CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Milan Vodička

29. 07. 2021

1 komentář

Kryptoměnový seriál, díl 3. – Je blockchain hrozbou pro současný systém – vlády, banky apod.?

 

Foto: Shutterstock

Jak jsme již zmínili v minulých dílech našeho seriálu, hlavní výhoda blockchainu oproti současnému stavu jsou – odstranění potřeby důvěryhodné třetí strany, nezměnitelnost a nezaměnitelnost údajů (a s tím související nezfalšovatelnost), časové razítko (prokázání že daná událost nastala v daném čase), decentralizace (a s tím spojená odolnost vůči cenzuře, mocenským zásahům apod.), transparentnost.

Loading



 

„Tyto vlastnosti samy o sobě jsou ideálem, který by měl být metou každé vlády, banky a instituce v ideálním světě. Za ideálních okolností by tedy pro systém měl byt blockchain darem z nebes, který budou horlivě aplikovat a umožní jim automatizaci a výrazné zefektivnění vlastních činnosti,“ uvedl Igor Pauer, CEO EDF Technology.

Tolik k teorii a nyní praxe

Jak se můžete každý den dočíst v médiích (ať už mainstreamových nebo tzv. alternativních) systém není dokonalý (a to ani zdaleka), a proto se prakticky denně dozvíte o nějaké korupci, krádežích veřejných prostředků, pozměňování (padělání) údajů, „malých domů“, podvodech a jiných nekalých činnostech. Jejich rozsah je ohromný (některé odhady uvádějí, že ze 100 dolarů vybraných na daních dojde k rozkradení nebo neefektivnímu použití zhruba 80 dolarů).

Pokud by byly peněžní toky a činnosti řízené přehlednými algoritmy (zjednodušeně matematikou), což je princip blockchainu, k takové neefektivitě nemůže dojít. V matematice se bude 2 + 2 vždy rovná 4. Zbytečně byste se „matematiku“ snažili přesvědčit, že 2 + 2 má být 7 (a ty zbylé 3, že si rozdělíte fifty – fifty).

Neefektivita a nepřehlednost současného systému je zřejmě záměrem. Proto se blockchain jeví jako hrozba pro všechny, kteří chtějí systém využívat na „nekalé“ činnosti.

REKLAMA

Mimo dohled veřejnosti však už dochází k masivní adopci blockchainu prakticky ve všech oblastech činností – od bankovnictví přes dopravu až po státní systémy (např. katastr, samozřejmě v některých osvícenějších zemích). Do celého odvětví stále rychleji naskakují kromě malých (zatím) fintechových firem i velké korporace (ve snaze nezůstat pozadu). Proces se tedy jeví už jako nezastavitelný.

„Co se týká bank, vzhledem k jejich chabému IT background mají v principu dvě možnosti – buď se budou snažit naskočit do rozjetého vlaku, a to ať už snahou o vytvoření vlastních týmů, což se jeví jako nepravděpodobné, protože blockchainovych ajťáků je podstatně méně než klasických a už i ty mají banky problém sehnat. Druhým řešením je akvírovat úspěšné projekty. Pokud si tento vlak nechají ujet, může se jim stát, že se z dálky budou dívat na rostoucí odvětví, nebo se mohou stát kořistí nově vznikajících, zatím malých, fintechovo / blockchainových firem. První vlaštovky v podobě koupených bank, jako Banco Finterra, Radius Bancorp, Liberty Bank a podobně, už známe,“ doplnil Igor Pauer.

 

Přečtete si další díly našeho kryptoměnového seriálu:

REKLAMA

Díl 1. – Proč vznikl blockchain a co tím tvůrci sledovali?

Díl 2. – Historicky exkurz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    30 července, 2021

    Používání krypto“měn“ jako universálního prostředku směny současně vedle již zavedených peněz, je pro fungování státu a ekonomiky obdobně „prospěšné“, jako když by začali někteří řidiči (v rámci své „svobody“ zvolit si, na které straně silnice pojedou) začali jezdit na druhé straně, tedy v protisměru.

    Jinak blockchain je jen způsob, jak jednoduché a nenáročné věci řešit složitě a náročně.

    Odpovědět