CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Mareš

28. 05. 2021

0 komentářů

Jaké trendy formují oblast technologií a telekomunikací v letošním roce?

 

Foto: Pixabay.com

Pandemie sice přinesla četné výzvy. Čtvrtá průmyslová revoluce by mířila kupředu i bez koronaviru. Právě covid-19 ale v mnoha ohledeh vývoj urychlil. Co se bude v oblasti telekomunikací a technologických firem dít dál a kam investovat?

Loading



 

Ve studii společnosti Deloitte „TMT Predictions 2021“ se uvádí, že u mnoha odvětvových trendů koronavir působí jako katalyzátor. Řada společností hledala v době koronavirové alternativy ke školením, na něž dříve účastníci docházeli osobně – a nacházely je v řešeních využívajících virtuální, rozšířenou či smíšenou realitu. Současně však byly v jiných oblastech investice do inovativních TMT řešení dočasně omezeny či odloženy, což se často týká nákladných infrastrukturních projektů.

Ekonom ČSOB Petr Dufek pro server Investujeme.cz sděluje, že oblast technologií vč. telekomunikací má před sebou stále velmi pozitivní výhled. Koronavirová doba ukázala nepřipravenost řady firem na nové podmínky, a tak se i stala katalyzátorem investic právě v oblasti IT. „Některé firmy však stále dohánějí skluz – a tím nemyslím jenom v prezentaci na webu nebo využívání moderních distribučních kanálů. Korona odkryla jejich nepřipravenost, byť na druhou stranu ukázala i schopnost improvizace, která je ovšem využitelná jen krátkodobě,“ vysvětluje odborník ČSOB.

Jaké trendy oblast technologií a telekomunikací v současné době nejvíce ovlivňují?

Zmiňovaná studie Deloitte mimo jiné uvádí, že globální trh inteligentního Edge-Computingu dosáhl v roce 2020 objemu přibližně 8 miliard USD, přičemž v roce 2021 naroste na více než 12 miliard USD. Společnost Deloitte však očekává, že růst trhu bude v letošním roce pomalejší, než se očekávalo, mimo jiné kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji a trvajícím výzvám v dodavatelských řetězcích.

Otevřené a virtualizované mobilní sítě (Open RAN) způsobí revoluci v telekomunikacích

Virtualizace rádiové přístupové sítě (Radio Access Network – RAN) a výměna proprietárních komunikačních rozhraní mezi komponentami RAN za standardizovaná pokračují i v roce 2021. Tímto způsobem otevře Open RAN trh novým hráčům, což může přinést posílení konkurence, snížení nákladů a urychlení inovací. Provozovatelé sítí tak budou při výběru nejlepšího poskytovatele řešení těžit z větší flexibility.

REKLAMA

Počátek 8K vlny

Deloitte předpovídá, že standard 8K v roce 2021 poprvé vygeneruje tržby ve výši 10 miliard USD, přičemž největší podíl na nich budou mít displeje. Celosvětově se koncovým spotřebitelům prodá přes 4 miliony 8K televizí s průměrnou prodejní cenou okolo 2000 USD.

Brýle pro virtuální realitu se stanou ve firemním sektoru a oblasti vzdělávání realitou

TMT Predictions předpovídají, že prodeje brýlí pro virtuální, rozšířenou a smíšenou realitu do firemního sektoru a sektoru vzdělávání se v roce 2021 oproti roku 2019 zvýší o 50 %. Rychlý růst bude poháněn především pandemií covid-19, protože školení pro zaměstnance i přednášky pro studenty budou stále častěji probíhat pouze virtuálně.

Nejistá doba si žádá flexibilitu

Prezentované trendy ukazují, že odvětví TMT během pandemie neztratilo nic ze své inovační síly. I když rozpočtová omezení nebo narušené dodavatelské řetězce zavádění novinek zpomalují, celkový pokrok nezastaví. Na druhé straně totiž covid-19 urychluje digitalizaci řady oblastí jak našeho pracovního, tak běžného života – od vzdělávání přes komunikaci, péči o zdraví až po zábavu. Deloitte TMT Predictions předestírají pro rok 2021 velmi nadějný výhled a ukazují aktuální epicentra aktivity. „Nová nejistá doba si žádá flexibilitu a musí to pochopit i manažeři, kteří rádi sledují své podřízené hezky sedící celý den za stolem,“ podotýká Petr Dufek z ČSOB.

Pokud jde o robotizaci a automatizaci, tady sehraje větší roli nedostatek vhodných zaměstnanců než korona krize. Pro firmy je to stále volba mezi náklady na zaměstnance a náklady na pořízení stroje. Dokud bude fyzická práce dostupná a levnější, do automatizace se příliš nepohrnou. Ale vzhledem k tomu, že nedostatek zaměstnanců se bude opět zvyšovat, stejně se technologickému pokroku nevyhnou,“ uvádí Petr Dufek

REKLAMA

„Odvětví TMT navzdory covid-19 svou inovační sílu v žádném případě neztrácí. Zejména v oblastech síťové a datové infrastruktury slibují zásadní novinky, které se rozhodně neomezují pouze na téma 5G,“ myslí si Štěpán Húsek, partner, technologické poradenství Deloitte.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *