letošního roku. Výhodou takto brzké investice je samozřejmě její velké zhodnocení a plány a předpovědi pro Dymension jsou opravdu velké. Nevýhodou je, že rizika náhlého konce jsou u neetablované kryptoměny několikanásobná.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *