CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Hana Bartušková

24. 01. 2022

1 komentář

O kolik ovlivnila inflace vaše investice?

 

foto: Shutterstock

Krátká odpověď je samozřejmě jedno velké ANO. Tak vysoká inflace, kterou momentálně pozorujeme a ještě budeme pozorovat v české ekonomice, ovlivnila vše. A hlavně i vaše uložené, uspořené, investované peníze. Aneb, co jste neutratili minulý rok, toho ten současný rok utratíte více. A to pravděpodobně více i o desítky procent.

Loading



 

Statisticky vykázaná inflace dosáhla v prosinci 6,6 %. Od této inflace se také bude odvíjet monetární politika ČNB, která už na konci loňského roku razantně zvedla klíčové úrokové sazby a nejspíše se nebude dalšího zvedání vůbec bát. Kdo se bojí, nesmí krotit českou inflaci. O těchto téměř sedm procent se zkrátily vaše výnosy na loňských investicích. A dá se jen čekat, že inflace dále poroste a dále bude krátit investice konzervativní i ty více progresivní.

Jaké byly zhruba výnosy investic v roce 2021?

Podle indexu CII750 průměrný český investor v minulém roce zhodnotil své investované peníze asi o 7 %. Index mapuje výkonnost podílových fondů, které jsou přístupné českým investorům. Některé fondy dosahovaly mnohonásobně vyšších hodnot zisků, velmi dobře například rostly energetické fondy. Naopak jiné se propadly do ztrát, průměrně pak byla výkonnost podílových fondů právě oněch 7 %. Což loňskou inflaci sice překročilo, ale nijak zásadně.

Mnohem více získal ten, kdo peníze uložil do české nemovitosti. Právě loňský rok se ukázal jako jedním ze zásadních růstových roků. Absolutně se nenaplnily předpovědi, že by během koronavirové pandemie mohly ceny českých nemovitostí klesnout. Naopak trh tažený stále velmi silnou poptávkou vytáhl ceny nemovitostí k 22% růstu. To už je zisk přesahující 6,6% inflaci několikanásobně.

Loňský rok byl velmi úspěšný také pro akcie, především amerického trhu. Americké podniky se zmátořily z koronavirových lockdownů a jednotlivé akciové indexy trhaly svým růstem rekordy. Například nejznámější S&P 500 zakončil rok 2021 s téměř 27% ročním růstem. Tolik jste tak mohli mít průměrně zisk na indexovém ETF nebo při investování i do jednotlivých akcií.

REKLAMA

Pokud jde o konzervativnější investice, tak spořicí a termínové účty se v Česku nabízely většinou s mizivým procentem výnosů. V lednu 2021 jste si mohli spořicí účet pořídit nejvýhodněji u Hello Bank s úrokem 1 %. Výnos byl tak oproti 6,6% inflaci opravdu minimální.

Jak si vedly alternativní investice? Tam hodně záleželo na výběru aktiva. Například zlato za rok 2021 ztratilo asi 4 %. A naopak bitcoin za celý rok 2021 získal zhodnocení asi 62 %. Když jste měli štěstí, tak zhodnocení bylo pohádkové. A když štěstí odvrátilo svou pozornost, tak jsem nejspíše dost prodělali.

Inflace vám vzala část výnosu

Loňská inflace vám docela určitě vzala část těchto výnosů a v závislosti na investici jste možná i prodělali. Konzervativní český investor, který věří jen penězům na účtu, stejně tak i ten odvážnější, který se pouští do pravidelného nákupů fondů… oba v podstatě svými výnosy nejspíše inflace neporazili.

Minulý rok to vyhráli majitelé nemovitostí a to především ti, kteří vlastní nejen první nemovitost určenou k vlastnímu bydlení, ale také mají další nemovitosti určené k investicím. Nejen, že mohli realizovat příjmy z pronájmu, navíc dnes prodají nemovitosti průměrné o 22 % dráže, než ji před rokem kupovali. Podobný i vyšší zisk realizovaly i mnohé akcie, hlavně pokud se podíváme na průměrný růst akciových indexů.

REKLAMA

Letos to nejspíše nebude jiné. Inflace se teprve rozbíhá a bude trvat minimálně pár měsíců, klidně i déle než rok, než se to ČNB podaří zkrotit. Dobrou zprávou je, že úroky na spořicích a termínovaných vkladech nejspíše taky porostou, jejich výše se totiž odvíjí převážně od ceny peněz na mezibankovním trhu, tedy od klíčových sazeb ČNB. Špatnou zprávou ovšem zůstává, že úrokové sazby budou letos nejspíše nižší než realizovaná inflace.

Kam investovat v roce 2022?

Investoři by se tak měli poohlédnout po jiném zhodnocení peněz. Na účtu nebo doma pod polštářem se peníze vyplatí stále méně. Kde ale takové zhodnocení hledat? Dobrou alternativou jsou protiinflační státní dluhopisy. Ovšem Ministerstvo financí bohužel právě pozastavilo emisi. Dobré je se také poohlédnout na akciových trzích, ať už v rámci u českých bank běžně dostupných podílových fondů nebo u různých ETF. Nákup zavedených akcií by taky neměl být krok vedle.

Nemovitostní trh je možná na svém vrcholu. Jak bude v ekonomice ubývat peněz a spolu s růstem hypotečních sazeb se bude postupně zmenšovat poptávka po investičních nemovitostech. Bohužel nabídka asi hned tak růst nebude. Což znamená, že výhodně investovat do nemovitostí bude stále obtížnější a časově náročnější. A nejspíše i dražší.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • J.Zelenka

    20 října, 2022

    Ono to ještě asi nějakou dobu bude na tom trhu divoký, takže podle mě je lepší mít nasypáno na více místech a krotit tím tu inflaci i když vzhledem k její výši je to dneska nadlidský úkol. Ideálně fakt koupit ten byt, ale na to při současných cenách ani nemám, takže jedu vedle akcí, fondů investice na Bondsteru do zajištěných půjček, kde to celkem slušně nese a ta inflace mě tolik nebolí i když nám furt dává dostatečně na frak.

    Odpovědět