CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 09. 2023

0 komentářů

Jaké daňové změny čekají studenty, kteří si přivydělávají na dohodu?

 

Nový akademický rok je za dveřmi a řada vysokoškoláků se bude s novým školním rokem ohlížet po možném přivýdělku nebo dlouhodobé brigádě. Jak se přivýdělky daní a jaké změny čekají nejen studenty, ale i ostatní brigádníky nebo pracující na DPP?

Loading



 

„Studenti svůj příjem z brigády díky slevě na poplatníka obvykle nedaní,“ říká Jana Jáčová z UOL Účetnictví a dodává, že se to týká přivýdělku až do výše 205 600 Kč ročně. Sleva na poplatníka přitom činí 30 840 Kč za rok a lze ji využít v plné výši bez ohledu na to, zda student pracoval celý rok nebo třeba jen poměrovou část roku. Stejnou slevu na poplatníka uplatňují také rodiče na rodičovské dovolené a zaměstnanci, kteří chtějí mít dodatečný příjem ke svému stálému platu.

„Pracující studenti do dovršení věku 26 let, případně až do 28 let v případě prezenční formy studia v doktorském programu, si mohou navíc letos naposledy odečíst slevu 4020 Kč, pokud u zaměstnavatele společně s vyplněním tzv. růžového papíru doloží také potvrzení o studiu,“ upřesňuje Jana Jáčová.

Jaká jsou stávající pravidla u DPP

Dohoda o provedení práce (DPP) je nejlepší cestou pro dočasné přivýdělky do 300 hodin za kalendářní rok s měsíční odměnou do 10 000 Kč. Do této částky se totiž nemusí odvádět zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. Jestliže jste navíc se zaměstnavatelem podepsali tzv. růžový papír, můžete uplatnit i slevu na dani nebo daňová zvýhodnění na děti.

DPČ na 20 hodin týdně

Dohoda o pracovní činnosti se může využít pro brigádu i zkrácený pracovní poměr a pracovat na ni můžete maximálně 20 hodin týdně, čili polovinu klasické týdenní pracovní doby. Zdravotní a sociální pojištění se vás bude týkat jen v případě, že je váš měsíční výdělek 4000 Kč a více.

REKLAMA

Změny od ledna 2024

V rámci ohlášení úsporného balíčku plánuje vláda výrazná omezení přivýdělků, která se dotknout nejen lidí pracujících na DPP, ale hlavně jejich zaměstnavatelů. Změny budou ukotveny v novele zákona o nemocenském pojištění a v novele zákona o pojistném na sociálních zabezpečení.

Jednou z nejvýraznějších změn je přitom zastropování úlev u DPP, aby si brigádníci nemohli vydělat neomezenou sumu, ze které neodvádí pojistné, pokud uzavřou více dohod s několika zaměstnavateli.

„Očekávané změny značně zkomplikují dohody pro brigádníky, kteří mají více souběžných dohod. Dohody v součtu nad 40 % průměrné mzdy budou zatíženy odvodem pojistného. A také firmy budou všechny brigádníky hlásit a tím vzroste administrativní náročnost. MPSV přislíbilo tu administrativu zjednodušit, uvidíme, jak legislativa k dohodám dopadne,“ hodnotí očekáváné změny Jana Jáčová.

Příklad: Průměrná mzda pro rok 2023 je stanovena na 40 324 Kč. Aby nemusel brigádník odvádět sociální pojištění, bude si moct u více zaměstnavatelů vydělat v součtu maximálně 16 130 Kč měsíčně.

V naší firmě zaměstnáváme aktuálně přes 200 brigádníků. Vesměs jde o studenty vysokých škol, účetní na rodičovské, ale i ty zaměstnané u jiných firem, kteří si chtějí ještě přivydělat,“ doplňuje Jáčová situaci ve firmě UOL Účetnictví.

Brigáda jako rozjezd kariéry

„Vysokoškolští studenti u nás zpravidla pracují dva až tři roky a třetina jich u nás zůstane i po ukončení studia,“ naráží Jáčová na skutečnost, že brigády v oboru bývají pro studenty častým odrazovým můstkem k získání první pracovní pozice na hlavní poměr.

„Pro nové brigádníky připravujeme také školení, ať už osobní, nebo formou videa, aby se mohli rychle zapracovat. Jejich práci nicméně i poté kontroluje, aby byly výstupy stoprocentní,“ uzavírá Jana Jáčová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *