CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Hana Bartušková

11. 05. 2021

2 komentáře

Jaké doklady si připravit při žádosti o důchod?

 

foto: Shutterstock

Při dosažení důchodového věku a při odpracování nutné doby sociálního pojištění můžete odejít do starobního důchodu. Jaké doklady musíte při žádosti o důchod doložit?

Loading



 

Při žádosti o starobní důchod je nutné doložit svou totožnost a dále doložit dobu zaměstnání či dobu náhradní doby pojištění, kterou zatím neevidují na České správě sociálního zabezpečení. Pokud si nejste jistí, co všechno ve vašem případě ČSSZ eviduje, můžete si zažádat o informativní osobní list důchodového pojištění, kde najdete výpis evidovaných dob. Můžete se tak lépe připravit na podání samotné žádosti.

Jaké doklady jsou nutné při žádosti o starobní důchod?

  • Doklad totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas, případně povolení k pobytu).
  • Podepsanou žádost o důchod, vyplní ji s vámi na místně příslušné OSSZ.
  • Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu nebo Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice, nutné předložit pouze při výplatě důchodu na účet, tento dokument potvrzuje banka, u které je účet vedený.
  • Doklady potvrzující náhradní dobu pojištění (rodné listy dětí, diplom z vysoké školy, další doklady o vzdělání, potvrzení o vojenské službě, o evidenci na úřadu práce a další).
  • Doklady potvrzující dobu pojištění, kterou zatím nemá ČSSZ v evidenci, nejlépe zápočtovým listem od jednotlivých zaměstnavatelů.
  • Plnou moc, pokud nežádáte o důchod přímo, ale žádá o něj vámi pověřená třetí osoba.
  • Pokud vám v osobní žádosti brání váš zdravotní stav, tak překládáte i potvrzení od lékaře o tomto zdravotním stavu.

Kde a kdy se podává žádost o důchod

O starobní důchod je nutno zažádat na OSSZ, místně příslušné dle trvalého bydliště. Žádat můžete až 4 měsíce před splněním podmínek pro přiznání důchodu. Žádat můžete i zpětně, až 5 let nazpátek, měsíční důchod vám bude také vyplacen zpětně a to ode dne stanoveném v žádosti.

Na vyřízení žádosti má správa sociálního zabezpečení 90 dní. Přičemž často bývá žádost vyřízena i dříve. Záleží na tom, zda jsou veškeré podklady dostupné a zda jsou doložené doby pojištění. ČSSZ vás může vyzvat k doplnění žádosti.

O přiznaném důchodu budete informováni písemně. V písemném rozhodnutí bude uvedeno datum, od kterého vám náleží výplata důchodu, a jaká je výše vašeho důchodu. V příloze pak najdete přehled zaplacené doby důchodového pojištění, ať už v rámci zaměstnání nebo v rámci záloh ze samostatné výdělečné činnosti.

REKLAMA

Písemně vám bude doručeno i odmítnutí žádosti o starobní důchod, kde bude jasně specifikováno, jaké jsou důvody odmítnutí žádosti. Do 30 dnů od dodání rozhodnutí můžete podat odvolání. To je nutné dodat formou písemné námitky či námitek prostřednictvím kterékoliv OSSZ. Námitky můžete posílat i elektronicky, podepsané elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky.

Není povinnost o důchod zažádat

Platí, že při splnění podmínek přiznání důchodu a při dosažení důchodového věku, můžete, ale nemusíte zažádat o starobní důchod. Toto řeší především stále pracující, pro které platí, že můžou o starobní důchod zažádat a dále chodit do práce jako pracující důchodce. Nebo žádat o důchod zatím nemusí, dále pracovat a žádost podat až později, kdy díky delší době pojištění bude přiznána větší důchodová výměra.

Platí také, že pobírání důchodu není důvodem pro podání výpovědi ze zaměstnání. Při pobírání starobního důchodu můžete neomezeně pracovat a neplatí omezení stanovená pro předčasné důchodce, kteří nesmí být účastni sociálního pojištění po dobu pobírání předčasného důchodu před dosažením řádného důchodového věku.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Průměrný důchod v roce 2024

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

Pracující důchodce

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

důchodové spoření 2024

Jak mít vyšší důchod?

Trošku nemístná otázka. Alespoň v dobách chystané důchodové reformy, kdy se opět diskutuje o tom, že na důchody nebude, že současní třicátníci důchody skoro žádné nedostanou a že je třeba změnit výpočet a nastavení celého systému. Pokud ale vezmeme v úvahu současný český penzijní systém, tak jsou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

13. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Mária Bianka Šusterová

    8 prosince, 2022

    Dobrý den, mám dvojí občanství. Stejně oddělená léta v ČR a SR. Požádá česká strana o dodání podkladů pro uznání a výpočet důchodu slovenskou, nebo budu muset dokladovat osobně. Děkuji za odpověď M.B.Šusterová.

    Odpovědět

  • Jana Sinova

    16 července, 2023

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chci jít o 3 roky dříve do důchodu, neboť se chci starat o prestarle rodiče, příspěvek na péči, o matku je 1 kategorie, a příspěvek na otce je kategorie 3,bude mi řádný důchod až půjdu za 3 roky do důchodu zkrácen?

    Odpovědět