CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Daniel Kuchta

24. 10. 2011

0 komentářů

K nákupu akcií vybízí i volatilita

 


 

Oficiálně byl index VIX uveden na Chicago Board Options Exchange (CBOE) v roce 1993 (i když jeho vznik sahá do poloviny osmdesátých let), kdy podkladovým aktivem bylo osm nejobchodovanějších opcí na index S&P 100. Od roku 2003 je ukazatelem volatility opcí na index S&P 100 index VXO (s původním vzorcem pro výpočet, který je u současného VIX pozměněn), kromě něj pak existují ukazatele u indexů, DJIA (VXD) a Nasdaq 100 (VXN).

Index VIX je měřítkem implicitní volatility pro put a call opce na index S&P 500, s nimiž se obchoduje na CBOE, tzn. vyjadřuje očekávanou 30denní volatilitu na akciovém trhu prezentovaným indexem S&P 500 v procentech na roční bázi (hodnota 20 znamená očekávanou změnu o 20 % p.a. v následujících 30 dnech).

VIX je pečlivě sledován obchodníky s opcemi, protože hodnota opčních kontraktů a úspěšnost opčních strategií je hodně ovlivňována volatilitou. Pokud na trhu s podkladovým aktivem vládne nejistota a velké výkyvy, je hodnota opce vyšší, protože obchodníci mají větší tendenci očekávat, že opce skončí v době splatnosti „v penězích“.

Index strachu

Mezi akciovými obchodníky je index VIX akceptován jako „index strachu“, protože největší nárůsty dosahuje právě v obdobích výrazných výprodejů a paniky na trzích. Jeho vývoj je inverzní k podkladovému indexu a tak vysoké hodnoty znamenají pokles na akciových trzích a naopak. Za medvědí trh, resp. výprodeje na trzích jsou považovány hodnoty indexu nad 30, nebo 35 body, pod patnácti body pak na trzích panuje spokojenost a nervozita je minimální.

Jak již bylo řečeno, v čase nervozity na trzích ceny opcí, zejména put opcí, roste, protože je stále více investorů, kteří se chtějí zajistit proti očekávanému propadu. Příliš vysoká volatilita ale nepřetrvá na trzích příliš dlouho, protože opce jsou příliš drahé a investoři nejsou ochotni za ně tuto vysokou cenu platit. Je pravděpodobné, že dojde ke snížení cen. Pokud je hodnota indexu VIX na 50 bodech, znamená to, že náklady na pořízení opce jsou více než třikrát vyšší, než při hodnotě indexu 15.

REKLAMA

S tím souvisí také predikování dalšího vývoje, tzn. pokud je index na extrémně vysokých hodnotách, investoři očekávají začátek růstu na akciových trzích a když je index na minimech, je potřeba začít být ostražitý, protože může dojít k propadům. Jako u každého podobného indikátoru ale nelze zaručit, že výsledky splní všechna očekávání.

Stejně jako opce na podkladový index, i samotný Index VIX investoři často využívají, díky jeho opačnému vývoji k indexu S&P 500, jako nástroj zajištění. A to jak ve formě oblíbených opcí na index VIX (od roku 2006), futures obchodovaných na CBOE Futures Exchange (od roku 2004), nebo nástrojů jako jsou ETN (od roku 2009) nebo ETF, které přišly na trh v posledních dvou letech.

V současné době se index VIX opět dostává do hledáčku akciových investorů, protože v září jeho hodnota díky nervozitě a nejistotě na trzích atakovala hranici 50 bodů. V polovině července se přitom pohybovala kolem 15 bodů. Samotný index S&P 500 (ale nejenom on) od konce července do poloviny srpna, kdy VIX zaznamenal nejvyšší hodnotu za poslední rok, propadl téměř o dvacet procent, takže svou pověst splnil velmi dobře. V posledních dnech se pohybuje kolem třiceti bodů, což je hranice, která investorům může napovědět, jestli budou akcie dále klesat, nebo se otočí k růstu. Z tohoto pohledu by trhy s akciemi mohly začít růst, protože VIX se dnes nachází pod úrovní 30 bodů. Nejistota v Evropě ale stále vybízí k opatrnosti.

Podobně jako jiné indikátory určené k předpovědi vývoje na trzích, i VIX má mnoho odpůrců, kteří mu vyčítají zejména nesoulad mezi obdobím očekávané volatility (30 dní) a splatností opcí, která je většinou od dvou do šesti měsíců. Další výtkou je nemožnost použití při investování do jednotlivých titulů, případně vybraných sektorů, protože jejich vývoj i volatilita nejsou stejné a od indexu VIX se mohou výrazně odlišovat. Samotný index VIX tedy určitě nemůže být hlavním indikátorem vstupu, nebo výstupu z trhu, ale pomoci při rozhodování může.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

VIX: měřič strachu, který napoví kdy investovat

Snad každý investor si dnes pokládá otázku, kdy už konečně nastane uklidnění situace na akciových trzích a bude konec nesmyslným výkyvům při jakékoli důležitější zprávě. Právě volatilita, resp. index, který ji měří, ale může investorům mnohé napovědět.

Text: Daniel Kuchta

21. 09. 2008


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *