CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Rohrbacher

28. 04. 2009

11 komentářů

Opce: Jak správně zvolit pozici?

 


 

Mezi čtyři hlavní typy opcí patří Long Call, Long Put, Short Call a Short Put, ze kterých se dále mohou vytvářet různé strategie. Tyto opce jsou zvané vanilla opce, což znamená, že to jsou opce bez jakýchkoli speciálních vlastností. Jako protipól vanilla opcí jsou opce exotické, které mají vždy nějaké zvláštní specifikum, jako například více dob expirace, více strike cen atd., ty však nejsou předmětem dnešního dílu seriálu. 

Nejprve si rozeberme, co znamená název opce. Long Call opce vyjadřuje dlouhou (kupní) pozici na kupní opci. To tedy znamená, že si kupujeme opční právo, které nám umožňuje si v budoucnu zvolit, zda chceme nebo nechceme koupit podkladové aktivum za cenu dohodnutou při otevření kontraktu. Long zde značí, že opci kupujeme. Call značí, že se jedná o kupní právo. Podobné je i Long Put, kde Long má význam stejný,

Put je pak právo prodejní, to znamená, že na konci kontraktu máme právo podkladové aktivum prodat. Na druhou stranu máme Short Call, což znamená vypsání kupní opce. Short zde značí, že prodáváme právo někomu jinému a Call, že se jedná o právo kupní (tedy kupující Call opce má právo koupit, prodávající Call opce musí toto právo uspokojit, tedy musí podkladové aktivum prodat). Na konci životnosti opce tak musíme podkladové aktivum dané protistraně prodat za sjednanou cenu.

Za to, že podstupujeme riziko a vzniká nám povinnost, inkasujeme opční prémii. Podobně je to u Short Put, zde však musíme v budoucnosti podkladové aktivum koupit (protože vlastník opce bude mít právo prodat).

Nyní přejdeme k hlavním typům grafů.

Long Call

REKLAMA

Graf vykresluje Long Call opci. Na horizontální ose (osa x) je cena podkladového aktiva, rostoucí směrem zleva doprava. Na vertikální ose (osa y) je zisk nebo ztráta opce. Zisk je vždy nad 0 bodem grafu a ztráta pod, jak vyjadřují obě šipky. Tmavě červeně je zobrazen graf samotné opce. Opce začíná v záporu, jelikož prvotní náklad tvoří zaplacená opční prémie. Z grafu rovněž vyplývá, že tato opční prémie je rovna i maximální ztrátě. Graf poté stoupá směrem vzhůru od hodnoty, které se říká strike. Strike je realizační cena, neboli ta cena, za kterou máme v budoucnu právo koupit podkladové aktivum. Celá opční pozice je v záporu do té doby, dokud se cena aktiva nedostane na hodnotu, kterou zobrazuje v grafu bod zvratu. V bodě zvratu, kdy graf opce protíná osu x, je celá opční pozice na nule. Pokud by se zvýšila cena aktiva i o nejmenší možnou hodnotu, dostává se pozice do plusu.

Z grafu je důležité vyčíst, že long call opce spekuluje na vzestup podkladového aktiva, tedy že opce je v oblasti zisku ve chvíli, kdy je cena aktiva vyšší, nežli strike. To se dá vysvětlit i selským rozumem. Pokud je strike 100, ale cena na trhu je 150, tak to v podstatě znamená, že dané podkladové aktivum, třeba ropu, můžeme koupit za 100 a přitom obratem na trhu prodat za 150 a být tak 50 v zisku.

Bod Zvratu

Analýza bodu zvratu je více než důležitá pro úspěšné obchodování, proto si první graf vykreslíme a určíme, jak bod zvratu spočítat. Pro určení bodu zvratu jsou klíčové dvě hodnoty, a to strike a opční prémie. V případě Long Call opce je tedy bod zvratu roven Strike ceně + Opční prémii. U Put opcí se opční prémie odečítá.

Nyní přejdeme k dalším typů opcí, kde již vykreslíme pouze jednotlivé grafy.

REKLAMA

Short Call

U Short Call je evidentní spekulace na pokles podkladového aktiva, jelikož pozice je v zisku ve chvíli, kdy je cena podkladového aktiva nižší než strike. Zároveň zisk je zde omezen na výši prémie a ztráta je neomezená.

Long Put

Long put opce je spekulace na pokles
podkladového aktiva. Ztrátu má omezenou na výši zaplacené prémie a zisk stoupá až do chvíle, kdy je hodnota podkladového aktiva rovna 0.

Short Put

REKLAMA

Short Put opce spekuluje na vzestup podkladového aktiva a má, jak je z grafu vidět, omezený zisk ve výši inkasované prémie a ztrátu omezenou pouze nulovou hodnotou podkladového aktiva. Bod zvratu je zde, podobně jako u Long Put, vypočítán jako Strike – Opční prémie v bodech.

Konkrétní tržní případy

Nejprve se podívejme, jak by vypadal vstup do pozice, kdybychom předpokládali, že cena podkladového aktiva bude růst. Ukážeme si to na instrumentu GOLD.

V tomto případě využijeme buď opce Long Call nebo opce Short Put, které obě spekulují na vzestup ceny. Správný investor však nemusí uvažovat jen o směru, ale především o rozsahu pohybu. Pokud čekáme jen mírný vzestupný pohyb, je lepší zvolit Short Put opci, nicméně pokud se na trhu rýsuje pohyb většího rázu, jako je případ grafu zlata, tak je nejlepší použít Long Call opci, která je schopna z tak výrazného pohybu těžit.

Opačným případem by byl pokles ceny podkladového aktiva, jež si ukážeme na instrumentu OIL.

V případě, že by byl očekáván tak rozsáhlý pokles, jako jsme zaznamenali v posledních několika měsících, tak je nejlepší volbou Long Put opce. V případě, že byste otevírali opci někdy v listopadu loňského roku, bylo by výhodnější otevřít Short Call opci.

Logika volby mezi Long Put a Short Call, respektive Long Call a Short Put, je v předpokladu, zda bude pohyb vyšší než opční prémie, která je inkasovaná za Short Call/Short Put. Pokud ne, tak jsme opci zvolili správně, pokud však ano, což je případ jak ropy, tak zlata, tak bychom zbytečně přišli o velkou část zisku a lepší volbou by byly Long opce, které mají zisk neomezený.

V příštím díle se zaměříme na první opční strategii, konkrétně Covered Call.

Loading

Vstoupit do diskuze 11 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Miloslav Šimek

    1 května, 2009

    Dobrý den, co jet americký typ opcí?

    Odpovědět

  • Radek

    1 května, 2009

    Evropské opce lze uplatnit pouze na konci platnosti, kdežto americké v průběhu platnosti.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    1 května, 2009

    Ptám se na to, jestli je XTB hodlá jet. Rozdíl znám.

    Odpovědět

  • obchodnik

    5 května, 2009

    a co zkusit jineho brokera? cestinu nepotrebujete a u tech velkych hracu mate takove nastorje o kterych se xtb ani nezda a stejne je to s poplatky a rozsahem. jinak nic proti xtb

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    8 května, 2009

    Brokera mam vyřešenýho – samozřejmě venku. Otázka byla na XTB – když zde chtějí vystupovat, bylo by vhodné též diskutovat k věci.
    Tak nevím, jestli mám otázku pokládat pod každý článek… nebo lépe nediskutovat? Zatím to vypadá na to druhé, jedna věc je něco napsat, druhá pak též obhájit v diskusi… Takže jak?

    Odpovědět

  • Jan Rohrbacher

    11 května, 2009

    Dobrý den,
    v současné době nabízíme pouze evropský typ opcí, americký typ prozatím neplánujeme.

    Tento opční seriál má za cíl seznámit čtenáře s obecnými principy opcí, jejich charakteristikou, popisem základních strategií a jejich použití; povědomí o těchto instrumentech je u nás stále velmi malé. Články mají tedy čistě edukativní charakter, nikde v nich nepropaguji XTB. Je na každém, jakého brokera bude pro své obchodování používat.

    Odpovědět

  • Radek

    5 května, 2009

    🙂 omlouvám se, říkal jsem si, že vy zřejmě rozdíl znát budete.

    Odpovědět

  • Sidris

    8 května, 2009

    Zdravím, můžete mi poradit kde nakupovat americké opce? Je příliž mnoho programů (brokerů) a jako začátečník se v takovém množství ztrácím.
    Velice vám děkuji.

    Odpovědět

  • obchodnik

    10 května, 2009

    ToS teda thinkorswim. nejpropracovanejsi platforma co muze pro retail byt. fajn broker.navic v sobe snoubi akcie, opce, futky, fx. to same plati pro levnejsi IB. nema tak promakanou platformu, ale zalezi na kazdem obchodnikovi co chce. treba ma svoje veci v excelu. oba brokeri jsou vyborni. neni treba vybirat neco jineho

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    11 května, 2009

    Naprostý souhlas s Obchodníkem. Na ToS jsem slyšel zatím jen pozitivum, IB patří k těm největším brokerům, lze přes ně na opravdu moc trhů světa, obchodovat cokoliv, FUT, akcie, opce, FX, komodity… malinkou výtku bych měl ke grafům – na dnešní poměry by mohly být trochu lepší (ale není to rozhodně tragédie, spíš jakýsi komfort) – můžete zkusit demo a uvidíte sám. Ale jde to samozřejmě řešit – buď můžete mít svůj sw na grafy atd. nebo připojit medvěda (quote tracker), což je zase už někde jinde. A pro úplnost IB pouští do grafů data, které získává od svých klientů, tedy nejedná se přesně o ceny, které jsou na burze. Rozdíly nejsou zásadní, nicméně jsou. Pro nízké TF to nemusí být to pravé. Ale to jsem už asi jinde než jste se ptal.

    Odpovědět

  • Sidris

    12 května, 2009

    Mnohokrát vám oběma děkuji! jsem moc šťastnej člověk, že jste mi v tom udělali pořádek 😉 Letím na ToS a IB !
    A mnoho úspěšných obchodů přeji.

    Odpovědět