CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 09. 2023

0 komentářů

Jaké daňové změny čekají studenty, kteří si přivydělávají na dohodu?

 

Nový akademický rok je za dveřmi a řada vysokoškoláků se bude s novým školním rokem ohlížet po možném přivýdělku nebo dlouhodobé brigádě. Jak se přivýdělky daní a jaké změny čekají nejen studenty, ale i ostatní brigádníky nebo pracující na DPP?

Loading



 

„Studenti svůj příjem z brigády díky slevě na poplatníka obvykle nedaní,“ říká Jana Jáčová z UOL Účetnictví a dodává, že se to týká přivýdělku až do výše 205 600 Kč ročně. Sleva na poplatníka přitom činí 30 840 Kč za rok a lze ji využít v plné výši bez ohledu na to, zda student pracoval celý rok nebo třeba jen poměrovou část roku. Stejnou slevu na poplatníka uplatňují také rodiče na rodičovské dovolené a zaměstnanci, kteří chtějí mít dodatečný příjem ke svému stálému platu.

„Pracující studenti do dovršení věku 26 let, případně až do 28 let v případě prezenční formy studia v doktorském programu, si mohou navíc letos naposledy odečíst slevu 4020 Kč, pokud u zaměstnavatele společně s vyplněním tzv. růžového papíru doloží také potvrzení o studiu,“ upřesňuje Jana Jáčová.

Jaká jsou stávající pravidla u DPP

Dohoda o provedení práce (DPP) je nejlepší cestou pro dočasné přivýdělky do 300 hodin za kalendářní rok s měsíční odměnou do 10 000 Kč. Do této částky se totiž nemusí odvádět zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. Jestliže jste navíc se zaměstnavatelem podepsali tzv. růžový papír, můžete uplatnit i slevu na dani nebo daňová zvýhodnění na děti.

DPČ na 20 hodin týdně

Dohoda o pracovní činnosti se může využít pro brigádu i zkrácený pracovní poměr a pracovat na ni můžete maximálně 20 hodin týdně, čili polovinu klasické týdenní pracovní doby. Zdravotní a sociální pojištění se vás bude týkat jen v případě, že je váš měsíční výdělek 4000 Kč a více.

REKLAMA

Změny od ledna 2024

V rámci ohlášení úsporného balíčku plánuje vláda výrazná omezení přivýdělků, která se dotknout nejen lidí pracujících na DPP, ale hlavně jejich zaměstnavatelů. Změny budou ukotveny v novele zákona o nemocenském pojištění a v novele zákona o pojistném na sociálních zabezpečení.

Jednou z nejvýraznějších změn je přitom zastropování úlev u DPP, aby si brigádníci nemohli vydělat neomezenou sumu, ze které neodvádí pojistné, pokud uzavřou více dohod s několika zaměstnavateli.

„Očekávané změny značně zkomplikují dohody pro brigádníky, kteří mají více souběžných dohod. Dohody v součtu nad 40 % průměrné mzdy budou zatíženy odvodem pojistného. A také firmy budou všechny brigádníky hlásit a tím vzroste administrativní náročnost. MPSV přislíbilo tu administrativu zjednodušit, uvidíme, jak legislativa k dohodám dopadne,“ hodnotí očekáváné změny Jana Jáčová.

Příklad: Průměrná mzda pro rok 2023 je stanovena na 40 324 Kč. Aby nemusel brigádník odvádět sociální pojištění, bude si moct u více zaměstnavatelů vydělat v součtu maximálně 16 130 Kč měsíčně.

V naší firmě zaměstnáváme aktuálně přes 200 brigádníků. Vesměs jde o studenty vysokých škol, účetní na rodičovské, ale i ty zaměstnané u jiných firem, kteří si chtějí ještě přivydělat,“ doplňuje Jáčová situaci ve firmě UOL Účetnictví.

Brigáda jako rozjezd kariéry

„Vysokoškolští studenti u nás zpravidla pracují dva až tři roky a třetina jich u nás zůstane i po ukončení studia,“ naráží Jáčová na skutečnost, že brigády v oboru bývají pro studenty častým odrazovým můstkem k získání první pracovní pozice na hlavní poměr.

„Pro nové brigádníky připravujeme také školení, ať už osobní, nebo formou videa, aby se mohli rychle zapracovat. Jejich práci nicméně i poté kontroluje, aby byly výstupy stoprocentní,“ uzavírá Jana Jáčová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *